Deel dit artikel
-

Expertgroep: 2 miljard voor breedband in komende kabinetsperiode

De Expertgroep Breedband wil dat de overheid de komende kabinetsperiode ongeveer twee miljard euro uitgeeft aan breedband. In 2015 moet een glasvezel-basisinfrastructuur van minstens 10 Mbps langs vijf miljoen huishoudens lopen. De overheid moet die structuur niet zelf aanleggen, maar een regierol vervullen en als launching customer de markt stimuleren.

Het advies stelt dat de markt "momenteel onvoldoende financiële kracht heeft om zelfstandig de nationale ambities voor breedband waar te maken". Overheid en gemeenten moeten naar mening van de Expertgroep als vraagbundelaar, launching customer, financiële stimulator en regisseur de marktpartijen de noodzakelijke impuls geven. Daartoe ontwikkelde de Expertgroep een stappenplan voor de komende dertien jaar.

De groep, die bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven als Casema, Cisco en Arcadis, kreeg in december vorig jaar de opdracht voor het onderzoek van het kabinet. Donderdag werd haar advies aangeboden aan demissionair staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat. Nederland kan in de woorden van Expertgroep-voorzitter Wim de Ridder "koploper op het gebied van breedband worden". Daarbij is de overgang op glasvezel naar woonhuizen volgens de groep uiteindelijk onvermijdelijk.

Om te beginnen moet de overheid voor ongeveer 700 miljoen euro als financiële stimulator de uitrol van breedband stimuleren, aldus het advies. De Expertgroep denkt daarbij aan financiële of fiscale arrangementen als een 'breedbandhypotheek' en een 'breedband-privéregeling' voor huiseigenaren en exploitanten van bedrijfsgebouwen.

De groep schat de kosten voor verglazing van de 'last mile', het deel dat de woning koppelt aan het netwerk (door de groep zelf overigens 'first mile' genoemd), op 2500 euro per huishouden. De groep adviseert ook voortaan te spreken van "fibre from the home" in plaats van het gebruikelijke "fibre to the home" om te benadrukken dat de gebruiker centraal staat.

"Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol door bijvoorbeeld te monitoren in welke volgorde wijken of instellingen kunnen worden aangesloten", aldus voorzitter De Ridder tijdens de presentatie van het advies. Om de expertise te organiseren wordt een Breedband Kenniscentrum opgericht, dat volgens de staatssecretaris nog dit jaar kan worden gerealiseerd.

Met een verdere 700 miljoen euro kan de overheid als launching customer breedbandige content en applicaties laten ontwikkelen. Zo kunnen "belangrijke maatschappelijke problemen worden aangepakt als de vernieuwing van het onderwijs, innovatie in de zorg, beheersing van de veiligheid en het aanpakken van de files", stelt Expertgroep-voorzitter De Ridder.

Daarnaast moet Den Haag voor 400 miljoen euro experimenten met nieuwe toegangstechnologieën stimuleren. De groep denkt daarbij onder meer aan opwaardering naar glas en draadloos en de realisatie van broedplaatsen voor WLAN-toegangsnetwerken. Staatssecretaris De Vries zei na de zomer meer duidelijkheid te verwachten over de hoeveelheid geld die Nederland van de Europese Commissie ontvangt. Die besloot eerder deze week geld vrij te maken uit de zogeheten structuurfondsen om de infrastructuur voor breedband te verbeteren.

De breedbandkenners verwachten dat "markt en overheid samen het breedbandvliegwiel in beweging krijgen en houden". Zij schetsen een optimistisch scenario waarbij de opschaling van lokale breedbandinitiatieven niet beperkt blijft tot de vier grote steden, doordat de rijksoverheid een rol speelt als launching customer. Wanneer enkele honderdduizenden huishoudens bereikt worden, zal de content- en applicatieontwikkeling goed op gang komen, verwacht de Expertgroep. Door extra financiële middelen voor gebruikersexperimenten wordt de 'infrastructuur-concurrentie' versterkt, groeit de breedbandmarkt en worden private financiers beduidend actiever.

Staatssecretaris de Vries noemde de presentatie van het advies "een perfect moment" om het mee te nemen bij de plannen van het aanstaande kabinet. De beperkte rol die de Expertgroep ziet voor de overheid sluit nauw aan bij de bestaande standpunten van de specialisten van de fracties van het vorige parlement. Het is nog onduidelijk wat de LPF precies over ICT vindt.

Deel dit bericht

6 Reacties

Arthur Plaggen

In de commissie zitten vooral directeuren van bedrijven die zelf veel baat zouden hebben van zo'n enorme investering van de overheid. Dit advies vormt dan ook geen goede basis voor zo'n enorme beslissing.

Patrick

Helemaal eens! nog sterker: dit rapport is in opdracht (/op kosten van) de overheid geschreven. Hoezo belastinggeld verbranden? Kortom: op kosten van de staat heeft deze club een aanbeveling geschreven om 2 mlrd. uit te keren aan de schrijvers van het rapport. Om op de inhoud in te gaan: hebben we niet geleerd dat het in staatshanden ontwikkelen van diensten als kabel, spoorwegen en telefonie leidt tot onmogelijke 'bedrijven' als kpn, ns en upc? En over Kennisnet (ook zo'n mooi op adviesrapporten, gebaseerd, centraal geregeld verhaal) horen we geloof ik ook niets dan goeds. Laat de markt zijn werk maar doen en besteed mijn belastinggeld svp niet aan dit soort bagger.

berend van hemel

Ik begrijp die breedband discussie (al jaren) niet. Dikke pijpen naar ieder huis, dan komt de behoefte naar breedband diensten vanzelf wel. Heeft de "commissie electriciteit en watertoevoer" vroeger ook zitten propageren dat er hele dikke water en electriciteitspijpen naar elk huis toe moesten komen? Om te zorgen dat wij vervolgens allerlei nieuwe dingen met water en electriciteit zouden gaan doen. En daarnaast te voorkomen dat wij achter zouden gaan lopen bij het buitenland. Onzin.

Patrick

Berend, graag wijs ik je op deze quote uit de tekst:—De groep adviseert ook voortaan te spreken van "fibre from the home" in plaats van het gebruikelijke "fibre to the home" om te benadrukken dat de gebruiker centraal staat. —In mijn optiek staan alleen de schrijvers van het advies centraal!

Patrick

Geweldige onderbouwing overigens om de overheid om een kleine bijdrage van 2 miljard te vragen:–Nederland kan in de woorden van Expertgroep-voorzitter Wim de Ridder "koploper op het gebied van breedband worden"–Die gasten hebben het werkelijk alleen maar over bandbreedte, alsof dat een zegening is. Ik overweeg om ook een advies voor de regering te schrijven, met als doel om Nederland koploper te maken in verkeersbreedte. Ik adviseer dan om de A1 van Amsterdam tot de Duitse grens 38-baans te maken, de toegevoegde waarde komt vanzelf.

Erik

Mijn reactie op het rapport "Nederland breedbandland" is, dat deze is geschreven door "vakmensen" die middels het verleden hebben getoond totaal geen kijk te hebben op hetgeen er leeft binnen onze samenleving. Zij hebben "zaken" gedaan die volgens mij totaal niet door de beugel kunnen. Het kan toch niet zo zijn dat mensen die in het verleden totaal verkeerde beslissingen hebben genomen, nu ons moeten adviseren hoe het wel moet!. Overheid; ga niet weer in de fout (commissie Zegveld eind 80er jaren heeft u jammer genoeg overboord gegooid) en hou je centen in je zak. Beste overheid; de markt kan het echt zelf oplossen mits wij oplossingen bedenken die direct te exploiteren zijn. Laatste advies aan de huidige telecomproviders: zoek eerst klanten en ga dan de techniek invullen. Als u dit doet (lees eerste hoofdstuk NIMA A) komt het na het doorbijten van de zure appel misschien best nog wel goed met uw opvolging.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond