Deel dit artikel
-

Wat WAP betekent!

Je kunt de laatste tijd geen tijdschrift openslaan en televisieprogramma bekijken of je ziet informatie (of reclame :-)) voor WAP (internet via de mobiele telefoon). Het lijkt erop dat velen dit als de meest veelbelovende Internet-ontwikkeling zien sinds jaren. En dat is het aan de ene kant wel en aan de andere kant toch ook weer niet.

Volgens Maurice de Hond dient met WAP zich de gebruikelijke valkuil weer aan: teveel denken vanuit het product en de mogelijkheden, te weinig denken vanuit de gebruiker.

Al vrij lang ben ik in staat te internetten via mijn laptop op elke plek waar GSM is te ontvangen. Via een speciaal PCMCIA-kaartje kan ik op plekken waar geen draad loopt toch internetten (bij voorbeeld in een auto of op een buitenlandse hotelkamer waar ik er niet in slaag een verbinding voor mijn vaste modem te leggen). Het is dan werkelijk een grote uitkomst, vooral om je e-mail op te halen, hoewel de verbindingssnelheid laag is.

En ook kan ik via mijn mobiele telefoon (de communicator) al vrij lang zowel mijn mail ophalen als surfen op het web. En dat laatste doe ik eigenlijk in vrij beperkte mate. De pagina's die dan binnenkomen zijn niet ontworpen voor mijn relatief kleine beeldschermpje met een zeer lage verbindingssnelheid als uitgangspunt. Ik moet dan dus behoorlijk lang wachten voordat de pagina's binnenkomen en de "beleving" van die pagina is echt een totaal andere dan wanneer ik dezelfde pagina via mijn laptop benader.

Op basis van die ervaringen is WAP een uitkomst. Niet omdat de technologie zo bijzonder is (daar snap ik niet zoveel van dus daar kan ik niet veel over zeggen), maar omdat we naar een situatie gaan waarin aanbeidres van webpagina's ervan uitgaan dat de gebruiker die pagina via zijn mobiele telefoon benadert.

Dat betekent dat het pagina's zullen zijn met weinig bits, en dat de vormgeving gericht is op een scherm met beperkte omvang en mogelijkheden. Dat vraagt wel een andere manier van denken van de aanbieders van pagina's/informatie/diensten dan tot nu toe de praktijk is geweest. Ze moeten zich volledig inleven in de behoeften en mogelijkheden van de gebruiker.

Slecht een beperkt deel van het huidige aanbod op het World Wide Web is relevant voor het beschikbaar stellen via WAP. Dat aanbod moet tegelijkertijd zorgvuldig worden ontworpen qua vormgeving en omvang in bits, anders zal dat niet veel trouwe gebruikers voor die specifieke pagina creeren. Daarnaast kan er afgerekend worden (omdat er een mobiele telefoon gebruikt wordt) op basis van wat er opgevraagd wordt. En ook dat wijkt behoorlijk af van het World Wide Web benaderen via de gebruikelijke methode, waar vrijwel alles gratis bekeken kan worden.

Dat houdt dus in dat we ongetwijfeld weer een periode ingaan waar velen op de nieuwe mogelijkheden duiken, maar in de praktijk een grote schifting zal ontstaan tussen aanbod dat wel gewaardeerd wordt door de gebruikers en aanbod dat niet gewaardeerd wordt. En ook hierbij zullen zich weer verrassende en nieuwe ontwikkelingen voordoen. Let maar weer op: de gebruikelijke valkuil dient zich weer aan. Teveel denken vanuit het product en de mogelijkheden, te weinig denken vanuit de gebruiker.

Zelf vind ik WAP vooral fascinerend, omdat het een aanwijzing geeft voor de belangrijkste ontwikkeling van het begin van de volgende eeuw: we gaan naar een situatie toe die beschreven kan worden als "Internet, anywhere, anytime". Of we nu thuis zijn, op het werk of ergens onderweg, we zullen altijd over Internet kunnen beschikken. En er zullen steeds meer voorwerpen zijn (en in de toekomst zelfs andere zaken dan voorwerpen) die ons de mogelijkheid geven met Internet verbonden te zijn. Computer en telefoon natuurlijk. Maar daar zullen vroeger of later aan toegevoegd worden: auto, horloge, ijskast, centrale verwamingsinstallatie, huis, kledingstukken, et cetar. En wel op zo'n wijze dat we het ook vaak niet meer als Internet herkennen of als zodanig benoemen.

Daarbij gaan ook nog ontwikkelingen optreden waar naast zien, horen en spreken de digitale technologie ook nog voelen, ruiken en proeven mogelijk maakt. Wat dat allemaal voor gevolgen zal hebben kunnen we nu nog amper beseffen. Maar de transporter uit Startrek ("Beam me up Scotty") komt qua functionaliteit steeds dichterbij.

Deel dit bericht

16 Reacties

Herman van Vliet

Ik denk dat Maurice helemaal gelijk heeft. We moeten denken vanuit de gebruiker.Wat vindt de gebruiker belangrijk om te weten? Maar ook wil ik de informatie die ik graag heb, nu op dit moment in deze vorm ontvangen.Mensen willen graag geinformeerd worden, maar het tijdstip waarop zij geinformeerd worden hangt af van de prioriteit om die informatie te gebruiken. Wanneer ik in de trein zit die vertraagd is en ik moet overstappen wil ik graag á la minute weten of ik m'n volgende trein nog haal.Wanneer ik op een gewone dag in de auto zit lees ik 's avonds wel dat de treinen op een bepaald traject als gevolg van een ongeval gestremd waren. Vanuit {A-net; http://www.a-net.nl } willen we onze klanten bedienen met deze informatie maar ook hosting. Naast de website ook een wapsite is ons devies. Niet alles integraal plaatsen, maar je afvragen wat de klant of prospect werkelijk wil.

Maarten Stolte

Hallo, Ik denk dat Maurice een beetje onterecht bang is voor het denken vanuit de toepassing, want er valt bij WAP niet zo heel veel vanuit de toepassing te denken.WAP is namelijk (nog) beperkt, en wel zo beperkt dat je al snel aan de gebruikerskant moet gaan zitten om te denken wat je dan wel kunt aanbieden waar gebruikers belangstelling voor hebben.Tevens denk ik dat het een ernstige onderschatting is van de capaciteiten en kennis van de Internet ontwikkelaars, want die weten echt inmiddels wel dat de klant koning is.Of Maurice dat zelf wel weet laat ik even in het midden, maar WAP zoals het nu is is leuk, WAP zoals het wordt is interessanter, zie 3G, oftewel Third Generation, een concept waar alle mobiele telefoonproducenten mee bezig zijn, en wat een multimedia-telefoon wordt die veel gelijkenissen zal vertonen met de huidige internettoepassingen, geluid, kleur, bewegende beelden etc, maar wat wel WAP zal volgen in het centrale idee, en dat zag Maurice goed, namelijk Internet overal. op persoonlijke titel,Maarten Stolte

Amaro

Naast het denken vanuit de gebruiker moet men ook denken vanuit het bedieningsgemak. Op dit moment zijn we bezig met het uitzoeken naar de mogelijkheden maar ook, zoals Maurice aangeeft, "een andere manier van denken van de aanbieders van pagina’s/informatie/diensten dan tot nu toe de praktijk is geweest". Niet alleen staat de ontwikkeling rondom het WAP in de kinderschoenen, maar ook hoe je ermee moet omgaan. Het is natuurlijk een heel 'new ballgame' en dat vergt dan ook andere strategie en tactiek, en zelfs andere spelers. Zaken zoals schermgrootte, toetsen (numeriek), scrolling, functie toetsen e.d. spelen een grote rol in het geheel. In mijn vrije tijd ben ik hier druk mee bezig om te experimenteren. Vaak moet je uitkijken dat je niet gaat denken dat bepaalde zaken vanzelfsprekend zijn, terwijl dat echter alleen geldt als je het met behulp van een monitor bekijkt en gebruik maakt van een toetsenbord plus een muis. Het is een kwestie van terug naar af; back to the past …. eerder prehistorie. Alleen ASCII-teksten, niet meer. En dan ervoor zorgen dat je met een paar letters al meteen to-the-point bent qua informatie. En extra daarbij met zo weinig mogelijk handelingen, want de gebruiker is immers mobiel en niet altijd rustig qua doen en laten op dat moment. Dus nogmaals: je moet denken vanuit de gebruiker, maar zeer zeker ook rekening houden met wat hij/zij gebruikt. Dat laatste zal worden bemoeilijkt gezien het feit dat er (alweer) een 'dreiging' is van verschillende concepten en soorten op het gebied van mobiele apparatuur. Eén ding heb ik wel geleerd tot nu toe en dat is KISS (Keep It Sweet and Simple). Met name dat laatste is essentieel op het gebied van WAP ontwikkelingen. O ja … voor wie de site wil bekijken: http://wap.g-art.nl  Amaro

Tim Gorree

Ik heb met veel interesse deze column gelezen en ik wil er de volgende kanttekeningen bij plaatsen, omdat ik meen dat meneer De Hond iets over het hoofd ziet: SMS tekstberichten. Ook ik kan al jaren met behulp van gsm en laptop verbinding maken met het internet, maar waarom zou ik? Om emails mee op te halen? Kan dat dan zo dringend zijn dat ik dat in de auto moet doen? Wanneer ik 'buiten de deur' ben kan men mij in dringende gevalen een tekstbericht sturen. Dan zou ik kunnen overwegen, en dan alleen nog in zeer dringende gevallen, om per gsm en laptop op omslachtige wijze (langdurig, traag) een emailtje op te halen (9600 bps). In de Scandinavische landen wordt, in tegenstelling tot in Nederland, zo heb ik de indruk, op grote schaal de tekstberichten-functie van de mobiele telefoon op slimme en uiterst succesvolle wijze toegepast. 'Een uitgeklede versie van wireless email' noemde het tijdschrift WIRED het. Overigens is de 'verbindingssnelheid' bij deze vorm van email bijzonder hoog vergeleken bij de 'laptop en gsm' van meneer De Hond. Het is niet voor niets dat de 'Mobile Information Society' in een land als Finland voorop loopt. WAP (Wireless Application Protocol) is niets anders dan SMS met plaatjes en geografische interactie, naar gelang het soort service dat je wilt gebruiken. Dit is, mijns insziens, de visie van de miljoenen (!)eindgebruikers die al jarenlang dagelijk tot tientallen 'emails' per mobiele telefoon 'verwerken'. WAP is dan ook niets meer dan een logische stap voorwaarts naar het internet in ieders jaszak. 

O.Karadeniz

Wap is naar mijn mening niets anders dan een buzzwoord. Laten we lekker interessant doen, laten we WAP'pen. Als ik de huidige WAP-technologie onder de loupe neem, kan ik niets anders concluderen dan een soort LYNX versie 1 voor mobieltjes. Laten we niet vergeten dat Internet zoals we die nu kennen pas onstaaan is na Mosaic- browser (en later Netscape). Het lijkt erop dat de mobiele industrie met WAP gebruik wil maken van de Internet-hype. Het is in ieder geval een stap in de goede richting, maar veel moeten we er ook niet verwachten. Het wordt pas interessant op het moment dat er fatsoenlijke mobiele systemen komen waarmee het huidige Internet geëvenaard kan worden, en met WAP is dit nog lang niet het geval. 

Bart W. Effring

Omdat er momenteel in Nederland meer mensen met een mobiele telefoon zijn dan met een Internetaansluiting is WAP een prachtige aanvulling op de internetgebruikersmarkt en dus de marktaandelen. Want laten we wel wezen;Het gaat maar om een ding: zeep verkopen!! Bart W. EffringSmiPe Groep BV 

Frank Schuyer

Wordt WAP niet een beetje opgedrongen? Over 6 maanden staan we van 's morgens vroeg tot 's avonds laat online met GPRS, dan hebben we weer nieuwe telefoons nodig! Wat wordt dan de Hype? Wat we hier uit het oog verliezen is de klant, ik hoor nergens een consument zeggen dat hij dit een gebruiksvriendelijke service vindt of dat dit hem/haar helpt om makkelijker aan info te komen dan via het internet. Laten we eerst eens gaan kijken wat de concument nu echt wil en dan pas iets in de markt zetten, anders krijgen we weer het "Chipper" en "Chipknip" syndroom en daar zit niemand meer op te wachten.Voor WAP zal zeker een plek komen in de online markt, maar dan zullen de toepassingen wel meer op de consument gericht moeten zijn. Frank SchuyerScotty Nederland BV

Kees van Dorp

WAP is een leuk opstapje naar de mobiele internet technologie. Voor de consument zal WAP echter minder intressant zijn aangezien de opvolger nog dit jaar geintroduceerd word.In de huidige vorm zal mobiel 'internetten' echter geen succes zijn, de nadelen kent iedereen: klein scherm, traag en slechte navigatie. De toekomst zal veel meer liggen in de combinatie van een palmtop en een mobiele telefoon.Dessalnietemin is WAP een leuke weerspiegeling van toepassingen die nu (al) mogelijk zijn. Kees van DorpNetpresence indivirtual media

Dirk Linden

WAP is vooral interessant als trend, zoals de Hond stelt een stap naar "internet anytime anywhere". De volgende stap zal worden gemaakt met de introductie van UMTS waarmee breedband mobiel mogelijk gemaakt gaat worden. Dit zal leiden tot mobiele toepassingen die de 'normale' internet toepassingen in functionaliteit overstijgen. (Bij Nokia worden op dit moment reeds ontwerpstudies gedaan naar mobiele video communicators!)Dit betekent niet dat we achterover kunnen zitten tot UMTS beschikbaar is, WAP is er nu al en bied de mogelijkheid om ervaring op te doen met 'mobiel internet denken'. Het overal en altijd beschikbaar hebben van online informatie zal het denken van mensen zeker zo sterk beinvloeden als het overal en altijd kunnen beschikken over mobiele telefonie. Dirk LindenIdeas to Interconnect BV

Yuri van Geest

WAP is inderdaad een goede opstap naar de volgende generaties mobiel. Belangrijk is naar mijn idee het onderscheid need to have and nice to have. WAP content zal zich primair op need to have info gaan richten: access to bedrijfsinfo, email, file-info, beurskoersen/alerts, alerts voor ticketverkoop/aankondiging en afhandeling (voetbal, film, concerten, festivals etc.), Schiphol info/alerts. Echter, het grootste gedeelte op korte termijn zal nog via de PC gaan, met name de vele content sites…. Yuri

Mark Spits

Wap is de meest zinloze uitvinding die ik in jaren heb gezien. Het is een hype die door zowel de telecombedrijven (telefoontikken!!) als de fabrikanten (toestellen!!) gepromoot wordt. Er is niks wat je met wap kan wat je niet met al met sms kan doen. Internet op je mobiele telefoon is nog onzinniger dan InternetTV of WebTV en weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen (KPN dumpt die dingen alweer een tijd). Iedereen die zich door deze hype laat meeslepen zal er binnen 2 jaar achterkomen dat het een tussenstadium was wat we beter gelijk hadden kunnen overslaan. Ik zou nog niet eens wap kado willen krijgen!

Martijn Groeneweg

Ik zie het volgende gebeuren. Toen het WWW opkwam zag je een vertaling van folders naar webpagina's. Op dit moment is dat al een stuk beter en neemt de interactie en transactie-georienteerdheid van menig website steeds verder toe. Bij WAP zien we nu hetzelfde: WEBpagina's en -content worden vertaald naar WAPpagina's en -content, 1 op 1! Je zou zeggen: een ezel ….. We zullen met WAP veel meer aan killer-apps moeten denken: welk probleem lost internet via de mobiele telefoon op voor de gebruiker? Voor mij zijn de mogelijkheden helder. Ik houd ze wel voor mezelf! Maurice, als ICOM nog wil investeren, kan je me een mailtje sturen

CMG

WAP = Wij Accepteren Poen = WorldOnline-AEX-Protocol WAP = Waarde, Aandelen, Poeha Wij Wappen, u Wapt, uw buurman Wapt, dus Wij-Accelereren-Prima op het Wizzkids-AEX-Platform

Jorj X. McKie

Gezien de tegenstrijdige berichten de laatste tijd over WAP heb ik nog een betekenis aan toe te voegen:WAP = Wait Awhile PleaseLaat de grote jongen maar eerst bewijzen dat het werkt en dat het voor een breed publiek toegankelijk is.

Ron Cune

Wanneer een WAP telefoon aan te schaffen? Dat WAP zijn voordelen heeft moge duidelijk zijn. Op het moment dat je in de tram al het kaartje voor de trein kan kopen via je telefoon ga je (ik althans) niet meer in de rij staan om voor een kaartjesmachine te wachten. Functioneel zie ik grote voordelen. Echter voorzie ik wel problemen bij het aanbieden van de toestellen. Hoe snel is je WAP browser verouderd en kan deze bepaalde sites niet meer aan? Commercieel gezien is het dan voor de hand liggend dat een nieuwe telefoon aangeschaft dient te worden. Voorlopig is het nog niet zover en is alleen de Oelewapper wat aan het pionieren met zijn speeltje.

Maarten Laponder

Op zich is WAP een matige tot slechte faciliteit, de reden dat het in Europa ingevoerd is hangt samen met de infrastructuur. GSM is inmiddels hopeloos verouderd. Als we naar Japan, Australie, delen van Afrika en Zuid Amerika kijken lopen we flink achter. Daar is men al aardig op weg met W-CDMA, breedband internet via de mobiele (64-384 kb, zolang de batterij het doet), de truc zit em in de achterliggende structuur, circuit-switched-systems vs packege-switched-systems. GSM geeft verbinding via een vaste frequentie per mobieltje, CDMA verbind per frequentie talloze mobieltjes tegelijk. De bandbreedte is dan beter te benutten. Bovendien kan bij WCDMA gewoon HTML gebruikt worden en hoeven de sites niet omgebouwd te wordt (WAP vereist dure conversie technieken)Ook een voordeel van WCDMA is dat je niet op basis van tijd wordt afgerekend, maar per informatie pakketje. In Japan kost een pakketje van 15 Japanse tekens downloaden of versturen ongeveer 2 gulden (voor japanse begrippen spot goedkoop!).Langzaamaan komt deze technologie ook naar Europa (er zijn wereldwijd 43 CDMA aanbieders in 22 landen) en begint mobiel internet steeds meer vergelijkbaar te worden met internet via de pc. Nu alleen nog goede handheld divices!!!(let op toegankelijkheid en gebruikersgemak!!)Kunnen we de zeep nog beter verkopen! bovendien worden de B2B mogelijkheden verder uitgebreidt. Denk aan een mobiel e-commerce platform, extenties van intranetten en company netwerken, LAN's en WAN's. Maarten LaponderSmiPe Equinox bv

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond