KaZaA.com verkocht

KaZaA.com is in handen gekomen van Sharman Networks Limited, een Australische onderneming. Deze partij neemt de website, de handelsnaam en logo's over van de huidige eigenaren. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.
De woordvoerder van KaZaA in Nederland bevestigt dat Sharman Networks enkele activa van KaZaA heeft overgenomen, maar kon geen verdere mededelingen doen. Een persbericht van Sharman Networks maakt melding van de transactie. Sharman neemt twee diensten over: de KaZaA Media Desktop en FastTrack P2P Stack.
Op de site van KaZaA is de Media Desktop, benodigd om muziekbestanden uit te wisselen, inmiddels weer te downloaden. Daar valt tevens in een korte verklaring te lezen dat de vorige eigenaren (ondermeer Niklas Zennström) zich hebben teruggetrokken uit het management van het bedrijf.
Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de zaak die KaZaA tegen Buma/Stemra had aangespannen. Vrijdag werd bekend dat Buma/Stemra een gerechtelijke dwangsom gestand deed, nadat de onderhandelingen over een wereldwijde licentie op het verkopen van muziekbestanden waren vastgelopen. Buma/Stemra zei toen een voorstel bij KaZaA te hebben neergelegd. Noch Buma/Stemra, noch de advocaat van KaZaA waren bereikbaar voor commentaar.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
28 Reacties
Ward Bekker
Prima soap! Dit is een rake trap naar de BUMA/STEMRA die ze niet zagen aan komen. Zal het in Australie ook tot een rechtzaak komen? Wat gaat de ARIA (Australian Record Industry Association ) doen om Kazaa Knock-out te meppen? Volgende week, zelfde tijd, zelfde URL 😉
J.Verheijden
Prima stap van KaZaa. Slimme jongens die niet over 1 nacht ijs gaan. Ik ben er zeer blij mee, want ik ben een grote afnemer, alleen voor eigen gebruik. Had Napstar ook kunnen doen, maar die hebben waarschijnlijk niet zo'n uitgekookt management.
DutchTwin71
En nu allemaal tegelijk: KAZAA HEERST! 🙂 Geweldige juridische zet. Dit stelt de tegenstand in 1 klap maanden terug. De hele papierwinkel kan weer overhoop gegooid worden. Fantastisch. Felicitaties aan de boyz van KaZaa.
JB
Ach ja, 't is allemaal niet zo boeiend. Het is een verhaal over het gladstrijken van een plooi die niet glad te strijken valt.
Remko
{Dit artikel; http://www.webwereld.nl/nieuws/9910.phtml } staat op Webwereld.nl. Alles wijst erop dat het bedrijf is opgericht om Kazaa te redden.
Chefren Hagens
Jullie letten niet zo goed op jongens. Kazaa levert iets waarmee klanten in de praktijk grofstoffelijk de auteursrechtgeving omzeilen. Onze maatschappij accepteert dat niet, geen durende vrijplaatsen voor criminaliteit in een rechtstaat. Belanghebbenden proberen eerst op economische wijze met 1 handeling iets als Kazaa aan te pakken. Lukt dat niet dan rest niets anders dan gebruikers op te sporen, bijvoorbeeld door internettaps. Nou lekker hoor, al je privacy kwijtraken voor zoiets onbenulligs.
Daan Faber
Chefren, wake up and smell the coffee. Achtervolging, opsporing en sanctionering loopt al lichtjaren achter op deze ontwikkelingen. Zet een server op een booreiland en een nieuwe vrijheid gloort aan de horizon. Denk liever na over de toekomstige waarde van een intellectueel eigendom i.p.v. nachtmerries over 'internet-taps'. Daar ligt de uitdaging… P.S. Wat betekent het woord "grofstoffelijk" precies? Een Belgische samentrekking van grof, grondrechtelijk en zuiderlijke onmacht?
Andre Perwas
Het bedrijf dat KaZaA heeft gekocht zou (mede-) eigendom zijn van de huidige eigenaars van Kazaa, zo stond op cnet geschreven. Het idee is dat op deze manier kazaa geen last meer heeft van locale wetten en bijvoorbeeld van de Buma Stemra verlost is, nu het bedrijf een andere vestitingsplaats heeft. Ook {hier; http://www.hyped.nl/hyped/archives/00000281.htm } staat dat bericht. Of het betekent dat Kazaa nu werkelijk gewoon door kan gaan, lijkt me sterk. Maar goed, de Buma is wel even buiten spel gezet. Mooie actie.
chefren@e-knip.nl
Daan, ik zie die achterstand niet zo, in ieder geval niet technisch. Het is wel zo dat de providers zich, deels met instemming regering, al 3 jaar niet aan de kamerbreed aangenomen wetgeving houden inzake aftapbaarheid van hun netwerken waardoor er alleen nog maar in extreme gevallen wordt getapt. Maar verder is het tappen van iemand die met Kazaa software werkt technisch gezien geen serieus probleem, aan de hand daarvan vaststellen dat hij zijn computer MP3 of andere files ongeautoriseerd laat kopieeren stelt ook niets voor. Weet je meteen wie die kopie heeft opgevraagd kan je die persoon ook weer tappen. Flinke straffen erop en klaar is kees. Dit is technisch geen groot probleem, het is alleen wat privacy betreft idioot dat bijvoorbeeld een compleet internettend gezin straks wordt getapt omdat zoonlief zich niet zo aan de auteurswetten houdt. Maar goed, internet is plat, het kan niet anders. Wat Kazaa zelf betreft, in Webwereld http://www.webwereld.nl/nieuws/bericht_47.phtml?id=9910 gaf advocaat Van Manen aan: "Aan de andere kant is Van Manen er niet van overtuigd dat deze truc ook gaat lukken. De rechter verlangde dat KaZaA 'zodanige maatregelen' zou treffen dat het uitwisselen van auteursrechterlijk beschermd materiaal zou stoppen. Het is volgens Van Manen niet erg waarschijnlijk dat de rechter de verkoop van de service aan een derde partij ziet als het treffen van 'zodanige maatregelen'. In dat geval zal KaZaA de opgelegde dwangsom van 45.000 euro per dag moeten betalen." Ik zou zo niet weten hoe de oud-eigenaren op korte termijn aan die dagelijks dwangsom kunnen ontkomen. Ik moet wel zeggen dat ik "de service" niet zie zitten, voorzover ik heb begrepen is Kazaa geen service maar een bedrijf waar je een programma kan downloaden dat je zelf kan gebruiken om met anderen in contact te treden voor uitwisselen van files. Dat is geen service. Kazaa staakte uitgifte van het programma naar aanleiding van de rechtzaak heb ik begrepen. Dat leide vermoedelijk niet tot stoppen van het illegaal kopieeren maar wel tot het stoppen van de stroom nieuwe gebruikers. Dat stoppen is nu door de verkoop ongedaan gemaakt. Actief door de veroordeelden. "Niet slim" lijkt me.
John Muijen
Met of zonder Kazaa!, dit fenomeen is domweg niet te stoppen. Wanneer dringt dit nou eens door bij al die belangenverenigingen van (muziek)auteursrechthebbenden. Neem nu Gnutella. Versie 1 was gebruiksonvriendelijk en daarom niet geschikt voor de gemiddelde internetter. Versie 2 is een prima alternatief voor Napster, Kazaa en al die anderen en door iedereen makkelijk te gebruiken. Bovendien heb je met Guntella geen last van Spyware, banners en andere onhebbelijkheden. Het aardige van Gnutella is dat er geen bedrijf achter zit zoals bij Napster en Kazaa het geval is. Ik denk dat een vergelijking met de ontwikkeling en verspreiding van Linux dan ook niet raar is. Niet te stoppen. Conclusie: Rechthebbenden zouden moeten stoppen met het aanklagen van clubs als Napster en Kazaa en in plaats daarvan hun tijd en geld moeten steken in de ontwikkeling van (alternatieve) distributiemogelijkheden die internet te bieden heeft. Praat met elkaar en wie weet komen daar hele mooie samenwerkingen uit waar iedereen wat aan heeft.
billybob
Alles is goed en aardig maar kan iemand mij vertellen of er nu betaald moet worden aan kazaa om van hun diensten gebruik te maken?
Chefren Hagens
Emerce meldde vandaag onder "Kort Nieuws" op de voorpagina: "Vordering KaZaA op Buma/Stemra afgewezen De dwangsom die KaZaA boven het hoofd hangt bij overtreding van de auteurswet, staat nog steeds overeind. Dat is de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, in een vordering die door KaZaA was aangespannen tegen Buma/Stemra. Er zijn volgens de rechter geen nieuwe feiten boven water gekomen, die een eventuele dwangsom onrechtmatig zouden maken. De uitspraak heeft inmiddels aan actualiteit verloren, omdat KaZaA zijn merknaam en website heeft verkocht aan een buitenlandse partij." Mij lijkt het dat Kazaa het middel waarmee ze onder de dwangsom uit konden komen uit handen heeft gegeven. Lijkt slim maar verder toch soort van minachting van de rechtbank dunkt me. Als blijkt dat ze het helemaal niet uit handen hebben gegeven, dat het een nep-overdracht is, wordt het vermoedelijk een nog leuker vuurwerkje… Enne, in Australie zijn de internet-tapwetten nog een stuk heviger en vooral ruwer dan hier! Voor de gebruikers is dit allemaal geen goed nieuws. Die worden via wetgeving in Australie alleen maar sneller opgespoord en gevolgd.
Bebopper
ooohhh Chefren, je maakt ons nu wel erg bang hoor… enge mensen die ons via internet gaan tracen en hard aanpakken, vanuit Australië als het nodig is, jaja ik sta te trillen Wat een geleuter, er zijn veel te veel gebruikers om deze individueel aan te gaan pakken, de kosten hiervan zullen gigantisch zijn, evenals de tijd die ervoor nodig zou zijn (en dan laat ik even buiten beschouwing of het wettelijk allemaal wel is toegestaan, natuurlijk Chefren, jij kunt waarschijnlijk zo 5 (Nederlandse) wetten opnoemen die dit toestaan, maar ik gok erop dat er ook zo weer 5 wetten te vinden zijn die als tegenargument gebruikt kunnen worden, alles is nu eenmaal (nog) niet zo 100% duidelijk geregeld en zeker niet als je te maken hebt met verschillende wetgevingen in verschillende landen). Oftewel de enige mogelijkheid voor platenmaatschappijen en aanverwante organisaties is om de file-sharing progjes aan te pakken (en dat gaat ze werkelijk fantastisch af zoals we allemaal kunnen zien, als ze er eindelijk eentje om zeep hebben geholpen (Napster) staan er alweer 10 anderen klaar(KaZaA, Morpheus, Gnutella) OF … accepteren dat het gebeurt en het medium internet eindelijk op een goede manier inzetten. Zorg ervoor dat tegen een acceptabele prijs de muziek snel en betrouwbaar (en legaal!!!) te downloaden is. enne… Billybob: je hoeft er niet voor te betalen, maar het programma is niet meer via de site van KaZaA te downloaden, misschien Morpheus maar eens proberen? Zelfde netwerk (musiccity) en geen spyware… 🙂
nospam
Ik stel voor om dan ook maar alle CD-brand sofware te verbieden, en dan meteen ook maar alle CD/DVD schrijvers, want daar heb je dan ook niks aan. En oh ja, minidisc en DAT zijn natuurlijk ook uit den boze. Daar zet je immers alleen maar mee aan tot illegale praktijken.
Chefren Hagens
De "tracers", ofwel politie zijn geen "enge mensen" maar burgers zonder strafblad met een normale baan. Artiesten kunnen volgens democratisch vastgelegde wetgeving, dus namens ons allen(!), bezwaar maken tegen het illegaal kopieeren. De meeste mensen vinden het niet zo leuk als ze in hun rechten worden geschaad, zeker niet als hun inkomstenbron er structureel mee wordt aangetast. Kortom, een aantal mensen is hier bezig iets uiterst onsmakelijks recht te praten. Als ze aan de andere kant zouden staan reageerden ze beslist anders. Het heldhaftige gekraai, dat me wat aan dat van illegale radioamateurs van vroeger doet denken, is naar mijn inschatting snel voorbij als blijkt dat men inderdaad gepakt kan worden en er gewoon democratisch overeengekomen straffen worden uitgedeeld. Dan zal dat uitruilen nog wel gebeuren via bijvoorbeeld e-mail tussen bekenden maar niet meer op de krankzinnige schaal zoals het nu gebeurt en tussen volstrekt onbekenden.
radja
Inderdaad.. de meeste mensen vinden het niet fijn om in hun rechten te worden beperkt. Zo heb ik het recht om een backup te maken van mijn software, of om mijn muziek op een andere drager te zetten (b.v. bandje voor in de auto). Het is zelfs toegestaan om voor een kennis een bandje op te nemen. Maar als dat elektronisch gebeurt is dat opeens een zware misdaad. Beetje vreemd dat iemand die software kopieert een hogere boete krijgt dan een bedrijf dat 60 doden veroorzaakt in haiti, a raison van nog geen 10.000 per lijk…
rob
Chefren heeft gelijk. Hier proberen we iets goed te praten wat krom is. Effe denken… als iemand jou autoradio uit je auto steelt is dat crimineel… als je iemands anders eigendom steelt (muziek af andere programma"s) is dat wel toegestaan? Ik geef toe, bijna iedereen doet het, daarom wordt het ook gewoon gevonden.. Maar zo gauw het structureel wordt is het niet meer goed te praten. En nospam: je kan dvd/cd branders ook voor ander doeleinden gebruiken… net als lege videobanden, of moeten die dan ook maar verboden worden?
Frank Braton
Ik zie de politie al invallen doen bij al die miljoenen die illegaal downloaden, wordt wakker zeg. Het lukt niet eens om illegaal gebruikte software door bedrijven uit te bannen en daar kun je zo naar binnen lopen (BSA). Vraag me af of die moraalridders die hier reageren alle software die ze gebruiken geregistreerd hebben. Rijden waarschijnlijk ook nooit door rood, zijn nog nooit naar de hoeren geweest en vertellen nooit een leugentje. Ieder heeft zijn eigen regels van moraal en fatsoen, niet voor niets dat regels hieromtrent niet meer zijn terug te vinden in de Nederlandse wetgeving. Als je dus iets doet dat eigenlijk niet door de beugel kan zul je civielrechterlijk aangepakt moeten worden, zie je het voor je?
Bebopper
Nee Frank, volgens Chefren zien we dat dan toch echt helemaal verkeerd. De Australische politie (zeker een normale baan en ik ga ervanuit dat ze inderdaad geen strafblad zullen hebben) gaat ons desnoods, waarschijnlijk in hechte samenwerking met hun Nederlandse collega's, aanpakken. Zij hebben zoals we allemaal weten namelijk niets beters te doen. Wake up Chefren (en al die anderen) dus inderdaad… Het is niet mogelijk om al die individuele gebruikers wettelijk aan te pakken / te vervolgen. Dit zal dan ook niet gaan gebeuren. (Zoals Frank hierboven al zegt, het lukt de BSA niet eens met software.) Ik ben het helemaal ermee eens dat auteursrechten niet geschaad mogen worden, maar de oplossing om dit te voorkomen ligt niet bij vervolging van iedereen die dit via een filesharing programma doet, dit is namelijk gewoonweg niet uitvoerbaar. Bedenk dus een andere oplossing en gebruik het nieuwe medium om legaal muziek aan te bieden (tegen een aantrekelijke prijs) en maak het aantrekkelijk om originelen te kopen in winkel door er toegevoegde waarde aan te geven (hoesjes, boekjes etc.) en door deze originelen lager te prijzen!
chefren@e-knip.nl
Waar BSA moeite heeft om van buitenaf te duiden wie er waar auteursrechten overtreedt is dat voor auteursrechthebbenden inzake Napster/Kazaa "gebruikers" heel anders. Een auteursrechthebbende kan zelf Kazaa software gebruiken en daarmee desnoods slechts 1 iemand opsporen die zijn werk zonder toestemming verder verspreidt. Vervolgens dat IP-nummer aangeven bij de politie, die kunnen uitzoeken wie dat IP-nummer gebruikt(e) of zelfs een tap op dat nummer zetten en daarmee een heel net van illegale kopieerders oprollen. Dat hoeft maar een paar keer te gebeuren en alle "helden" die nu menen andermans werk integraal aan volstrekt onbekenden te kunnen doorgeven houden er snel mee op. Zal een hoop verkeer schelen…
radja
Mag ik dat dan ook doen met snelheidsovertreders bij mij in de straat? ik denk niet dat prive flitspalen gewaardeerd worden… het lijkt me beter om niet over te gaan op dat soort vigilante praktijken.
uz
Ik ben het helemaal met John eens. Het zou me overigens niets verbazen als de CD-verkoop sinds de opkomst van dit soort systemen alleen maar gestegen is; het stimuleert per slot van rekening algemene muzikale verbreding en wellicht zien ze in Australie wel in dat dit eerder stimulans verdient dan een verbod.
chefren
"Mag ik dat ook doen met flitspalen in mijn straat?" Ik denk het wel ja, je bent tot belanghebbende? Met een paar van die foto's bewijs je de poltie dat jouw straat te gevaarlijk is. Als je de flitspaal laat ijken door het {NMI; http://www.nmi.nl/ } zou de politie zonder zelf flitsen best eens tot beboeten kunnen overgaan.
Wishie
Een discussie zonder einde dus. als ze de cd's nou een de helft goedkoper maken maybe dat iedereen dan gewoon de cd's koopt?
chefren
Planet {meldt; http://www.planet.nl/multimedia/0,1674,101_1498_363748,00.html }: Geen dwangsom voor Kazaa. Kazaa hoeft geen miljoenen euro's aan dwangsom te betalen aan Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie heeft niet tijdig een bodemprocedure aangespannen.
chefren
StreamCast Networks' Morpheus–a file-swapping service that many have said would be impossible for courts to shut down–shut out most of its users Tuesday, citing {"technical problems."; http://zdnet.com.com/2102-1105-845889.html } Ik kan me voorstellen dat dit bij Kazaa toch ook mogelijk is. Misschien niet actief, door de server uit te zetten maar wellicht gemakkelijk, door speficieke updatecode te genereren aan de server kant. Daarmee zou Kazaa toch kunnen helpen met opruimen van de clients.
me
Chefren, ik ondersteun je visie helemaal. Auteursrechten dienen gerespecteerd te worden. Volgends mij is het Kazaa daar ook niet om te doen, net zo als de radiopiraten van vroeger (Veronice, Noordzee). Er is een nieuw kanaal, internet, om handel te drijven (muziek, video etc). Er is echter nog geen 'handelsstructuur'. Buma/Stemra en achterliggende belanghebbende (de uitgevers) zijn er nog niet klaar voor. Ik zou graag legaal MP3 willen verspreiden. Ik wil daar ook normale auteursrechten voor betalen. Het lukt me helaas niet. Veronica heeft ook lang moeten vechten voor een vergunning. Het ging hun ook gewoon om de handel, het werd tenslotte gefinancieerd door handelaren. Daar is ook niets op tegen, zeker als daardoor vastgeroeste semi-monopolisten beter hun werk moeten gaan doen, en het is waarschijnlijk ook beter voor de markt in zijn geheel.
Frank Braton
KaZaa gaat inmiddels zo ver dat het je belet om nog gebruik te maken van hun netwerk als je de nieuwste versie niet installeert. Deze nieuwe versie connect niet aan musiccity en dan heb je er eigenlijk niets aan. Als je niet meewerkt kun je ook Morpheus niet meer gebruiken. Morpheus maakt hier ook melding van op haar website. Alternatief is KaZaa met haar spyware (!) van je computer branden (gebruik ook eens adaware) en Morpheus eveneens deleten. Daarna de nieuwste (nu nog preview) versie van Morpheus erop en voorgoed ver wegblijven van KaZaa. Schandalig wat die op je computer allemaal uitvreten. Over illegale praktijken gesproken. Het is een vaststaand feit dat ze andere programma's op je pc verstoren.