Deel dit artikel
-

“Hollywood grootste lek bij online filmpiraterij”

Hollywood zorgt zelf voor de meeste filmpiraterij op internet. Tot die conclusie komt AT&T Labs in een onderzoek naar piraterij van films. Tachtig procent van de op internet aangeboden films zou te herleiden zijn tot de filmindustrie.

Het onderzoek is uitgevoerd door AT&T Labs, samen met de universiteit van Pennsylvania. De onderzoekers keken naar de herkomst van 300 films waarvan illegale kopieen op internet rondwaarden, en kwamen tot de conclusie dat dit niet het werk van consumenten alleen kon zijn.

Bijna 80 procent van de 300 onderzochte illegale kopieen "lijkt te zijn gelekt door de filmindustrie", aldus de onderzoekers tegenover de New York Times. Bijna allen verschenen op internet nog voordat de dvd in de winkel lag, wat de verdenking jegens consumenten doet afnemen. Zo circuleerde er een versie van 'Hulk' online die alleen naar een reclamebureau was gestuurd, dat betrokken was bij de promotie van de film, aldus de onderzoekers.

"Wanneer je je niet druk maakt over de insiders, heeft het weinig zin om je aandacht te vestigen op de outsiders", aldus onderzoekster Lorrie Cranor van AT&T Labs. De onderzoekers adviseren de filmindustrie om de schakels in de distributieketen beter te bewaken.

Hoeveel last van piraterij de filmwereld heeft is moeilijk vast te stellen , de filmwereld is nog druk doende de digitale schade op te nemen. Analist Josh Bernoff van Forrester Research zegt tegenover de NYT dat het economisch effect "nihil" is. "Er is geen bewijs dat mensen niet meer naar het theater gaan, geen dvd's meer kopen of video's huren vanwege filmpiraterij op internet". De bestanden die er gedownload moeten worden zijn volgens hem voor de meeste internetters te groot.

Ondertussen lijkt Disney haast te maken met het vinden van alternatieve distributiekanalen voor zijn films. Het sloot een overeenkomst met CinemaNow.com, een site waar consumenten tegen betaling films kunnen downloaden of in streaming media kunnen bekijken. Disney zal 100 films van zijn studio's Miramax Films en Touchstone Pictures, zoals 'Gangs of New York' en 'Chicago', beschikbaar maken voor downloaden en streaming media, meldt Cnet.

Disney sloot in juli al een soortgelijke distributie-overeenkomst met de site Movielink en is deze week in enkele Amerikaanse steden gestart met de verkoop van de EZ-D, een in plastic verpakte dvd die na opening van de verpakking zichzelf na 48 uur wist. De EZ-D kost ongeveer 5 dollar per stuk. Later deze herfst volgt nog een test met een video-on-demand service genaamd Movie Beam , waarmee consumenten films 'draadloos' kunnen downloaden via ongebruikt spectrum dat normaal gesproken dient voor het uitzenden van televisieprogramma's. Disney wil hiervoor een nieuw apparaat op de markt brengen, voorzien van opslagruimte voor de film, een dvd-speler en funtionaliteiten vergelijkbaar met de Tivo-recorder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond