Deel dit artikel
-

Meta, Google kiezen positie bij online leeftijdsverificatie

Meta zegt dat het voorstellen steunt voor een gemeenschappelijke leeftijdsgrens voor de digitale meerderjarigheid in EU-lidstaten. Google koos vorige week ook positie.

Het taboe is af van het onderwerp ‘minimumleeftijd voor socialmedia’ en EU-lidstaten beginnen posities te kiezen. Van wetgeving is nog geen sprake, maar de consensus gaat naar ergens richting de vijftien jaar. Zo ook in Nederland.

Er zou een EU-brede leeftijd gaan gelden voor digitale volwassenheid gelden, waaronder minderjarigen op zijn minst toestemming van hun ouders nodig zouden hebben om in te loggen op sociale media. Of dat het ronduit verboden is om onder die leeftijd te worden blootgesteld aan extraterritoriale wellicht privacyschendende algoritmes.

Hoe de handhaving en het toezicht eruit moeten zien, is nog niet duidelijk. Dat kan plaatsvinden op het niveau van de app, het besturingssysteem annex toestel of bijvoorbeeld de downloadwinkel. En ook hoe de daadwerkelijke identificatie en verificatie van een persoon geschiedt, ligt nog open.

Omtrent dat laatste zette Google vorige week een stap. Het sloot een samenwerking met de Duitse Sparkasse om via diens backend de leeftijd van internetgebruikers te kunnen verifiëren.

“Apps en sites krijgen op hun beurt een unieke en betrouwbare manier om alleen bezoekers toe te laten die passen bij hun leeftijd. En, nog belangrijker, om kinderen te beschermen tegen content die niet voor hen is bedoeld”, aldus Google. Schijnbaar kiest Google voor toezicht op het niveau van het besturingssysteem.

Een paar dagen na Google maakt Facebook zijn positie bekend.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp ondersteunt leeftijdsverificatiemechanismen op het niveau van de downloadwinkel of het besturingssysteem. Geen van beiden ligt binnen de directe invloedsfeer van Meta. Meta heeft geen OS of appstore.

Bovendien wil Meta dat de regulering (‘Digital Majority Age’) niet enkel gaat gelden voor socialmedia, maar voor alle online-ervaringen voor tieners. Een logische positie, want het concern is eigenaar van ’s werelds grootste socials. Natuurlijk wil CEO Mark Zuckerberg geen uitzonderingspositie.

Alle sites en apps moeten rekening houden met de leeftijd van hun publiek, luidt het paraplustatement. “Er moet een robuust, veilig systeem komen dat de veiligheid garandeert die bij de leeftijd past.”

Meta werkt met de ondergrens van zestien jaar en stelt: ‘ouders moeten het laatste woord hebben, met steun van de wet’. Zo werkt wetgeving echter niet. De Amerikanen zaaien verdeling.

De Europese Commissie ontwikkelt zelf, onder white-label, een app voor leeftijdsverificatie. Die app komt in de zomer van 2025 beschikbaar. De werking ervan wordt eind 2026 overgenomen door de digitale portemonnee van de EU die nu ook wordt ontwikkeld. Dit ‘internetpaspoort’ kan bijvoorbeeld worden gebruikt om minderjarigen uit heel Europa, platformonafhankelijk bij erotische, drank- en goksites buiten de deur te houden.

Foto: met AI gegenereerd

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond