Industry Wire

‘3M Delft verbindt Nederland met wereldwijde innovatie’

Delft/St. Paul – Het bedrijf is wereldberoemd dankzij de Post-it Notes, maar maakt ook slimme stroomkabels of stethoscopen die zelfs vanuit de ruimte gegevens doorzenden. Met de opening van het nieuwe hoofdkantoor in Delft verbindt 3M Nederland met innovatieve technologie overal ter wereld, stelt vice-president internationale operaties H.C. Shin van het Amerikaanse bedrijf.

Innovatie is tegenwoordig een toverwoord in het bedrijfsleven, maar voor het ruim honderd jaar oude 3M vormt het de kern van zijn bestaan. ,,Van onze inkomsten komt 30 procent uit producten die vier jaar geleden nog niet bestonden,” stelt Shin. ,,Dat moet 40 procent worden. We noemen ons niet voor niets ‘the innovation company’. Wereldwijd besteden we 5,5 procent van onze jaaromzet van 31 miljard euro aan Research & Development. Onze voorzitter van de raad van bestuur wil dat zelfs opschroeven naar 6 procent. Alleen zo kun je technologieën ontwikkelen die voor een doorbraak zorgen.”

3M vindt niet lukraak nieuwe producten uit. Shin: ,,Wat we doen is oplossingen zoeken voor de problemen van onze klanten, van mensen, van de maatschappij. Post-it gaat niet over het opplakken van een papiertje, het gaat over het organiseren van het leven van mensen, het organiseren van het werk bij bedrijven en kantoren. Zo hebben we nog duizenden voorbeelden. Waar we vooral naar kijken zijn zogeheten megatrends. Duurzaamheid, bevolkingsgroei, schone lucht. Dat zijn allemaal studieprojecten van 3M.”

Het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor in Delft is zo ingericht dat 3M samen met zijn klanten nieuwe toepassingen kan vinden voor zijn producten. Alle technologieën worden er gedemonstreerd, waarna in de eerste 3M laboratoria ooit in Nederland verder onderzoek gedaan kan worden.
Zo bleek het sterke Very High Bond (VHB) tape dat 3M dertig jaar geleden uitvond, ook prima toepasbaar als water- en luchtdichte afdichting, waar schroeven en andere bevestigingsmaterialen tekortschieten. ,,Nu wordt VHB gebruikt bij kozijnen, in ambulances, en brandweerwagens,” vertelt Shin.

Nog zo’n voorbeeld: Het vloeibare Novec werd oorspronkelijk ontwikkeld als schoonmaakmiddel, maar is als inerte vloeistof uitstekend geschikt als brandblusser zonder schade te veroorzaken aan elektronica en andere apparatuur. Je kunt er een computer of smartphone in onderdompelen zonder dat die beschadigd raken.

Dat soort producten zijn ook verwerkt in het nieuwe hoofdkantoor in Delft, door Shin aangeduid als ‘een landmark van innovatie langs de A13′. Van de eigen beveiligingsscanners tot duurzame klimaatbeheersing. 3M verwacht er in 2015 zo’n 5000 klanten te ontvangen. ,,Dit gebouw is opgedragen aan onze klanten,” zegt Shin. ,,Het vormt een verbinding met onze andere fabrieken en laboratoria in België, Duitsland en Amerika en speelt daardoor een belangrijke rol in een groter globaal netwerk van innovatie. Via dit kantoor hebben onze klanten toegang tot alle 3M technologie.”

De ‘Minnesota Mining and Manufacturing Company’ werd in 1902 opgericht door vijf zakenlieden die mineralen uit een mijn wonnen voor de fabricage van schuurpapier. Inmiddels telt 3M wereldwijd 88.000 werknemers, van wie alleen al 9000 in de R&D werken. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 70 landen en 46 verschillende technologieplatforms. Die liggen aan de basis van duizenden producten voor uiteenlopende gebruikers. Van reflecterende films voor wegmarkeringen en transdermale pleisters tot lijmtechnologie voor de bouw- en auto-industrie. Onlangs maakte 3M nog een investering van 20 miljoen euro bekend in innovatie binnen zijn Belgische fabrieken en laboratoria.

In Nederland is het bedrijf in 1958 opgericht en werken er ongeveer 300 mensen voor 3M. Dat het hoofdkantoor naar Delft is verhuisd is geen toeval. Het ronde gebouw staat op het sciencepark Technopolis, op de campus van de Technische Universiteit Delft. Volgens Rector Magnificus professor ir. Karel Luyben van de TU hebben de acht faculteiten van de universiteit veel raakvlakken met de acht productgebieden van 3M. ,,Daarom hopen we op een goede en gezonde samenwerking,” stelde hij bij de officiële opening.

Op de campus staat ook het nieuwe YES Delft, waar veelbelovende startups gelanceerd en geholpen worden. Of zoals Commissaris van de Koningin Jaap Smit het tijdens de opening verwoordde: ,,Hier wordt gebouwd aan de toonaangevende bedrijven van de toekomst.” Volgens Shin zit 3M daarom precies op de goede plek. ,,Hier werken de meest briljante mensen ter wereld. 3M is een van meest innovatieve bedrijven ter wereld. Dat biedt een goede voedingsbodem voor samenwerking.”

Over Technopolis Delft
Technopolis verrijst op de campus van de TU Delft als sciencepark en expertisecentrum voor internationale technologiebedrijven en kennisinstituten. Technopolis Delft was onderdeel van een regionaal samenwerkingsverband van de gemeente Delft, gemeente Rotterdam en de TU Delft. Ze werkten samen onder de naam Science Port Holland om de regio te promoten als aantrekkelijke vestigingsplaats voor innovatieve en kennisintensieve bedrijven. Per 1 januari 2014 is Science Port Holland opgegaan in InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland.

Over 3M
3M laat zich inspireren door nieuwe ideeën en zet deze om naar duizenden ingenieuze producten. Onze cultuur van creatieve samenwerking vormt de inspiratie voor een oneindige stroom krachtige technologieën die het leven beter maken. 3M is het innovatieve bedrijf dat nooit stopt met uitvinden. Met een omzet van $31 miljard heeft 3M wereldwijd 88.000 mensen in dienst en productielocaties in meer dan 70 landen. In de Benelux werken bij 3M 1000 personen, verdeeld over 6 vestigingen, waarvan 4 productielocaties en in Zwijndrecht (B) een R&D vestiging.

Voor meer informatie, kijk op www.3M.nl, www.Facebook.com/3Mnederland of kijk naar @3MNews op Twitter.

3M, Scotch, Post-it, Scotchgard, Nexcare, ScotchBlue, Filtrete, Command, Futuro, Tegaderm en Scotch-Brite zijn handelsmerken van 3M Company.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht