Deloitte & Touche: sites met verkoopfunctionaliteit beter gewaardeerd

Websites waarop producten kunnen worden gekocht, scoren beter op navigatie en en klantenservice dan sites die geen verkoopfunctionaliteit aanbieden. Sites van doe-het-zelf ketens voegen echter weinig toe aan het succes van deze webshops. Dat stelt Deloitte & Touche in een Europees onderzoek naar consumentensites. Niet iedereen is het hier mee eens.
Navigatie en klantenservice dragen in belangrijke mate mee aan het succes van een b-to-c site, stellen de onderzoekers. Een goede vindbaarheid bij zoekmachines en een toegankelijk bestelproces vinden zij echter doorslaggevende factoren.
Daarbij blijken niet alle onderzochte sites even goed te scoren. Nederlandse speelgoedwinkels, boek-, cd- en dvd-shops doen het beter dan het Europese gemiddelde. Ook de reisbranche komt goed uit de bus. De sites van doe-het-zelf ketens daarentegen doen het volgens het onderzoek slecht vergeleken met hun Europese tegenhangers.
Deze laatste constatering van Deloitte & Touche is merkwaardig genoeg gestoeld op de prestaties van slechts twee sites: Gammabouwmarkt.nl en Praxis.nl . Ze scoren laag op aspecten als navigatie, bestelproces, klantenservice en privacy, aldus de onderzoekers. Opvallend, aangezien geen van beide partijen pretendeert een webshop te exploiteren.
"Als u vraagt of wij vinden dat we laag scoren op bestelproces, dan kan ik daar volmondig ja op antwoorden", laat een woordvoerder van Vendex KBB , de eigenaar van Praxis, weten. "In het geval van Praxis hebben wij met opzet niet voor een clicks & bricks model gekozen. Een bak kalk aan huis bezorgen is nu eenmaal lastig. Het leidt tot hoge transportkosten en daar zitten de consumenten die Praxis bezoeken nu net niet op te wachten. Die kunnen net zo goed een aannemer langs laten komen als ze een badkuip thuis willen laten bezorgen."
De site van speelgoedketen Bart Smit komt volgens de onderzoekers als beste Nederlandse e-commerce site uit de bus. De site scoort goed op klantenservice, bestelproces en privacy. Navigatie en registratiemogelijkheden scoren iets minder goed, ongeveer gelijk met boeken- en cdverkopers.
In Europees verband houdt het Franse FNAC er de beste retail-site op na van de dertien onderzochte landen. In de categorie 'spoorwegen' kwam de site van Deutsche Bahn als beste uit de bus.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Joke Bruijs
Het is toch elke keer weer hetzelfde liedje met die zogenaamde onderzoeken van die zogenaamde consultancy-firma's. Je bent zo'n 300 Euro per uur partner met een corner-office en je hebt weer eens nieuwe opdrachten nodig. Dan kijk je of je werkstudenten in de leegloop hebt. Die laat je een onderzoekje doen dat is opgezet volgens onduidelijke of onbekende criteria. Het resultaat van dat onderzoek is altijd dat enkele grote Nederlandse firma's het niet goed doen. Dat bericht laat je de marketing- en pr-afdeling groot publiceren via bevriende journalisten. Dan ben je weer eens in het nieuws. Is je naam weer onder de aandacht van uitsluitend Telegraaf-koppen snellend management. Lijkt het net of je verstand van zaken hebt. En kun je die grote Nederlandse firma's benaderen of ze niet eens een goed advies kunnen gebruiken. Want nu doen ze het toch echt niet goed. Toch? Wat hebben die dure consultants nu toch aan toegevoegde waarde, anders dan een politieke, namelijk dat ze met duurbetaalde rapporten de obligate meningen van managers afdekken die het ook allemaal niet weten? Iedereen herinnert zich nog het Pearle debakel. Die gingen brillen via het web verkopen. Met een e-commerce site van 5 miljoen Euro. 5 miljoen Euro! Elke boerenpiemel kan op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat je die investering nooit kunt terug verdienen bij een prijsbreker waar de marges laag zijn in een branche waar persoonlijke verkoop de regel is. Wie was ook weer diegene die dit budget had weten te verkopen? Het duurbetaalde Andersen Consulting. So much voor de expertise van consultants. Dat je vertrouwen kun wekken met je kennis van accountancy wil nog niet zeggen dat je verstand hebt van communicatie.
Ed Mat
'Tuuuurlijk !bedrijven als D&T roepen al jaaaren dat ze verstand van "ons" vak hebben.kan dit soort mededelingen in het vervolg in de nwe rubriek "loos gekakel 2002" van Emerce verschijnen.*Als* het al in de Emerce thuishoort dan op die plaats.
rudolf
En daar hebben we weer zo'n grote jongen als d&t… jammer hoor! Deze tenten hebben het echt niet door (aantoonbaar, mail me voor bewijs), hoewel het natuurlijk afhankelijk is van je contactpersoon, of account manager. Kijk nou toch eens naar de nieuwe Wehkamp … of de nieuwe megapool (volgens mij copieerde wehkamp hier megapool). Beide zijn simpel en to the point. Als d&t dan met bart smit komt (waar ik twee keer een glijbaan besteld heb, zonder resultaat), dan tonen ze direct aan dat ze niet echt door hebben waar het om gaat. Jammer! Oh, voor de duidelijkheid: ik ben bij geen van genoemde sites of oplossingen betrokken geweest…. het is maar even dat het gezegd is, Emerce lijkt al zo'n billboard…
Raymond
US recessie = minder opdrachten = meer interne projecten = bezigheidstherapie tot er weer een klant langs komt?