Handel in e-mailadressen twistpunt bij gedragscode

De opstellers van de gedragscode voor e-mailmarketing zijn verdeeld over de manier waarop adressenhandel geregeld moet worden. De meeste partijen willen de anti-spam richtlijn volgen, waarmee verkoop aan derden beperkt wordt, maar dm-organisatie DDMA heeft daartegen bezwaar. "Dan maar zonder de DDMA", reageert een betrokkene.
Het meningsverschil kwam sterk aan het licht tijdens de Tweede nationale e-mail marketing conferentie, die gisteren in Amsterdam werd gehouden. Op het podium verschenen de partijen die al geruime tijd onderhandelen over een gedragscode voor e-mailmarketing. Het zijn DDMA, IAB, Thuiswinkel.org, NLIP (isp's), EMMA (belangenbehartiger van bedrijven voor e-mailmarketing) en de Consumentenbond.
Op 31 oktober gaat een Europese richtlijn in Nederland in werking die bedoeld is om spam terug te dringen. Deze richtlijn is onderdeel van de herziene Telecommunicatiewet. Er wordt momenteel stevig gelobbyd bij de Tweede Kamer om de wet af te zwakken (dm-branche) of juist nog strikter te maken (Consumentenbond). Toch zijn de verschillende partijen ook in gesprek om aanvullend nog een gedragscode voor e-mailmarketing op te zetten. "De wet loopt achter op de praktijk, daarom is de code belangrijk", aldus Igor Beuker, voorzitter/directeur van IAB Nederland.
De richtlijn laat nogal wat onduidelijkheid achter over wie er verantwoordelijk is voor handhaving van de nieuwe wet, zo bleek recent uit een rondvraag door Emerce. Ook doen al meerdere interpretaties de ronde. Zo veegde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm op de conferentie de vloer aan met gebruikte terminologie, die tot nogal flexibele interpretaties zou kunnen leiden. Hij riep zelfs op om de wet te overtreden, om op die manier de grenzen vast te stellen. Een advies dat nogal lacherig werd onthaald, deelnemers verwezen naar het eigenbelang rond deze opmerking.
Thijm toonde echter wel aan dat het doorverkopen aan derden volgens de richtlijn onduidelijk is geregeld. Er wordt gesproken over consumenten ("abonnees") die voorafgaand toestemming dienen te geven voordat ze met e-mail benaderd mogen worden. Dat laat nog ruimte voor verkoop aan derden, wanneer een bedrijf dit bijvoorbeeld in zijn algemene voorwaarden heeft staan. Thijm citeerde kamervragen hierover van PvdA-er Martijn van Dam aan minister Brinkhorst. De minister antwoordde in juni vrij resoluut. Toestemming moet worden verleend "aan de verzender". Het aan derden geven of verkopen van het adres, ook al zou het bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden staan, "is naar mijn mening niet toegelaten", aldus Brinkhorst (kamerstuk is te vinden via Overheid.nl , officiële publicaties, kamerstuk 28851, datum 16-06-2003).
In gesprekken over de gedragscode voor e-mailmarketing lijkt de 'derden-kwestie' ook het grote struikelblok. "Het verstrekken van adressen aan derden laat de deur open voor spam", aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Op tafel ligt nu een voorstel van zijn organisatie. Kern is dat consumenten die gevraagd wordt of hun adres ook door derden gebruikt mag worden, al direct duidelijk gemaakt wordt wie deze derden (adverteerders ) zijn. Partijen als EMMA, NLIP, IAB en Consumentenbond lijken dit voorstel te steunen. DDMA (Dutch Dialogue Marketing Association), die de belangen van de dm-branche verdedigt, ziet er echter weinig in. Het wil de huidige situatie handhaven.
"Verstrekking van de adressen aan derden moet mogelijk blijven", zegt Dirk van der Steenhoven van DDMA. "Anders wordt de vrijheid van commerciële meningsuiting aangetast." Volgens hem is het afdoende om vervolgens in de communicatie met de beziter van het e-mailadres duidelijk aan te geven hoe de verzender aan het adres is gekomen. Bovendien zou het moeilijk zijn om tijdens het opt-in proces de namen van derden te communiceren. "Deze namen kunnen vaak veranderen."
Jongen (Thuiswinkel.org): "DDMA moet zich neerleggen bij de politieke realiteit. Het is politiek niet meer overeind te houden om op die manier adressen aan derden te verstrekken. Een deel van listbroking (adressenhandel, red.) mag niet meer."
Een betrokkene bij de gesprekken over de gedragscode laat na afloop merken dat het geduld met de DDMA op is. "We moeten anders maar verder zonder de DDMA." Een ander concludeert dat het beter is om de code te ondersteunen met partijen die er volledig achterstaan, dan "met meerdere meningen naar de Tweede Kamer te gaan". De discussie voor publiek en de snel naderende invoering van de nieuwe wet/richtlijn, lijken in elk geval te inspireren tot snellere besluitvorming. Komende week zal er een concept op tafel komen te liggen, zo viel gisteren te beluisteren, dat wordt gepresenteerd bij andere belanghebbenden.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
Kasper Katje
[quote]"Anders wordt de vrijheid van commerciële meningsuiting aangetast." Volgens hem is het afdoende om vervolgens in de communicatie met de beziter van het e-mailadres duidelijk aan te geven hoe de verzender aan het adres is gekomen.[/quote] Vrijheid van commerciële meningsuiting? Weer een nieuwe term? Dat zou impliceren dat elke aanbieder mag beweren wat hij wil, het is immers zijn mening. Pure waanzin. [quote]Bovendien zou het moeilijk zijn om tijdens het opt-in proces de namen van derden te communiceren. "Deze namen kunnen vaak veranderen."[/quote] Goh hoe zouden mensen toch aan de rare gedachte komen dat hun gegevens wel erg vaak verkocht worden? Is het nu echt zo moeilijk de gouden tussenstap van een extra (double) opt-in toe te passen? Wij werken er al tijden mee met tevredenheid voor alle partijen. Maar dan is meneer en zijn achterban zeker bang dat er teveel mensen geen mail van de derde partij wensen te ontvangen.Leer eens te BEtrekken i.p.v. duwen en trekken want uiteindelijk heb je er als branche en adverteerder alleen jezelf mee.
rakker
De emma is een fopspeen overleg: de NLIP is daar ook al uitgestapt.Is puur ter glorie van de bestuursleden als je het mij vraagt!
Dirk Jan
Ik denk dat de DDMA en andere DM'ers terecht bang zijn voor een kettingreactie als ze instemmen tegen deze strenge regelgeving. Indien ze hieraan toegeven zal andere communicatie via brieven en telefoon ook niet meer mogelijk zijn. Dit is de doodsteek voor vele commerciele initiatieven. Bijvoorbeeld veel startende bedrijven hebben nog geen klantenbase waar ze op kunnen bellen/mailen en dienen gebruik te maken van bestanden van derden. Ik zou wel graag een verschil zien tussen particuliere en zakelijke adressen. Het moet toch mogelijk zijn om ook in de toekomst gericht namen van functionarissen in bedrijven te kopen, en die te benaderen met een zinvol product.
fopspeen
Het lijkt wel of het poldermodel langzaam ten onder aan het gaan is. De DDMA stapt uit het overleg en er wordt nu over en weer met modder gesmeten door Wijnand Jongen (Thuiswinkel.org) aan de ene kant en de DDMA aan de andere kant.<a href=" http://www.admanager.nl/nieuwsbericht.php?id=534" target="_blank">We zouden eens een goed voorbeeld moeten nemen aan onze collega's uit de VS!</a>
Error
@fopspeen: Wat vind je zo mooi van dit 'voorbeeld' uit de VS? Dat het op een mooi geformuleerde manier blaat over 'legitimate e-mail marketing', maar niets anders is dan een setje spelregels om spammen en listbroking te faciliteren?
Sacha Prins
Sommige mensen (zoals bijv. {Error ; http://groups.google.com/groups?q=error406%40xs4all.nl }) willen helemaal geen gedragscode omtrent e-mail marketing, maar zouden het liefst willen dat e-mail marketing in zijn geheel wordt verboden. Prima, maar dat is een ander praatgroepje. Dit praatgroepje praat (probeert althans) over een gedragscode omtrent e-mail marketing. En ik denk maar zo: Beter een gedragscode van de gezamelijke e-mail marketeers, dan helemaal geen gedragscode. En het verhaal waar fopspeen naar linkt is een beter verhaal dan wat hierboven in het artikel geschreven wordt.
radja
een gedragscode om volledig van email-reclame af te zien is natuurlijk ook een gedragscode, en veel mensen zouden dat toejuichen. maar als compromis dubbel opt-in is voor iedereen werkbaar.
alex
en inderdaad rakker, niemand vraagt jou iets en waarschijnlijk terecht.