Wiskunde leren kan nu volledig digitaal

De initiatiefnemers willen met Slimleren.nl het voortgezet onderwijs in Nederland nieuw leven inblazen en middelbare scholieren kennis laten maken met de voordelen van leren in een goedontwikkelde digitale leeromgeving. Achter de schermen wordt Slimleren.nl gerund door twee jonge (internet)ondernemers, Pieter Brouwer en Jochem van Dalfsen, met een achterban van professoren en onderwijsspecialisten van de UvA, Freudenthal Instituut, MIT en Quadraam scholengroep.
Wiskundeprestaties
De wiskunde-prestaties van scholieren in Nederland zijn vanaf 2003 geleidelijk gedaald. Ook zeggen leerlingen minder steun van wiskundedocenten te krijgen. De initiatiefnemers bieden naar eigen zeggen met Slimleren.nl een oplossing voor beide problemen. “Door aan te sluiten op de bekende methoden Getal & Ruimte en Moderne Wiskunde verwachten wij leerlingen direct extra te kunnen ondersteunen in het leren en oefenen van hun lesstof. Ook willen we docenten ondersteunen in het overbrengen van kennis en het bieden van individuele en klassikale begeleiding”, aldus Brouwer.
Gepersonaliseerd leren
Met Slimleren.nl heeft een leerling de mogelijkheid om de lesstof volgens het schoolboek te structureren en kan daarbij gebruiken maken van de adaptieve “slimleren methode”. Deze methode biedt scholieren de mogelijkheid om op eenvoudige wijze te switchen tussen lesstof uit de gehele onderbouw. Als een leerling bijvoorbeeld de theorie en vragen over Pythagoras op een bepaald niveau moeilijk vindt, wordt deze aangeraden om eerst eerdere niveaus waarin eenvoudigere onderdelen van Pythagoras worden behandeld te herhalen. En als een leerling het te makkelijk vindt, kan deze doorstromen naar niveaus binnen onderwerpen die eigenlijk pas het jaar daarna aan bod zouden komen. Zo kan iedere leerling dus makkelijk een stapje terugnemen als dat nodig is, of juist vooruit werken.
Pilot
“Omdat wij geloven dat leren in een digitale omgeving veel leuker kan zijn dan met een boek, hebben wij een systeem ontwikkeld waarin de leerling zelfstandig kan oefenen en gemotiveerd is om te blijven oefenen,” vertelt van Dalfsen. De pilot, waar duizenden leerlingen aan deelnamen, heeft deze overtuiging bevestigd. De meeste leerlingen waren enthousiast en kwamen vaak terug om te oefenen. “Nog belangrijker, de leerlingen werden steeds beter in de onderwerpen die ze oefenden,” aldus van Dalfsen. De initiatiefnemers hebben de ambitie om meer dan alleen wiskunde aan te bieden: “We willen binnen drie jaar verschillende vakken voor alle leerjaren gedigitaliseerd hebben en online aanbieden”.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.