Roadmap Mobiliteit 2022-2030 Campus Groningen

Campus Groningen groeit door, in bedrijvigheid, innovaties en bezoekers. Deze toegenomen mobiliteitsvraag en de schaarser wordende ruimte werpen ook de kwestie op, hoe je Campus Groningen in 2030 gastvrij, bereikbaar en leefbaar houdt. In de nieuwe Roadmap Mobiliteit 2022-2030 hebben Campus Groningen en partners de geconcretiseerde koers vastgelegd om de mobiliteit op de Zernike Campus slimmer, duurzamer en gezonder in te richten. Deze roadmap is het resultaat van een jaar lang dataverzameling en data-analyse als onderdeel van de Actieagenda Smart Mobility Campus 2022-2030, die werd gepubliceerd in januari 2022. Hoewel het vorig jaar al in de lijn der verwachtingen lag, wéten we nu: de mobiliteitsopgave is urgent als we nu en in de toekomst een gastvrije, bereikbare en leefbare Campus willen.
Irene Amsing, programmamanager Campusservices en Mobiliteit bij Campus Groningen: “Bij de presentatie van de Actieagenda in 2022 was al duidelijk dat de Campus in 2030 minder bereikbaar zou zijn zonder ingrijpen. Nu, na een jaar van datagedreven onderzoek, onder andere met behulp van FlowCubes verkeersmeters, kunnen we goed gefundeerde prognoses maken. Die data en prognoses vormen de ruggengraat van de acties die we samen met onze regionale mobiliteitspartners gaan nemen, beschreven in de roadmap Mobiliteit 2022-2030.”
Samenwerking cruciaal
De samenwerkende partners van de Actieagenda Smart Mobility Campus 2022-2030 en de nu gepubliceerde Roadmap Mobiliteit 2022-2030 zijn Campus Groningen, Groningen Bereikbaar, Hive.Mobility, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, UMCG, gemeente Groningen, provincie Groningen en Bedrijvenvereniging WEST. Michael Myles, Programmacoördinator mobiliteitsmaatregelen bij Groningen Bereikbaar, benadrukt het belang van deze samenwerking: “De mobiliteitsopgave van Groningen in het algemeen en Campus Groningen in het bijzonder is groot de komende jaren. In en rondom Groningen hebben reizigers op dit moment te maken met veel verkeershinder en – drukte door werkzaamheden. Dat blijft de komende tijd zo. Op Campus zorgt de groei in het aantal bezoekers voor een uitdaging op het gebied van bereikbaarheid. Om Campus Groningen, de stad en de regio duurzaam bereikbaar te houden, is een gezamenlijke aanpak cruciaal.”
Concrete acties
De modal split (gemeten verdeling per vervoerstype voor de dagelijkse gebruikers) laat voor 2022 nog een autogebruik van 21% zien. Het doel is om dit in het jaar 2030 te hebben teruggebracht naar 12%. Jaarlijks vindt er herijking plaats van de voorspelling op basis van de meest actuele inzichten. De eerste concrete acties worden nu in gang gezet om de trend te keren, zoals verhoging van de kilometergrens voor het recht van een parkeerplaats naar 15 kilometer. Ook wordt het gebruik van OV, e-bikes, deelauto’s en -scooters gestimuleerd door gedrags- en beloningscampagnes. Amsing: “Deze stappen zijn hard nodig. Want vergis je niet: op basis van ons onderzoek is de prognose dat we op Zernike Campus van dagelijks ruim 16.000 bezoekers naar 20.000 bezoekers per dag gaan. Met de concrete acties zoals uiteengezet in de roadmap willen we ervoor zorgen dat de modal split ombuigt richting duurzaam en gezond reisgedrag. We streven naar ons ideaal van de 50-25-25 verdeling in de modal split. Dat wil zeggen 50% fietsers, 25% ov en 25% overig. Deze keuzes stimuleren we fysiek in het gebied zelf en digitaal voorafgaand en tijdens de reis.”
Boost door nationale subsidie
De uitvoering van de mobiliteitsdoelen krijgen een extra boost door de toezegging van subsidie het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport van de Rijksoverheid. Vanuit het MIRT is er voor bijna €200.000 aan subsidie toegekend voor de komende twee jaar. Amsing: “De duurzame, structurele transitie in het mobiliteitssysteem van Campus Groningen krijgt een flinke boost door deze subsidie. De subsidie draagt bij aan de uitvoering actieve, slimme en ruimte-efficiënte vormen van mobiliteit om de gezonde en duurzame doorontwikkeling van Campus Groningen te faciliteren. Daarnaast is deze toekenning door de nationale overheid ook een erkenning van de noodzaak van deze roadmap voor deze economisch belangrijke noordelijke regio.”
Over Campus Groningen
Campus Groningen is de innovatieve hoofdstad van Noord-Nederland: voor startups, voor innovatieve bedrijven, voor talent, voor hoogtechnologische industrieën, voor ontwikkelingen en onderzoek in healthy ageing, duurzaamheid en energie. Campus Groningen faciliteert en versnelt samenwerkingen tussen kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Op de Campus komen dagelijks meer dan 70.000 mensen samen, waarvan ruim 51.000 studenten. Er zijn 250 bedrijven gevestigd en de bedrijven, kennisinstellingen en het UMCG bieden 23.5000 banen. Op de campus worden dagelijks verbindingen gelegd tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. Campus Groningen is in zes jaar tijd uitgegroeid van een startende campus tot een van de grootste volwassen campussen van nationaal belang. Campus Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door: Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, gemeente Groningen, provincie Groningen en Bedrijvenvereniging WEST. www.campus.groningen.nl
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.