Deel dit artikel
-

Energiebedrijf.com: nog veel tegenwerking oude netbedrijven

De Nederlandse energiemarkt is per 1 januari verder geliberaliseerd. Middelgrote bedrijven staan nu vrij in de keuze van hun leverancier. Toch werken de traditionele netbedrijven nog flink tegen. Dat stelt Erik de Heus, de nieuwe directeur van Energiebedrijf.com.

In Nederland hadden de 625 grootste bedrijven al vanaf 1999 de vrijheid hun energie in te kopen bij een leverancier naar keus. Sinds 1 januari zijn daar ook middelgrote verbruikers bijgekomen. Voor nieuwe marktpartijen, zoals EnergyXS.com en Energiebedrijf.com , levert dit weer nieuwe groeimogelijkheden op. Erik de Heus, de kersverse directeur van Energiebedrijf.com, zegt dat het komende jaar zijn klantenbestand zal verdubbelen naar 2600. Gekoppeld met een beperkte nieuwe investeringsronde (ondermeer bij NeSBIC) moet het bedrijf zodoende nog dit jaar cashflow positief draaien en zelfs winst maken, aldus De Heus.

Toch ziet hij hobbels op de weg. De zakelijke markt mag dan geliberaliseerd zijn, de oude netwerken werken soms actief tegen. De Heus: "Wij rekenden van tevoren al op verzet. Het afgelopen jaar hebben we veel nieuwe klanten opgetekend aan wie wij na 1 januari zouden gaan leveren. Daarbij werden we kort voor het nieuwe jaar geconfronteerd met netbedrijven die vertragend optraden. Ze konden hun klanten niet overzetten van een oude leverancier naar ons, omdat de meetinrichtingen niet op orde waren. De bewijslast hiervoor werd bij ons neergelegd." Gevraagd naar namen noemt De Heus alle traditionele partijen: Essent, Eneco en Nuon. "De netbedrijven en de energieleveranciers zijn vaak twee handen op één buik. Het was een eenzijdige afspraak tussen deze bedrijven," aldus De Heus.

Bij Energie Zuid, het van Essent afgesplitste netbedrijf, is men het hier niet mee eens. Volgens woordvoerder Luuk de Lange dragen de afnemende bedrijven zelf de schuld. "Wij hebben de betreffende klanten op 20 december gemaild dat de meetinrichting per 1 januari op orde moest zijn. Als dat niet gebeurde, zouden ze niet kunnen omschakelen naar een nieuwe leverancier. Wat je ziet is dat bepaalde klanten niet gereageerd hebben of nog niet eens een keuze voor een leverancier hebben gemaakt. Van onze kant uit is er geen onwil geweest."

Een ander twistpunt kwam enkele maanden geleden naar boven. Marc van 't Noordende, directeur van Essent Energie, zei toen dat de nieuwe marktpartijen soms "onder de huidige marktprijs" hun energie verkopen. Bedrijven als Energiebedrijf.com en EnergyXs zouden klanten aan zich binden met stuntprijzen, zonder garanties te kunnen geven voor een verzekerde toevoer.

De toenmalige directeur van Energiebedrijf ontkende energie onder de kostprijs te verkopen. De huidige directeur geeft nu toe dat deze praktijk wel degelijk plaats heeft gevonden, maar negen maanden geleden is gestaakt. "Die fase is nu voorbij", aldus De Heus. "Het was een behoorlijk actieve lobby om klanten binnen te halen. Het type klant dat we nu optekenen wil stabiliteit en toegevoegde waarde. Onze winstgevendheid is afhankelijk van het aantal klanten, we gaan niet meer met stuntprijzen werken."

Het is duidelijk dat de energiemarkt in Nederland volop in beweging is. De Heus spreekt van "een onstuimige groei." Hij erkent dat de consument niet gebaat is bij energiebedrijven die hun ruzies op straat uitvechten. "Als branche moeten we meer in de spiegel kijken en onderling meer de problemen oplossen. Het lijkt er nu op dat klanten er last van krijgen." Uiterlijk in januari 2004 wordt ook de energiemarkt voor kleingebruikers, waaronder huishoudens, opengegooid.

Deel dit bericht

6 Reacties

een consument

gek hé, dat heet concurrentie. Een nieuwkomer vindt het niet leuk dat de rode loper niet uitgerold wordt. Kan iemand mij uitleggen hoe een bedrijf dat geen productie en geen aansluitingen/kabels heeft – EN DUS EEN EXTRA SCHAKEL IN DE KETEN IS – goedkoper kan zijn dan rechtstreeks bij de bron kopen. Volgens mij kan dat alleen maar als de VC achter zo'n Virtueel Nutsbedrijf besloten heeft om haar winst doelstellingen om te zetten in subsidie. Deze Virtuele Nutsbedrijven lopen gewoon de dotcom hype achterna.

bart

Hallo consument. Hoezo "alleen maar extra schakel"? Kijk naar telecombedrijven. Daar heb je ook een bedrijf als Tele2 wat niets anders deed(/doet) dan heeeeeel erg groot belminuten inkopen bij de échte telecombedrijven en dit schaalvoordeel (kwantumkorting) doorberekende in haar lagere prijsstelling. Volgens mij doen die energiebedrijven net zoiets, als ik het goed begrepen heb. Dus jij als consument hebt een goedkopere leverancier erbij.

een consument

Beste Bart, dat werkt omdat de "tikkenmachine" een hele lage variabele kostenstructuur heeft. Het produceren van energie kost nl brandstof. En is dus veel minder flexibiliteit dan bij tikken productie. De kwetsbaarheid van Virtuele Nutsbedrijven wordt nog eens onderstreept door ENRON in de USA. ENRON had ook geen productie en geen distributie.Overigens blijkt – volgens de malaise in de telecom – die flexibiliteit in de telecom ook minder groot dan aanvankelijk werd verwacht.

Christiaan

Beste consument, het is niet zo moeilijk. In de waardeketen worden de volgende functies vervuld: productie, transport en levering. De productie is gedeeltelijk geliberaliseerd. De vier productiebedrijven in Nederland concurreren met elkaar en met (beperkte) importcapaciteit. Vroeger werden de functies van transport en levering door dezelfde nutsbedrijven uitgevoerd (Essent, Nuon, Eneco etc.). Deze functies zijn nu echter gescheiden. Het transport is nog steeds een monopolie; deze partijen beschikken over de fysieke aansluitingen. Op het gebied van levering kan geconcurreerd worden. De leveringsbedrijven van Eneco, Essent en Nuon hebben dus ook geen eigen fysieke infrastructuur.Het voorbeeld van Enron is overigens niet geheel op zijn plaats; het faillissement heeft meer te maken met creatief boekhouden en aggresieve expansie dan met het feit dat Enron geen eigen productie- en transportcapaciteit had.

Energieke jongen

Beste Slimme Consumenten, Weet u dan niet dat er gewoon een beurs bestaat in Nederland, waar energie verhandeld wordt, en dat dus een "virtueel nutsbedrijf" gewoon op de beurs inkoopt, en dat zo slim mogelijk speelt om zijn marges te kunnen behalen… Daarbij zijn de oude nutsbedrijven zulke logge ambtenaren bewegingen dat het niet moeilijk is voor een nieuwkomer zijn processen zo in te richten dat ie met zijn kosten/baten plaatje stukken beter uitkomt dan de oude nutsbedrijven… Dan nog iets:De miljoenen die NUON bijvoorbeeld in voetbal steekt zijn door de consument betaald. dat soort flauwekul wil een nieuwkomer gewoon niet doen: zonde van het geld. Als de oude bedrijven gewoon al het overbodige overboord zouden gooien, zouden zij ook voordelig kunnen leveren. Maar zij vullen liever hun zakken, en geven graag veel uit aan onzin, snap je?

Sander

Beste consumenten, Wees niet ongerust, de traditionele energiebedrijven zijn ook druk bezig kosten te verlagen door consolidatie van locaties, shared services, automatisering, etc. Sander

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond