Bandenwissel voor auto van de zaak vier keer zo veel gevraagd

Weesp, 7 december 2020 – Bandenthuis, het bedrijf dat bij mensen thuis of op het werk de autobanden vervangt, heeft het aantal zakelijke orders in de afgelopen twaalf maanden met 400 procent zien stijgen ten opzichte van het jaar ervoor. Nu er weer kou en gladheid worden voorspeld, verwacht de marktleider in mobiele autobandenservice het laatste kwartaal van dit jaar 45 procent meer vraag naar een bandenwissel.
Sinds 2018 heeft de ALLSAFE Group, specialist in mini-opslag, een meerderheidsbelang in de snelgroeiende onderneming Bandenthuis. De sterke groei verklaart Eric Stubbé, CEO van de ALLSAFE Group, door de stijgende behoefte aan gemak en service. “Nu veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus biedt deze thuisservice uitkomst, want men hoeft niet op pad en in een wachtruimte tussen andere mensen te zitten. Bovendien nemen autobanden veel ruimte in beslag, ruimte die steeds meer mensen thuis niet hebben.” De monteurs van Bandenthuis verwisselen de banden voor de deur en slaan ze vervolgens desgewenst op in een van de opslagunits van ALLSAFE.
Ondanks de groei merkt Bandenthuis dat er nog veel onwetendheid is bij autogebruikers als het op hun banden aankomt. Ook Anke Blume, hoogleraar rubbertechnologie aan de Universiteit Twente, is van mening dat niet iedereen op de hoogte is van de risico’s die zijn verbonden met het rijden met de verkeerde banden. “Denk aan verkeersongelukken die voorkomen kunnen worden door in het juiste seizoen met de juiste banden te rijden, maar ook aan natuurverontreiniging door rubberslijtage en de uitstoot van CO2.”
Winterbanden
In tegenstelling tot Duitsland, Zweden en Oostenrijk is het in Nederland nog niet verplicht om bij winterse omstandigheden speciale winterbanden te hebben. Volgens de ANWB kan in de eerder genoemde landen een boete bij een ongeval met de verkeerde banden al gauw oplopen tot vijfduizend euro. Hoogleraar Blume, gespecialiseerd in de samenstellingen en toepassingen van rubbers, snapt niet dat niet meer Nederlanders overstappen op winterbanden. “Zelfs al verwacht je niet of nauwelijks door de sneeuw te rijden, is het alsnog een goed idee om te wisselen naar winterbanden. Tijdens een typische Nederlandse winter is het tussen de nul en vijf graden en nat op de weg. In deze omstandigheden zorgt een winterband voor veel meer grip. Stel je moet plots op de rem trappen, dan ben je blij dat je door de kortere remweg van de winterband niet op de volgende auto knalt.”
De monteurs van Bandenthuis merken tijdens controles bovendien dat veel autorijders onterecht denken dat ze rijden op standaardbanden waarmee ze het hele jaar kunnen rijden. Terwijl zeventig procent van de autobanden zomerbanden zijn en niet geschikt zijn voor temperaturen onder de zeven graden. Daarom adviseert de bandenspecialist zijn klanten om van oktober tot maart te kiezen voor winterbanden gemaakt van zachter rubber en met meer profiel. Hierdoor verkort je de remweg met zo’n 34 meter, wanneer je met 100 kilometer per uur over een wegdek rijdt bedekt met ijzel of sneeuw.
Duurzaamheid
Naast veiligheid wijst de mobiele autobandenservice ook op de voordelen die de juiste autobanden met zich meebrengen voor het milieu. “Een klein deel van het rubber slijt tijdens het rijden en komt in de lucht terecht als fijnstof en een ander deel blijft liggen op het wegdek”, licht CEO Stubbé toe. “Om slijtage en daarmee deze vervuiling zo veel mogelijk te beperken is het ten eerste belangrijk om het rijgedrag aan te passen. Dus niet te snel optrekken, hard remmen of over hoge drempels en stoepjes scheuren. Daarnaast voorkom je hevige slijtage ook door met de juiste banden te rijden in het juiste seizoen.” Het zachte rubber van de winterbanden slijt volgens de bandenspecialist sneller bij hoge temperaturen waardoor vanaf maart zomerbanden weer aan te raden zijn. Hoogleraar Blume wijst daarnaast op het zogenaamde A- of B-label van banden. “Dit zijn banden met meer grip en rolweerstand waardoor je minder benzine verbruikt en dus minder CO2 uitstoot. Daarnaast zijn ze ook goed voor je portemonnee, want niet allen hoef je minder vaak te tanken, ze gaan ook nog eens langer mee.”
Stubbé vult aan: “En wat te denken van al die kilometers en uitstoot die je bespaart omdat onze collega’s naar jou toe komen? In een ritje naar een bedrijf verwisselt onze monteur in één keer de banden van meerdere auto’s en slaat ze desgewenst op in een ALLSAFE-opslagunit in de buurt. Niet alleen beter voor het milieu, maar zo bespaar je ook behoorlijk wat tijd. Het ritje van en naar de garage, het regelen en de wachttijd gedurende de bandenwissel nemen al snel vier uur van je dag in beslag”, aldus de CEO. “En dat twee keer per jaar. Dat is voor een individu al vervelend, maar een werkgever met honderd werknemers met elk een auto van de zaak ziet zo dus honderd werkdagen verloren gaan. Zonde.”
Over Bandenthuis
Bandenthuis werd in 2014 opgericht. Sinds 2018 heeft ALLSAFE een meerderheidsbelang in de marktleider in mobiele bandenservice. Bandenthuis biedt montagediensten op locatie en levert ruim 40.000 verschillende merkbanden tegen groothandelprijzen. Hierdoor kunnen alle particuliere en zakelijke klanten nu voor de deur hun banden laten wisselen en desgewenst bij ALLSAFE laten opslaan. Vanuit de ALLSAFE vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Tilburg rijden er inmiddels 9 servicebussen rond door heel Nederland en zijn er gedurende de werkweek constant 15 monteurs aan het werk die gemiddeld 9 ritjes per dag maken. Hiermee besparen zij hun klanten duizenden kilometers naar de garage.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.