Deel dit artikel
-

waar is de internet-telefonie gebleven?

Het was de belofte voor de toekomst. Internet-telefonie zou het helemaal worden. Gewoon via de computer bellen, niet meer via die ouderwetse analoge lijntjes communiceren. Maar met de spectaculaire prijsdalingen op de telecommarkt leek de aandacht voor het nieuwe fenomeen te verslappen. Niets is minder waar. Telefoneren via Internet gebeurt al op vrij grote schaal, maar onzichtbaar.

TOEPASSINGEN

Het leek een gat in de markt; een intercontinentaal gesprek via een Internet-verbinding laten lopen. Een ouderwets belletje naar Australië kostte immers al snel een rijksdaalder per minuut, een Internet-verbinding kwam niet eens boven een kwartje. Maar de concurrentie op de telecommarkt nam heel snel toe, waardoor de prijzen zakten. Zozeer zelfs dat Australië nu nog maar een kwartje per minuut kost. Qua apparatuur zit Internet-telefonie iets ingewikkelder in elkaar dan gewone telefonie, en het prijsverschil viel weg, dus verloor het nieuwe medium zijn bestaansrecht. Toch?

Nee, Internet-telefonie is wel degelijk doorgegroeid, vertelt Michiel van Kuijen, directeur van het Nederlandse telecombedrijf Exit2Europe. "Het is in opkomst, maar het gaat langzamer dan verwacht. Vaak is het voor de gebruiker niet zichtbaar. Telecombedrijven sturen steeds meer telefoongesprekken over IP-netwerken. Maar veel grote telecombedrijven hebben net geïnvesteerd in 'ouderwetse' centrales, zodat het veel geld zal kosten om direct de overstap te maken naar de nieuwe manier van telefoneren. Toch zal Internet-telefonie op termijn een standaard worden. De grote telecombedrijven investeren momenteel ook in Internet-routers die het telefoonverkeer in de toekomst moeten gaan sturen. Consument en bedrijfsleven merken helemaal niets van die omschakeling. Voor hen is het belangrijker dat ze kunnen bellen, niet hoe het onder de motorkap werkt."

CALL CENTERS

Voor de gewone consument is bellen via de pc nog niet interessant. De kwaliteit van de gesprekken laat door het drukke Internet-verkeer of gebrekkige infrastructuur vaak te wensen over. Dat ligt ook een beetje aan de apparatuur. De huidige generatie pc's is niet echt geschikt voor telefonie.

Toch komt Internet-telefonie hier en daar aan de oppervlakte, bijvoorbeeld in de proeven van KPN Telecom en A2000. Kabelleverancier A2000 doet momenteel in samenwerking met Exit2Europe een proef met een kleine honderd bellers. Uitkomsten over onder andere de kwaliteit zijn nu nog niet bekend. De bellers kunnen via een 'prefix' (een code die wordt ingetoetst vóór het telefoonnummer) een gesprek krijgen via een Internet-verbinding. Belangrijkste winst voor de beller zijn de kosten. Die kunnen voor internationale gesprekken met tientallen procenten teruglopen.

KPN heeft dit voorjaar een test gedaan via hun eigen netwerk, Het Net. Door gebruik te maken van hun eigen afgebakende netwerk kan de kwaliteit van het Internet-telefoonverkeer flink worden opgeschroefd. Voorwaarde voor een goed werkende verbinding is de bandbreedte. Ook is het mogelijk om via een gewone telefoonlijn tegelijkertijd te surfen op Het Net en telefoon op de pc te ontvangen. Vooral voor call centers kan dit uitkomst bieden: de call center-operator ziet op zijn pc dezelfde webpagina's als de klant. Al pratend kan de operator een bevredigender transactie of een betere helpdeskservice geven. Van Kuijen: "Via Internet kan veel meer data tegelijkertijd worden verzonden. Bellen gaat goed samen met surfen of faxen."

Wanneer Internet-telefonie op wereldwijde schaal zal worden toegepast, blijft koffiedik kijken. De toekomst ligt in handen van de telecombedrijven. Dankzij de enorme toename van concurrentie zijn alle partijen druk bezig om de boot niet te missen. In ieder geval zal elke beller moeten beschikken over een eigen IP-adres. Met de huidige groei van de Internet-bevolking zal dat nog ruim tien jaar in beslag nemen.

http://www.exit2europe.nl

Deel dit bericht

6 Reacties

menno Baas

Ik ben op zoek naar software om te bellen via Internet, enig idee hoe ik daaraan kan komen?

Peter Overman

Binnenkort komt in mijn woonplaats de kabel tot mijn beschikking. Ik wil dan in overweging nemen om mijn KPN-telefoonaansluitng te laten vervallen.De normale korte telefoongesprekken en de bereikbaarheid kunnen dan worden geregeld door mijn mobiele telefoon meer te gaan gebruiken.Door de lange gesprekken naar familie in het buitenland gaan dan echter de kosten erg sterk stijgen. Als deze gesprekken nu via het internet zouden kunnen lopen zou het de kosten natuurlijk flink kunnen drukken. Heeft iemand goede informatie hierover, zoals over de te gebruiken software, en welke providers er op dit gebied zijn?

Diandra Coutinho

Nou ik heb dit artikel ook gelezen en ben het absoluut niet mee eens! Toevallig ben ik via mijn zus die in Amerika woont getipt over een portable box (net zo groot als een minidisc), dat kan je aansluiten op je pc/internet verbinding en je hebt een wereldwijde telefoon verbinding. Ik bel nu uren gratis maar haar en ook naar mensen die het ook hebben. Maar als ik naar het buitenland wil bellen naar een vaste of een mobiele lijn betaal ik zo 60% goedkoper dan via mijn KPN Telefoon en ik heb ook de prijzen vergeleken op sites waar alle providers van Nederland en Belgie zitten, maar die tarieven zijn stomweg niet eens te vergelijken! Heel Europa, Canada en Amerika betaal ik 0.04 cent per min, Australie 0.06 cent per min en zelfs naar landen waar telecommunicatie nog zwaar achterhaald is betaal ik voor een habbekrats. Ik vind het het einde omdat wanneer ik voor mijn werk naar het buitenland moet of op vakantie ga neem ik het mee en ik plug het in waar internet verbinding is. Ik waardeer mijn phonecard die je van ze krijgt via internet op en bellen maar! Er zit nu zelfs een vertegenwoordiger in Nederland, daar heb ik ook de Vectorworldbox gekocht. Het geluid is het zelfde dan via de telefoon. Ik merkt absoluut geen verschil. Kijk een voor de gein op hun website en vergelijk eens de tarieven met andere providers! Echt schrikzienbarend laag. http://www.worldxs.calltheplanet.comde email van de vertegenwoordiger is worldxs@calltheplanet.com

Ralph

De kwaliteit is inderdaad in veel gevallen perfect. De prijzen naar het buitenland zijn ook goedkoper en als je allebei gebruik maakt van IP telefonie dan wordt het echt goedkoop. Helaas is het voor de mensen die veel binnen NL bellen naar niet IP gebruikers en ook nog eens veel 's avonds en in het weekend bellen veelal niet goedkoper. Partijen als Tele2 bieden nog steeds lagere tarieven.Wij zien nu wel dat de zakelijke markt snel overschakeld op IP telefonie. Juist hier zijn vaak enorme kostenbesparingen te realiseren. Met name bij bedrijven met meer vestigingen. Daar is de investering in een IP telefonie systeem vaak heel snel terugverdient. Daarbij komen dan ook nog eens de andere voordelen die IP telefonie op de korte en lange termijn kan bieden.

FJ Heuff

Ook interessant, echter alleen onderling te gebruiken (niet naar gewone telefoons): http://www.sipphone.com (Ip-telefoon-naar-Ip-telefoon). Echter geen variabele kosten meer. Alleen eenmalig aankoopkosten toestellen (2 voor 130 USD). Het wachten is op het doorbreken van deze markt – het moet toch eenvoudig zijn om apparaatjes te maken die dit oplossen… Sipphone is volgens mij een winnend concept, zij profileren zich als wereldwijde directory. Hierachter zit Michael Robertson, oprichter van MP3.com, nu actief met Lindows.com. Het wachten is op meer aanbieders. De volgende partij profileert zich ook als werkend via internet ritstele.com / http://www.pilmo.com echter wel variable kosten bij deze partij. Tarieven liggen wat lager dan Tele2/KPN zoals ze zelf presenteren.

rudy

Er zijn wel een aantal leuke initiatieven gaande die al een heel eind op weg zijn naar gratis telefonie. DSL-providers (Zoranet, die van mij bijvoorbeeld) heeft al gratis telefonie aangekondigd (en doet dat al voor bedrijven). En dat is dus gewoon bellen, met je gewone toestel over je DSL verbinding. Geen fratsen dus. Verder doet Apple met iChat A/V leuke dingen. Ook Sipprotocol dacht ik. Hoewel de videokwaliteit nog niet super is over internet, bereik je met voice fantastische resultaten, ook wanneer je andere kant met een ISDN dialup verbinding zit. Ik voer zelf regelmatig gesprekken met vrienden en bekenden en dat gaat echt goed. En is gratis. Ik gebruik dan nu alleen nog mijn computer. Maar goed, via een derde leverancier kun je een abo afsluiten en dan kun je ook bellen naar gewone nummers (zoals jaren terug net2phone). Als je daar een prepaid abo neemt, dan sturen ze je een gratis siptoestel toe. Ik ben al aan het wachten op mijn toestel :) Ik bel overigens ook met mijn Apple naar vaste lijnen en dat gaat ook goed. Kwaliteit (duplex) is goed en bellen naar het buitenland is aanzienlijk goedkoper. Ik bel zelf veel naar familie in Israel, Rusland en de VS en ik bespaar nu zo'n euro 90,00 per maand. Dat is toch geld. En hoewel de kwaliteit nog niet gelijk is aan die van een vaste lijn in Nederland (internationaal durf ik de vergelijking nog wel aan ook), is ie beter dan mobiel. En om vooral maar een off-topic discussie over computers te voorkomen: het gaat hier niet om dat een apple het wel kan, want het kan met de pc ook (net2phone gebruikte ik in 1996 op een pc) … het gaat om de techniek en het protocol (sip). Voordeel van Sip is dat het ook geen last heeft van firewalls, etc. Thuis moet ie door 1 firewall heen, op mijn werk zelfs door 2. En dat is niet van invloed op de kwaliteit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond