Deel dit artikel
-

Het oorlogspad van die Bitmagic-zeikerd

Mediatechnologiebedrijf Bitmagic, voorheen mediaproducent, leeft weer. In december heeft het bedrijf toch een nieuwe financieringsronde weten te sluiten bij de bestaande en één nieuwe investeerder. Het nieuwe geld moet weer een paar maanden lucht geven. Volgens ceo Michiel Frackers is er nog één ronde nodig om tot het moment van winst te geraken. Maar kapitaal ophalen is geen sinecure.

Eind 2000 zag er niet goed uit: een belangrijke engineer van de Bitmagic Player vertrok, en salarissen konden niet betaald worden. Er was een overeenkomst met een investeerder, maar het geld kwam maar niet. Frackers werd er niet warm of koud van. "We hadden al een overeenkomst getekend, maar het geld kwam niet. Ze hadden het gewoon niet. En ja, dan heeft het ook weinig zin om een procedure te starten. Maar zo werkt het: zolang je geen winst maakt, ben je afhankelijk van investeerders. Je moet dan ook niet zeuren als het even niet loopt".

Frackers heeft een haat-liefdeverhouding met de geldschieters. "Hoe vaak heb ik niet gehoord tijdens een etentje: 'Frackers, ik doe mee voor een miljoen'. Ik denk dat één op de vijf daadwerkelijk gestort heeft. Ten tijde van Planet Internet (waarvan Frackers oprichter is, red.) leek kpn het minst geïnteresseerd, maar was wel de eerste die geld stortte."

Dit voorjaar wordt versie 3.0 gelanceerd van de Player, waar volgens Frackers zeker vraag naar is. De content is op een laag pitje gezet. "We hebben nu 365.000 gebruikers, maar wil je slagkracht hebben dan moet dat zeker tien keer zoveel zijn. Van de 51 freelancers waarmee we werkten, is er geen enkele meer over. Maar zo flexibel moet je zijn. Soms moet je in dit oorlogsklimaat harde maatregelen nemen, zoals Yournews deed. Heel vervelend voor de betrokkenen, maar het is niet anders; ze hebben wèl nieuwe financiering gekregen."

Voorlopig is Bitmagic dus nog afhankelijk van de financiers. "Tot die tijd is het iedere dag oorlog. Gelukkig is de markt hier nog niet zo idioot als in de vs. Daar haalt een investeerder gewoon geld uit een bedrijf omdat ze een leuker bedrijf om geld in te stoppen hebben gevonden. Maar we zien wel hoe het loopt. Ik ben nu eenmaal altijd cynisch geweest, een zeikerd. Zo, die mag je in de kop zetten." E

Deel dit bericht

51 Reacties

Olivier Bloemendaal

Het verbaasd me dat BitMagic nog steeds iets doet. Was er ooit als de kippen bij, de filmpjes en spelletjes zijn leuk, maar dat was er na een week af. Kan iemand hier eens een enthousiast verhaal posten. zoals Bitmagic heeft mijn leven veranderd, ik kan niet meer zonder etc. Wie gebruikt het laat het me weten.

Mo'riche

U roept, wij draaien, heer Olivier: Bitmagic heeft iemands leven veranderd, zie {2525.com; http://www.2525.com/archive/010201.html }Of is dit niet helemaal wat u bedoelde? 😉

Olivier Bloemendaal

Das goed scherp MO' maar was niet helemaal wat ik in gedachten had. Het gaat hierom, ik ken nogal wat mensen die mij "leuke" dingen van het net doormailen (sites, downloads, pic's etc) maar nog nooit heeft iemand het op wat voor een manier over de bitmagic player gehad. De enige die je er over hoort zijn journalisten.Ik wil weten wie zo'n ding gedowned heeft (ik zou er een syndroom aan over kunnen houden) Als er aan het eind van de week niet 5 leuke reacties staan dan verklaar ik BitmagicPlayer NotCom. Het bestaat gewoonweg niet. Ik heb inmiddels ook de site opgezocht en kan de player nergens vinden (ja ja pas na drie clicks), maar zo te zien draait het daar allang niet meer om bij BitM. gelukkig maar. Michiel dit is allemaal niet lullig bedoeld, ben gewoon erg benieuwd. 

Arjen Bruinning

Olivier, Ik kreeg de email die ik jou stuurde terug (email adres klopt niet?)Vandaar mijn reactie hier. Ik krijg ook regelmatig 'leuke' dingen gemaild. En daar zaten onlangs ook twee BitMagic filmpjes tussen, getiteld 'Bored at the Office 1 en 2'. En ik moet zeggen dat ik het twee leuke filmpjes vind. Ze konden bij mij een glimlach op het gezicht toveren (en dat kan ik lang niet van alle 'leuke' dingen die ik toegestuurd krijg zeggen). Mocht je deze filmpjes zelf willen zien en beoordelen, dan kun je ze vast wel bij BitMagic ophalen en anders wil ik je ze ook wel even zenden, dan kun je het zelf beoordelen (ze zijn ongeveer 500Kb per stuk). Groeten, Arjen  

Olivier

Beste Arjen, Sorry dat ik niet mijn juiste adres er had staan, in mijn eerste reactie stond wel het juiste en ik moet zeggen dat ik daarop al een behoorlijke lading zeer leuke filmpjes heb binnengekregen. Het werkt dus toch!

vincent

1 ding snap ik niet: Wie gaat er nou eerst de Flash-player downloaden, daarna de Shockwave-player en vervolgens ook nog eens de bitmagic-player? Dan maak je het alleen maar nog onduidelijker? en dat terwijl de content van Bitmagic ook in de 2 andere players afspeelbaar zou kunnen zijn.

Bionic Vapour Boy

Beste Olivier en Arjan, Dit is natuurlijk afgesproken werk, op verzoek van meneer Frackers.Zouden jullie beleggers zijn geweest, dan had ik jullie kunnen betichten van koersorchestratie. Nu zal ik het maar slecht toneel noemen. Dat bitmagic is niets en wordt niets. Het is ongelofelijk dat ze eerst 2 jaar! bezig zijn met de ontwikkeling van een player die nauwelijks meer doet dan Flash. De overgang van BM van content bedrijf naar technologie is niets anders dan een krampachtige poging een slecht idee op te dringen aan de buitenwereld en hen er nog voor te laten betalen ook. Het is eenvoudigweg stuitend dat BM door Emerce altijd zo de hand boven het hoofd wordt gehouden. Ik heb werkelijk nog nooit een kritisch geluid gehoord. Dat BM ondanks een slecht idee toch steeds geld weet los te peuteren, is een groot compliment voor de overredingskracht van mijnheer Frackers. Maar er zijn er meer die dat kunnen. Kijk maar eens naar Tryllian, die met hun agent theorie niets anders bieden dan een zoekopdracht in een grafisch jasje. Net zoals BM is dit ook een concept wat het goed doet bij de journalisten maar waar het grote publiek eigenlijk helemaal niets aan heeft. GroetjesBVB

Olivier Bloemendaal

Bionic Vapour Boy,mijn god dat de redactie zo'n naam er door laat, maar goed, ten eerste heb ik niks met Frackers te maken, maar hebben bepaalde mailtjes mij doen besluiten tocheen wat positievere wending aan dit verhaal te geven.En kwam ik erachter dat het bedrijf meer doet dan die SUFFE player op de markt te zetten. Ik was alleen benieuwd of er mensen zijn die er wel enthousiast over zijn en dat bleek zo te zijn, maar de diepere gedachte erachter was dat er wat meer mensen zich af zouden zetten, maar helaas reageert alleen Pipo de Clowndie om wat voor reden dan ook niet onder zijn eigen naam durft te verschijnen.Of (lampje brandt) ben je een zeikerige wolf in schaapskleren? Maar genoeg want nu begin ik ook complot-neigingen te krijgen.

Arjen Bruinning

Beste Bionic Vapour Boy, Ik wil toch even reageren op jouw aantijging. Het toeval wil wel dat ik Michiel ken uit zijn Planet tijd, maar sinds zijn overgang naar BitMagic geen contact meer met hem onderhoud. Ik heb wel waardering voor het enthousiasme van Michiel, maar heb hem dus al 3 jaar niet meer gesproken of gezien.Ik geloof absoluut in humor via internet; ik geloof alleen niet in dagelijkse filmpjes die je toegestuurd krijgt. (vaak zijn de filmpjes ook hartstikke groot van omvang) Ik geloof meer in humor op een site zelf. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om elke dag even bij de NRC een aflevering van Fokke en Sukke te lezen, maar het staat me weer tegen om die elke dag in mijn email box te ontvangen. Ik wil zelf bepalen wanneer ik bepaalde content, zoals grappen, wil zien/horen. Oftewel ik geloof niet in het originele plan van BitMagic en het is dus nu ook bewezen dat het niet werkt. Of het slim is om nu BitMagic om te vormen naar een technologiebedrijf weet ik ook niet. Het bedrijf Digiflyer, waarmee je je eigen digiflyer kon maken is ook geen succes geworden. Toch wens ik Michiel ontzettend veel succes, zoals ik alle ondernemers met een droom wens. Dus eerst even je bronnen checken en niet zomaar wat roepen. Met vriendelijke groet, Arjen Bruinning  

Bionic Vapour Boy

Beste Olivier, Dat de Emerce reactie mijn naam er door laat, lijkt me heel normaal. Er zijn namelijk mensen die minder oppervlakkig zijn dan jij en niet alleen afgaan op een naam die hen mogelijk niet aan staat. Groetjes,Pipo Beste Arjen, Hoewel ik het inhoudelijk eens ben met je laatste reactie, wilde ik je er toch beleefd op wijzen dat ik geen bronnen hoef te checken om een mening te vormen. Groetjes,Bionic Vapour Boy

Olivier Bloemendaal

Beste Bionic Vapour Boy, Behalve dat je niet met open vizier strijdt verzin je ook niet je eigen pseudo. Raar mischien, maar iets meer creativiteit had ik wel verwacht. Toch dekt die naam de lading wel (pluspuntje): From here the album builds into the frantic insanity of the computer manipulated, child wind-up toy, circus sound of "Golem II: The Bionic Vapour Boy," a track that boasts some hip-hop influence and is filled with so much distortion that the listener is left wondering where the vocals are at in the mix. Succes en je niet te erg opwinden.

Bionic Vapour Boy

Beste Olivier, Ik strijd helemaal niet, dat is slechts je beleving. Maar leuk dat je even bent gaan zoeken waar de alias voor staat. Als ik jou was, zou ik me aandacht maar meer gaan richten op je werk. Anders is het volgende artikel "Oorlogspad van een Opvakantie.nl zeikerd". Groetjes, speurneus!

Olivier Bloemendaal

Beste BVB,Ik volg je niet helemaal. Ten eerste weet je niet wat voor werk ik doe, ten tweede weet je niet wanneer ik reacties post en ten derde snap ik die dreigende toon niet helemaal: Jij zou maar, want anders … (vindt het zelfs zeer ongepast en komt een beetje ongeciviliseerd over) Jij bent vast een knaap met een vrolijke dronk. Maar als je net zo'n goed artikel over mij kunt schrijven als is gedaan over Frackers dan zie ik het graag tegemoet.

Janneke

Met bijzondere aandacht volg ik de columns van {Francisco van Jole; http://www.2525.com } over zijn herinneringen aan een dot.com, in casu Bit Magic. Zag ik Bit Magic voorheen nog als een van de succesvolle nederlandse internet startups, de columns van Van Jole hebben daar danig verandering in gebracht. Het is een stumperig zooitje met meer aandacht voor de secundaire arbeidsvoorwaarden dan voor de klant. En dat blijkt, want werkelijk niemand die ik ken heeft ooit Bitmagic vaker dan 1 keer gebruikt. Vooral de laatste column, 5 procent, maakt veel duidelijk over het type mens dat meneer Frackers schijnt te zijn. Ik begrijp dan ook niet waarom Frackers keer op keer, in tijdschriften, op websites en in tv programma's, aangehaald wordt als een succesvolle internetondernemer. Het is jammer want ik geloof graag in mooie sprokkjes. Maar jeempie, wat een trieste club, dat bit magic.

Cisco Kid

Beste Janneke,Dit moet een grap zijn. Elk zichzelf respecterende internetter heeft allang die oeverloze paranoïde kletspraat van onze eigen polder Fox Mulder aan de kant geschoven. Zoals mijn oma zou zeggen: "Wat een uilebal!". En het ergste is dat Francisco dit expres doet, hoe vervelender en ellendiger je van hem wordt des te vaker je hem ziet. Ik zou het bijna niet durven vragen, maar kan iemand een kurk in die gast stoppen. Één geluk hij heeft nog niet voor offspring gezorgd, dus het is niet te laat om het nu te laten stoppen. Ik zeg : Francisco aan de Prozac en glimlach!

Roel

Ach, ik ben het vaak ook met hem oneens. Maar kritische mensen zijn ook nodig. Zeker als het gros met zijn hoofd in de wolken loopt en de realiteit uit het oog verliest. Hij is de andere extreme kant. Bovendien lezen de verhalen wel erg lekker weg. Waar komen die scrupules vandaan en wie ben je eigenlijk, kid?

Eric Esselink

Cisco Kid, kun jij je puberachtige huisvuil niet ergens anders parkeren? Je vindt Francisco dan wel een uilebal, maar hij is in ieder geval niet zo'n laffe coyote zoals jij maar durft het ook op zijn eigen naam te zeggen. Het is 1 ding om het met iemand niet eens te zijn, maar je overschrijdt hier wel een grens door hem geen 'offspring' toe te wensen. Ik denk niet dat iemand op zo'n mening als die van jou zit te wachten.Dus hier op eigen naam mijn mening: hou je klep of hou je in… 

Hans Vermeijden

Beste Roel en Eric,Zo erg is het ook allemaal niet. Als eerste heb ik nooit geschreven dat ik hem geen offspring toewens, ik zeg dat ik blij ben dat hij er nog niet voor heeft gezorgd. Daarmee doelde ik op jonge journalisten die hem als voorbeeld stellen. En als je mijn reacties puberaal noemt heb je nooit serieus naar het werk van de heer Van Jole gekeken. Ik kan me namelijk best voorstellen dat ik niet dat stukje heb geschreven maar Francisco zelf dat heeft gepost en dat ook dit stukje niet door mij geschreven is maar door hem. Snap je hoe dat zou werken ?Die scrupules van mij richting de heer Van Jole zijn gespeend op het feit dat heel zijn internet-gerelateerde jounalistieke carierre gebaseerd is op het feit dat hij het zelf nooit gered heeft in de wereld van het internet en zijn irritaties en frustraties daaromtrent nu ten gelde probeert te maken als deskundige. Maar wie is hij dan: een ventje die nu al 6 jaar zichzelf zit te verkneukelen achter zijn computertje en manieren probeert te bedenken om heel het commercieel gerichte internet op zijn gat te krijgen. Het zou mij ook niks verbazen als de heer van Jole heel wat extremistischer zou blijken te zijn dan hij zich nu voordoet. 

Eric Esselink

Hans,Het ging mij niet om de kritiek zelf, maar op laag-bij-de-grond manier van brengen. Kritiek mag, moet zelfs, maar wel graag op een fatsoenlijke manier. Je laatste reaktie is een goed voorbeeld van hoe het wel moet, dat had toch ook de eerste keer zo kunnen zijn? Of van Jole de waarheid vertelt, wat is de waarheid?, weet ik niet. Maar ik vind het wel interessant om zijn kant van het verhaal te horen. Bij deze de uitnodiging aan Michiel Frackers om zijn kant te laten horen… 🙂 Pas dan kun je een goede afweging maken of iets betrouwbaar is of niet.

Rene Scholte

Als de zeikerds nou hun telefoonnummer erbij zetten kan een heleboel geleuter buiten de column blijven.

Olivier Bloemendaal

Of het juiste E-adres want de heer Vermeijden's adres klopt niet.Bij hotmail mogen geen . in de naam zitten, maar wel _. Ik denk dat het inderdaad een goed idee is om een aparte "chat-forum" op te zetten waar mensen elkaar kunnen affikken (niet duits) want zo te zien is daar behoefte aan. En kan de discussie terug naar waar die begon. Frackers laat je horen en blaas wat nieuw leven in deze discussie.

Mo'riche

Waarom zou van Jole eigenlijk nog de moeite moeten doen om de domme, clueloze graaiers die de 'commerciele internetwereld' bevolken in de zeik te zetten wanneer die prima in staat zijn om via een forum als dit hun kortzichtigheid te etaleren?Van Jole heeft nooit iets anders gedaan dan de realiteit beschrijven en daaruit de voor de hand liggende conclusies trekken. (D.w.z., voor de hand liggend voor iedereen die de moeite neemt om het medium internet te begrijpen en te respecteren, hetgeen bij weinig internet-ondernemers het geval is.) Het feit dat hij zelf ervaren heeft hoe het is om verblind door geldzucht op z'n bek te gaan maakt hem alleen maar geloofwaardiger.

Bar McKinnon

Heeft iemand de laatste column van Van Jole gelezen? Daarin kun je lezen dat Frackers overheidsgeld aanwendt om zijn hostingprovider te kunnen betalen. Dat terwijl deze subsidies bedoeld waren voor de stimulering van de lokale internet economie. "Zo doen ze dat in Nederland," schijnt Frackers gezegd te hebben. Kots en kots misselijk word ik van dit soort losers. Een beetje tof lopen doen over het feit dat je subsidies misbruikt. Krijgt BitMagic subsidie, weten ze nog geen winstgevend bedrijf op te zetten. Dan moet je wel een heel slecht bedrijf hebben en/of heel onkundig zijn. Het kan niet anders of deze dotcom ligt voor de zomer ook netjes op het dotcom kerkhof.

Eric Esselink

"Dus jullie betalen ons met Nederlands overheidsgeld dat bedoeld is om de lokale economie te stimuleren?"Waarschijnlijk is dit verborgen voor het ministerie door dit geld WEL voor nederlandse arbeid te besteden en het daardoor vrijkomende (andere) geld aan de yanks. Toch niet netjes zou ik zeggen, korrekt volgens de letter maar niet volgens de geest van de subsidie voorwaarden (als dit waar is). Ik vraag mij alleen af waarom ze die server in Sunnyvale (daar zit GlobalCenter) moesten hebben en niet hier in Nederland??? Immers voor de bitplayer maakt het niet uit, de paar sekonden extra download tijd voor US customers is onzichtbaar door juist die bitplayer. Je kan nu niet 'even' onderhoud aan de server plegen.

Chef Techniek

Eric, "Even" onderhoud plegen aan "de server" is allang niet meer plaatsgebonden. Elke beheerder zou je dat kunnen zeggen. Het maakt dus niet uit of de server in Sunnyvale of Papua New Guinea staat. Belangrijker is o.a. of de server in een beveiligde ruimte staat, voldoende brandveilig is en er bekwame personen rondlopen die in geval van problemen even bij kunnen springen. GlobalCenter is zo'n club. De reden dat we voor GlobalCenter in de US kozen is dat we overwegend Amerikaanse gebruikers hebben en we deze grootste groep zo goed mogelijk wilden bedienen qua performance en beschikbaarheid. Bovendien zijn de hosting- en (belangrijker nog) bandbreedte kosten daar veel lager dan wanneer we de server in Nederland ergens hadden ondergebracht. Zowel technisch als economisch leek ons dat dus de beste beslissing. 

Eric Esselink

Alex (Chef Techniek),"De reden dat we voor GlobalCenter in de US kozen is dat we overwegend Amerikaanse gebruikers hebben en we deze grootste groep zo goed mogelijk wilden bedienen qua performance en beschikbaarheid."Als de US bitmagic's thuismarkt is geworden, de meeste gebruikers zitten daar, waarom is dan niet een gedeelte van Bitmagic daarheen verhuist? Ik denk dan met name aan de editorial/financial/sales gedeeltes, aangezien US behoeftes aanzienlijk anders zijn dan die van continentaal europa.

Alex Reijnierse

Eric, Een deel van BitMagic zit al een tijdje in de US. Voornamelijk Sales inderdaad. De reden dat editorial in Nederland zit was vooral een praktische: We kennen hier de mensen en ze zijn beter beschikbaar plus goedkoper. Bovendien ligt de focus niet meer op editorial vandaag de dag zoals je misschien weet. 

Kim

Nee, Eric, de focus ligt inderdaad niet op editorial maar op de subsidiepot en venture capitalists. Alex, ben jij nou die chef techniek die Francisco in de gang van het gerechtsgebouw stond uit te lachen?

peter

Ik volg met belangstelling de discussies en Francisco's mening. M.i. was een jaar geleden "ervaring" not done, iets wat duidelijk uit de 2525 stukjes naar voren komt, en waar wij nu om kunnen lachen. De creatieve geest was belangrijker dan (ouderwets) zaken-instinct. De mensen met de snelle babbel hadden (en hebben?) het grootste woord.Deze zeepbel is tegenwoordig doorgeprikt, maar of er plaats is gemaakt voor een "voetjes op de vloer" mentaliteit, weet ik nog niet. De reaktie van de Chef Techniek geeft aan dat er wel serieus nagedacht kan worden omtrent meerwaarden, prijs en lokaties van de servers. Zal er echter volwassen business worden gedaan? Ik weet het niet, ik oordeel (nog) niet, maar ben benieuwd hoe De Leider of zijn (een jaar geleden clubje meelopers) medewerkers met Francisco's vertelling omgaan. Geen reaktie is niet leuk voor mij als lezer, maar kan ook afbreuk doen aan een mogelijk volwassen geworden BitMagic ? PeterPS-kwinkslag: Wat voor mobieltje heb je nu Alex?

Eric Esselink

Alex, "Bovendien ligt de focus niet meer op editorial vandaag de dag zoals je misschien weet."Ik begrijp heel goed dat jullie nu op de bitmagic technologie verkoop (licensing) mikken, alleen waarom heb je nog dan een editorial staff (maw Dirk)? Een editorial staff voor alleen demo doeleinden is een beetje duur, kun je beter met free lancers werken. En een 'beetje' bitplayer erbij doen wat nu het geval is, is duur en zorgt alleen maar voor afleiding van de (nieuwe) core business.

Alex Reijnierse

Eric, Peter en Kim, "En een 'beetje' bitplayer erbij doen wat nu het geval is, is duur en zorgt alleen maar voor afleiding van de (nieuwe) core business." Onze eigen entertainment BitPlayer handhaven we voor test en demo doeleinden plus marketing en is kostendekkend. De redactie die er nu nog zit zal ook voor onze licentienemers werken. Het is dus niet "duur en afleidend", maar noodzakelijk om een goed product in de markt te kunnen zetten. "Geen reaktie is niet leuk voor mij als lezer, maar kan ook afbreuk doen aan een mogelijk volwassen geworden BitMagic?" Ik reageer hier niet om de lezers van Emerce te vermaken, maar ik ben het met je eens dat een reaktie wel gepast is. Het genoemde proza kan als beste worden omgeschreven als "gebaseerd op een waar gebeurd verhaal". Hiermee bedoel ik dat het gebaseerd is op waargebeurde momenten in de geschiedenis van BitMagic, maar dat de schrijver er e.e.a. aan heeft toegevoegd om het drama effect te vergroten. Hierdoor is het zo'n eenzijdig en gekleurd verhaal geworden dat het niet serieus meer genomen kan worden. Het ligt er zo dik bovenop dat ik eigenlijk geen toelichting meer hoef te geven. En ja, ik heb al vier jaar lang dezelfde Nokia 6110 als je het wilt weten. "Alex, ben jij nou die chef techniek die Francisco in de gang van het gerechtsgebouw stond uit te lachen?" Dit is dus zo'n voorbeeld. Ja, ik was daar. Nee, ik heb hem niet uitgelachen. In tegenstelling tot hem heb ik respect voor mijn (ex) collega's. Op soortgelijke vraagstelling zal ik overigens niet meer reageren. Ik voel me daar niet verplicht toe.    

jim

Ik word dat gezeur over Bitmagic zo langzamerhand een beetje zat. BM is gewoon een club mensen die hun zakelijke droom probeert te verwezenlijken. Daar is niets mis mee. Dat ze daarbij slim gebruik maken van faciliteiten, is hun goed recht. Iedereen die daar kritiek op heeft, heeft gewoonweg boter op zijn hoofd. Ook de overschakeling van content naar technisch bedrijf is mijns inziens niets meer dan lovenswaardig. Als je ziet dat je oorspronkelijke idee onvoldoende aanslaat, is het niet meer dan logisch dat je van koers verandert. Waar ik persoonlijk kotsmisselijk van word, is die Van Jole. Op elk tv programma over internet en e-commercie, duikt ie weer op. En altijd maar zeuren en klagen. Het is goed dat er mensen zijn die kritisch blijven, maar als je je bedenkt dat hij zelf ook zo het grote geld op Internet heeft nagejaagd, vraag je je af in hoeverre hij recht heeft kritiek op anderen te uiten. Een column met de simpele mededeling bevangen te zijn geweest door een virus, is niet voldoende om de schijn van zelfkritiek weg te nemen. Het ironische is dat Van Jole, de man die nooit te beroerd is te verkondigen dat er geen geld met internet te verdienen is, zelf juist geld verdient met zijn gezeur en gezever op Internet. Als je je zo in je reet laat neuken door de newconomy, dan moet je ook niet zo zeuren, lijkt me. Ik hoop dat de reacties in dit forum de advocaten van BM voldoende munitie verschaffen om korte metten te maken met de grootste internetprostituee

roel

"En altijd maar zeuren en klagen. Het is goed dat er mensen zijn die kritisch blijven, maar als je je bedenkt dat hij zelf ook zo het grote geld op Internet heeft nagejaagd, vraag je je af in hoeverre hij recht heeft kritiek op anderen te uiten." Hij heeft het meegemaakt, dus dan kun je er ook over meepraten. 'Tuurlijk is het meer een roman en moet je je bedenken dat het subjectief is. Hij heeft er blijkbaar een kater aan overgehouden en wil zijn ei kwijt. Blijkbaar maakt hij wel indruk, want het houdt de gemoederen lekker bezig. En volgens mij vindt hij dat niet zo erg. Krijgt hij juist de aandacht die hij, volgens jou, niet verdient.

Aki Motos

Jim, Even de handjes op elkaar voor Jim! Super. Eindelijk iemand die eenvoudigweg de ogen open heeft. Van Jole kun je het beste vergelijken met de "oude zemelaar Opa Knots" uit de "familie Knots". Wat Opa Knots zei, sneed zelden hout, maar was altijd vermakelijk. Uiteraard was de familie Knots hoogstaand, hetgeen je van F. van J. en zijn afgezaagde uitgekouwde mening eigenlijk niet meer kan zeggen. Was gegroet, Aki

De Schrijver

Ach ja, ik vind het wel grappig, het verhaal van Van Jole. Het gaat namelijk niet zozeer over BitMagic, maar over het internet als geheel. Want reken maar dat er bij veel internetbedrijven zo wordt gewerkt. Wel vind ik Van Jole een beetje een lopende encyclopedie van negatieve statistieken over het internet. Stel hem een vraag en hij schreeuwt op je in met één of ander negatief iets over internet. Als het zo door gaat zit hij straks zonder werk! Want als internet er niet meer is, heeft hij niets meer om over te schrijven.Overigens vind ik dat {voorbeeld; http://www.beursgorilla.nl/gevonden/010208goeroes.htm } over ilse wat hij steeds aanhaalt nog wel het grappigste. Dat voorbeeld haalt hij bij elke show waar hij verschijnt aan. Arme Merien ten Houten!

Karel

Wat ik jammer vind is dat de Calimero van het internet zelf niet reageert. Kan me niet voorstellen dat ie dit niet leest.

De Rekenaar

In een eerder artikel in Emerce stond dat Newconomy zijn 5,2% belang in BitMagic voor 100.000 dollar heeft terugverkocht aan BitMagic. In het stuk van Van Jole staat dat hij voor z'n 2,5% precies 180000 gulden geboden kreeg. ("45.000 aandelen, oftewel 2,5 procent van de aandelen bij aanvang van het bedrijf, die uw client destijds zijn toegezegd, over te nemen tegen de koers van vier gulden."). Toch dom dat Van Jole dat aanbod niet direct heeft aangenomen. De 2,5% van hem zijn nu nog maar 50.000 dollar waard. 

Eric Esselink

Jammer dat 'De Rekenaar' niet zelf kan rekenen (of lezen). "2,5 procent? zegt deze. Ik dacht dat er toch duidelijk sprake was van vijf procent. Nee, dat ziet u verkeerd. Het andere deel bestaat uit opties. En aangezien uw client zijn dienstverband voortijdig heeft beeindigd vervallen die natuurlijk. Het dienstverband bestaat anders nog steeds." 5 procent is zelfs volgens de newconomy rekenwijze 100K dollars, nog altijd zo'n 240K Hfl, wel even 1/3 meer dan de geboden 180K HFL.Volgens mij heeft nu Bitmagic spijt dat zij niet akkoord is gegaan, had ze een hoop ellende bespaart. :-)De wijze les uit dit verhaal en die van Newconomy is dat werkgever en werknemer beter allebei zich fair kunnen opstellen, is uiteindelijk voor beide beter.

Chef Rekenaar

Goed, goed. Inderdaad had van Jole die opties op 2,5% van de aandelen, maar ik kan me zo voorstellen dat hij voor het omzetten van die opties in aandelen toch wel het één en ander zou moeten neerleggen. Opties hebben immers een uitoefenprijs. Dus het is altijd minder dan 240000.Bovendien is hij opgestapt, hetgeen de opties waardeloos maakt. Het klopt niet dat de arbeidsovereenkomst nog bestaat. Bij het eenzijdig vertrekken van een werknemer wordt deze overeenkomst automatisch verbroken. Maar goed, we wisten al dat hij de waarheid (een beetje) verdraait. Fransisco, leg de feiten eens op tafel (we weten dat je de reacties hier elk uur controleert). 

Raymond van Erkel

Laten we wachten tot de komende herfst voordat we Bitmagic een mislukking noemen. Immers in Emerce Herfst 1998 zegt Michiel Frackers: "Binnen drie jaar wil ik dertig miljoen gulden omzet maken. Minder dan dat, en je mag het een mislukking noemen." Overigens zegt hij in datzelfde artikel (pagina 35): "Je moet iets op het internet zes maanden de tijd geven om aan te slaan."

Daniel

Wel grappig dat er zoveel geschreven wordt over de zoveelste dotcom story. Halen ze het wel, halen ze het niet? Ach, wat maakt het uit. De verhalen van Van Jole moet je volgens mij zien als een leuk verhaal. Ik bedoel, Charlie Chaplin heeft ooit een film gemaakt over een machine fabriek, als je die hebt gezien neem je het ook met een behoorlijke korrel zout. MAAR HET IS WEL EEN GOEDE FILM. En er zat een kern van waarheid in, en dat zal het hier ook zijn. Wat mij het meeste interesseert is dat Van Jole tot voor een half jaar het einde van het Internet nog niet in de verste verte kon zien, dat we aan het begin stonden van een FANTASTISCHE interactieve periode. Hoe kan het dat hij van Internet-lover naar Internet-hater is gegaan in zo'n korte tijd. Toch niet door 1 tegenvaller? Het lijkt erop dat hij 180 graden is gedraaid, maar nog steeds de oogkleppen op heeft. En het blijkt maar weer, mensen die schreeuwen krijgen de meeste aandacht. Daniel

erik543@hotmail.com

De reden dat Van Jole niet wil ingaan op de reacties hier is dat hij er niet voor betaald krijgt. Liever blijft hij in zijn ivoren e-toren zitten, totdat de verlokkingen van het geld of media-aandacht hem naar buiten lokken. Want ook Van Jole bezoekt liever een tupperware party dan een gezellig verjaardagsfeest. He Cisco, reageer eens. Krijg je een tientje van me. Dat is al meer dan je ooit met Bitmagic hebt verdiend.

Francisco van Jole

Hoewel er op een nogal merkwaardige manier om een reactie van mijn kant wordt gevraagd, namelijk in combinatie met hele of halve verwensingen, wil ik wel het een en ander zeggen.Veel van de 'kritiek' die hier op me wordt geuit ontbeert het meest fundamentele aspect van kritiek, namelijk argumenten. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat ik internet zou haten. Ik vind dat een nogal merkwaardige constatering. Ik onderhoud een eigen homepage, drie mailing-lists en breng een groot deel van de dag op het net door. Dat lijkt me toch niet echt bij 'internet haten' passen.Iemand anders constateert dat ik alleen maar 'negatief' over internet ben. Afgezien van het feit dat ik het denken in termen van 'positief' en 'negatief' bij voorkeur overlaat aan mensen die kennelijk een bepaalde ideologie te verkopen hebben, kan ik daar wel wat over zeggen. Kritiek op de naar mijn mening onzinnige opvattingen over de 'nieuwe economie' uit ik al jaren. Lees bijvoorbeeld het verhaal 'Internep' uit 1995 of de column 'Virtuele economie' uit 1997 (beiden te vinden in het archief van mijn homepage versie 1.0). Dat die kritiek de afgelopen maanden in de media plots aan populariteit wint en er minder belangstelling is voor zogenaamde 'positieve' verhalen, kun je mij moeilijk verwijten.Mijn ervaring is overigens dat er door critici nogal gemakkelijk opvattingen aan mij toegeschreven worden die ik niet verkondig. Ik ben niet van mening dat commercie en internet elkaar uitsluiten. Ik ben zo vrij mezelf te citeren uit een verslag van een recent debat van de ING-bank: 'Van Jole wijst er ten slotte op dat je als ondernemer nu een paradijs voor je hebt. Je kunt zoveel leren van de mislukte internetbedrijven. Wat ging er bij hen mis?' Verder kan ik meedelen dat ik geen behoefte heb in dit forum verder in te gaan op de relatie die ik heb met het bedrijfje dat hier aan de orde wordt gesteld. Het treft me wel dat ex-collega Alex Reijnierse stelt dat hij "respect heeft voor zijn ex-collega's". Ik vind het jammer dat ik daar de afgelopen anderhalf jaar niets maar dan ook niets van gemerkt heb.

Daniel

Meneer Van Jole, erg goed dat u toch reageert. Reactie van mijn kant op de term 'internet-hater', komt misschien wat zwarter over dan bedoeld. Maar in Rondom Tien kwam u nou niet echt over als een persoon die enige toegevoegde waarde zag in het fenomeen internet. Dat vond ik vreemd. Nu ben ik misschien behept met het internet-virus, maar ik kan het uit mijn leven niet meer wegdenken (terwijl ik ook gelijkwaardige ervaringen als u heb (Gamegate.com)). Hoe kan het zijn dat 1 tegenslag een geheel medium treft? Vind ik wat kort door de bocht, of zit daar meer achter? Maar zoals eerder gemeld, ik lees ook met veel plezier het verloop op 2525.nl. Misschien is het idee, wat eerder geopperd is, om een aparte nieuwsgroep te openen ook wel goed.

Wuxipian

>Veel van de 'kritiek' die hier op me wordt geuit ontbeert het meest >fundamentele aspect van kritiek, namelijk argumenten. De pot verwijt de ketel, Francisco, want als er iets is waaraan ik (en ik denk met mij nog wel anderen) zich storen is het wel dat je zelf ook niet vaak met argumenten onderbouwde kritiek op internetbedrijven verschijnt. Toegegeven, je kritiek op Lets Buy It was wel degelijk onderbouwd. Virtuele inkoopcombinaties waar miljoenen in worden gepompt terwijl ze maar 9 producten voeren waar het minimum aantal kopers wordt gehaald, dat kan ook niets worden. Gek genoeg redt Let's Buy It het vooralsnog wel. Maar vaak genoeg hoor ik inhoudsloze one liners als "Internet is verjaardagspartij waar men een tupperware party van probeert te maken" of de fraaie betiteling van Real Mapping als "HEAO Jugend"… Uitspraken die het ongetwijgeld leuk doen in de media maar waarvan mij de inhoudelijke onderbouwing of de bedoeling nog steeds niet duidelijk zijn. Waar zijn jouw argumenten dan. Overigens heb ik altijd met bijzonder veel genoegen de daily planet gelezen. De 2525 nieuwsbrief vind ik een stuk minder. Veel te veel tekst in een gebruiksonvriendelijk format, een opgemaakt e-mailbericht. Je hebt zonder meer talenten. Die liggen misschien niet op commercieel vlak. Maar ik hoop dat je ze nog zult aanwenden. Tegen de rest van de bezoekers zou ik willen zeggen, dat ik meer inhoudelijke reacties een stuk meer zal waarderen dan ongegronde verwijten, jaloezie en schuttingtaal.

Alex Reijnierse

Francisco, Ik denk dat je mij als persoon en ons "bedrijfje" door elkaar haalt als het gaat om respect of het gebrek daaraan. Maar zelfs al zou BitMagic niet het respect tonen dat je verwacht, dan lijkt me dit forum niet de geschikte plaats om dat te bespreken. Hierbij zou ik het dan ook willen laten. 

Hans Vermeijden

Het heeft even geduurd en een aantal hebben zelfs schuttingtaal moeten aanwenden, maar het doel heiligt (helaas) blijkbaar de middelen.Welkom Francisco.Toch zou ik je willen vragen wat input te leveren over het Bitmagic verhaal want daar gaat dit forum natuurlijk over en niet over Francisco zelf. Het blijkt uit de reactie van je oud-collega dat er toch nog wel wat oud-zeer zit. Ik zeg één ding: Spuien!

homerus

De grote afwezige in deze hele discussie is toch de heer Frackers. Wellicht zou hij ook kunnen reageren. Ben in ieder geval benieuwd wat hij hier allemaal van vindt. Dat hij wellicht niet wil reageren op Van Jole en de column kan ik me voorstellen. Maar wat vindt hij bv van de bedenkingen van een aantal mensen in de column tegen de levensvatbaarheid van BM wanneer zij zich puur toelegt op het licenseren van de technologie. Waarom is er volgens hem wel markt voor? En waarom zou BM lukken wat Digiflyer niet lukte??

Toppie

Net als Van Jole in z'n boek heb ik via hotbot eens naar "bitmagic" gezocht. Welk {artikel; http://project.mediaplaza.nl/kolom/francisco_van_jole_en_kranten.htm } kom ik vele malen tegen? Wat vindt de schrijver van Van Jole? "Hij komt bij mij sakkeneurig, negatief en drammerig over en vind het heerlijk om mensen of bedrijven bot te kakken te zetten." Grappig, dat lijkt nu nog te kloppen ook, en ik moet zeggen, ik heb er een hoop lol van. Ben zeer benieuwd naar de volgende episode. Zag overigens bij de statistieken van Van Jole dat er enorm veel meer mensen naar z'n site komen. Fransisco: bannertje boven plaatsen? Dat kan je centen opleveren!

marcus Lenting

Is deze discussie wellicht in boekvorm verkrijgbaar?

Marielle Reijnierse

Ten eerste wou ik kwijt dat ik het als nog zeer jammer vind dat bid magic niet meer bestaat. Ik vond het erg leuk en plezierig om het prog te hebben. Ik heb er vaak leuke dingen uit gehaald. Dan wou ik graag een opmerking plaatsen aan: Francisco van Jole Je zei het volgende: Het treft me wel dat ex-collega Alex Reijnierse stelt dat hij "respect heeft voor zijn ex-collega's". Ik vind het jammer dat ik daar de afgelopen anderhalf jaar niets maar dan ook niets van gemerkt heb. Punt 1: Als je zo praat over Alex, dan ken je hem echt niet goed. Ik kom toevallig op dit forum uit, en las dit bericht. Om even duidelijker te zijn over jou punt. Een bericht plaatsen over een ex-collega, in deze zin, kan ik ook niet echt "Respect" noemen. Zoiets doe je niet in het openbaar. een normaal mens denkt eerst na voordat men iets plaast. Ik vind het zwak om iemand zo neer te zetten. Mensen hier op het forum kennen alex niet eens, dus laat zoiets gewoon buiten wegen. En ik ken hem goed genoegt om te weten dat hij zo niet is. Verder wou ik het hier bij laten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond