440 jaar Europees Octrooiverdrag: one-stop shop voor Europese uitvinder

Het Europees Octrooibureau (EOB) viert vandaag in München de 40e verjaardag van het Europees Octrooiverdrag. Dit verdrag – dat op 5 oktober 1973 door 16 landen werd ondertekend en in 1977 in zeven landen waaronder Nederland van kracht werd – is de grondlegger van het huidige Europese octrooisysteem. Anno 2013 heeft dit systeem 38 deelnemende landen en worden jaarlijks 260.000 octrooiaanvragen ingediend. Met in totaal 7000 werknemers op haar hoofdkantoren in München (3.800) en Rijswijk (2.800) en kantoren in Berlijn (300), Wenen (100) en Brussel is het EOB een van de grootste Europese dienstverleners in Europa. Het EOB in Rijswijk is in Nederland de grootste internationale organisatie.
One-stop shop voor Europese uitvinder
Het Europees Octrooiverdrag heeft ervoor gezorgd dat het toekennen van octrooien in Europa nu veel makkelijker en sneller gaat. Aanvragers hoeven nu slechts één Europese octrooiaanvraag in te dienen om in aanmerking te komen voor een octrooi in alle bij het EOB aangesloten landen. “Vóór het Europees Octrooiverdrag waren er verschillende nationale systemen en moest men overal apart een aanvraag indienen. Een positief effect van het Europees Octrooi Verdrag is een brede overeenstemming over het concept innovatie. Het toekennen van een octrooi wordt nu immers centraal gedaan, met overal dezelfde hoge eisen. Octrooigemachtigden moeten iedereen naar eenzelfde niveau zien te brengen. Het verdrag gaf ons het gevoel een verenigd Europa te zijn. Het bevorderen van innovatie is belangrijk voor de vooruitgang van alle landen”, aldus Dr. Tony Tangena, voorzitter van het Europees Octrooi Instituut, de vereniging van Europese Octrooigemachtigden.
Nederland thuisbasis
“Nederland was de thuisbasis voor het eerste Europese instituut op het gebied van octrooien, namelijk het International Patents Institute (IIB). Daarmee heeft zij een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Europese octrooien”, aldus voorzitter van het Europees Octrooibureau Benoît Battistelli. “Ook de eerste voorzitter van het Europees Octrooibureau is van Nederlandse bodem, namelijk Bob van Benthem. Hij heeft de basis gelegd voor het huidige Europese systeem.” Ter ere van de prominente bijdrage van deze Nederlander wordt vandaag het plein voor het Europees Octrooibureau in München omgedoopt in het Bob-van-Benthem-Platz.
Aanwinst voor de Nederlandse economie
Op het kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk werken momenteel 2.800 mensen, het merendeel hiervan bestaat uit hoogopgeleide technici en wetenschappers die octrooiaanvragen beoordelen. Het Europees Octrooibureau is hiermee de grootste internationale organisatie in Nederland.
Het EOB levert een significante bijdrage aan de Nederlandse economie, met name die van Zuid-Holland. Uit een studie die Bureau Louter uitvoerde in opdracht van het EOB blijkt dat de Nederlandse tak van het EOB jaarlijks meer dan 885 miljoen aan de Nederlandse economie bijdraagt en ongeveer 5.800 banen. Dit resulteert erin dat 8,5% van de banen in Rijswijk direct of indirect gerelateerd zijn aan het EOB. De geplande bouw van een nieuw kantoor voor het EOB in Rijswijk zal voor nog meer economische regionale voordelen zorgen. Met een vloeroppervlakte van meer dan 80.000 vierkante meter voor ongeveer 1.750 stafmedewerkers zal dit een van de grootste en tot de verbeelding sprekende bouwprojecten van de nabije toekomst worden.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.