Deel dit artikel
-

Bill Gates bouwt volgende generatie kerncentrale

Bill Gates gaat met zijn bedrijf TerraPower een kerncentrale van de volgende generatie bouwen in Wyoming. Het is nog wel een demonstratieproject, maar de centrale gaat wel degelijk stroom leveren.

Gates hielp bij de lancering van TerraPower in 2006. Er wordt samengewerkt met energiebedrijf PacificCorp, eigendom van Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Gates en Buffett zijn al lang vrienden en Buffett heeft miljarden dollars geschonken aan de Bill & Melinda Gates Foundation, de liefdadigheidsorganisatie van het (inmiddels gescheiden) echtpaar.

Het gaat om een uraniumgestookte en natriumgekoelde 345 megawatt snelle reactor. Inclusief energieopslagsysteem op basis van gesmolten zout, dat kan fungeren als een batterij en een energieboost kan geven tot 500 megawatt gedurende meer dan vijf uur. Bij die maximale opbrengst zal de centrale voldoende energie opwekken om 400.000 woningen van stroom te voorzien.

Digitale hulpmiddelen worden ingezet om elk probleem te simuleren en componenten te optimaliseren.

De exacte locatie van de kerncentrale zal tegen het einde van het jaar worden bepaald en de bouw zou ongeveer zeven jaar in beslag nemen.

De kosten voor de bouw van de proeffabriek zijn onduidelijk. Reuters citeerde een eerder cijfer van 1 miljard dollar, terwijl Gates een bedrag noemde van 4 miljard.

Een groep bezorgde wetenschappers heeft in maart een rapport uitgebracht waarin de vermeende voordelen van de TerraPower-aanpak van kernenergie ter discussie worden gesteld.

Foto Terrapower

Deel dit bericht

6 Reacties

Ala

Maar we willen toch juist af van Uranium kerncentrales? Ik vraag me af wat de vermeende voordelen van deze “volgende generatie” kerncentrale zijn. Ik ben geen expert, allerminst, maar voor zover ik er wat vanaf weet zijn Thorium reactoren de échte volgende generatie kerncentrales. Veiliger mbt nuclear runaway, een minder zeldzame grondstof, veiliger om te mijnen, hogere energiedichtheid, minder radioactief afval. Lijkt mij dat als een paar rijke investeerders een “volgende generatie” reactor bouwen, het een thorium reactor zou moeten zijn. Of mis ik iets?

ADR

Als, je mist niet echt iets, maar de beroemde Thorium reactoren zijn simpelweg nog niet klaar voor het echte werk. Binnen enkele jaren zijn de eerste proefmodellen met wat geluk klaar en dan duurt het nog tien tot twintig jaar voor ze echt op grote schaal energie kunnen leveren. Zoveel tijd heeft Bill niet als hij een kerncentrale op zijn naam wil hebben.

Johan Wagenaar - Aannemingsbedrijf.wagenaar

Ala, je hebt helemaal gelijk thorium is de toekomst, Gates had er nog niet over gelezen denk ik, te druk met de vrouwen

Willibrordus Van Der Weide - Yellow Agro Manufacturing

Ach zijn voormalige compagnon Paul Allen investeerde in kunstmestfabrieken.
Dus wat voegt Bill Gates ooit toe aan Gods Schepping uiteindelijk ? Juist , niets. Het is een deplorabel niveau waarin deze atheist zich, mijn inziens, bevindt.

Roy

Het nieuwe aan deze reactor is dat deze het afval gebruikt van de oudere generaties reactoren. (Tot 95% d8 ik) En daarmee het afval probleem grotendeels oplost. En het design is zo dat de reactie niet uit de hand kan lopen. (Waar hebben we dat eerder gehoord?)

Zie ook onderstaande van wikipedia.

“By using depleted uranium as fuel, the new reactor type could reduce stockpiles from uranium enrichment.”

“TerraPower has chosen traveling wave reactors (TWRs) as its primary technology. The major benefit of such reactors is high fuel utilization in a manner that does not require nuclear reprocessing and could eventually eliminate the need to enrich uranium. TWRs are designed to convert typically non-fissile fertile nuclides such as U-238 into fissile nuclides like Pu-239 in-situ and then shift the power from the highly burned region to the freshly bred region, as an integrated breeder reactor. This allows the benefits of a closed fuel cycle without the expense and proliferation-risk of enrichment and reprocessing plants typically required to get them. Enough fuel for between 40 and 60 years of operation could be in the reactor from the beginning. The reactor could be buried below ground, where it could run for an estimated 100 years. TerraPower described the concept of its main reactor design as a “Generation IV, liquid sodium-cooled fast reactor”.”

Gerard Wielenga

Wat Roy zegt klopt. Kijk voor meer info de docu: “inside Bill’s head” op Netflix.
@ Johan, Dan begrijp je dat Bill zich vooral niet met de vrouwen bezig houdt. Dat vond z’n ex denk ik ook.
Afgezien dat de centrale draait op het afval van ouderwetse kerncentrales wordt hij ook “gekoeld” door vloeibaar staal. Als de koeling uitvalt koelt de centrale dus af inplaats van te ontploffen.
Kortom het hele, inmiddels zwaar verouderde, concept van de klassieke kerncentrale is comleet vernieuwd.
Dat alles is nog wel alleen op kleine schaal geprobeerd. Maar ja zo begint alles en het ontwikkel team bestond uit niet de minsten op kernenergie gebied.
En als Buffet z’n geld er in steekt….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond