Deel dit artikel
-

Providers gaan aftappen alsnog mogelijk maken

De vereniging voor Nederlandse internetproviders (NLIP) gaat apparatuur beheren die aftappen van informatie verspreidt via internet mogelijk maakt. De Communicatiewet van 1998 verplicht de providers om de dure apparatuur zelf aan te schaffen. Nog weinig providers hebben die apparatuur echter in huis. Tot twee maal toe is door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitstel verleend. Afgelopen zondag verliep de laatste deadline.

Nu heeft de branchevereniging NLIP toegezegd voor meerdere providers de tapmachines aan te schaffen. Vooral kleinere providers zijn hiermee geholpen door de relatief lage kosten van een gedeelde aanschaf. Hans Leemans, directeur van de NLIP: "Het is eigenlijk een simpele rekensom, het is goedkoper om met z'n alleen enkele dure apparaten te kopen dan iedereen eentje. In Nederland zal niet constant het hele internetverkeer door justitie in de gaten worden gehouden, maar alleen het verkeer van een verdachte. Daardoor zijn er slechts enkele machines nodig om justitie hulp te kunnen bieden",aldus Leemans.

Providers zijn niet blij met de communicatiewet. Jeroen Verkroost, commercieel directeur bij Wish-NokNok , is van mening dat de opsporing van criminelen uit gemeenschapsgeld betaald moet worden. Verkroost: "Criminaliteit is een maatschappelijk probleem, de oplossing daarvan moet dus ook door de maatschappij betaald worden, camera's in binnensteden worden ook niet door de horecagelegenheden betaald." Toch zal Wish-NokNok meewerken aan de taps. "De verplichting ligt er nu eenmaal, dus zullen wij ook meewerken",aldus de commercieel directeur. Of Wish-NokNok ook gebruik zal maken van de apparatuur van de NLIP wil Verkroost niet zeggen.

Ook al gaat het waarschijnlijk nog maanden duren voordat justitie toegang heeft tot het internetverkeer, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is blij met de toezegging van de branchevereniging. Wim van Weegen, voorlichter bij het ministerie: "Het blijkt dat de NLIP mee wil werken en het probleem ook erkent, daar zijn we erg gelukkig mee." In de nabije toekomst zullen waarschijnlijk nog geen sancties volgen voor providers die justitie geen aftapmogelijkheid kunnen bieden. "We gaan bij elke provider kijken of de benodigde apparatuur in huis is, pas als justitie haar werk niet kan doen, gaan we kijken welke maatregelen volgen",aldus Van Weegen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond