Deel dit artikel
-

Rechter: Uberpop blijft illegaal

Taxi-bedrijf Uber moet gewoon de boetes betalen die door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn opgelegd aan particuliere chauffeurs. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van beroep voor het bedrijfsleven vandaag bepaald.

Sinds juli biedt Uber in Amsterdam de dienst UberPOP aan, voor het vervoer van personen door particulieren zonder taxivergunning in hun eigen auto. Deze chauffeurs sluiten een contract af met Uber en krijgen een iPhone in bruikleen waarmee bestelde ritten geaccepteerd kunnen worden. Via de GPS van het toestel wordt de ritprijs berekend.

Op 11 oktober 2014 hebben inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in samenwerking met de Politie Amsterdam een zogenoemde snordersactie uitgevoerd waarbij chauffeurs zijn aangehouden. De chauffeurs zijn ieder afzonderlijk verhoord op het politiebureau. Zij bleken niet in het bezit te zijn van een taxivergunning. Aan de vier chauffeurs is door de Minister een last onder dwangsom opgelegd.

Het door de chauffeurs verrichte personenvervoer tegen betaling per auto is in de ogen van de rechter gewoon taxivervoer. ‘De door Uber aangevoerde grond dat sprake is van meerijden of van ‘het neefje van carpoolen’ slaagt niet.’ Volgens de rechter is duidelijk dat de chauffeurs een ‘economische activiteit’ uitvoerden.

Overigens wordt de taxiwet aangepast. De VVD wil dat Uberpop (de dienst met particuliere chauffeurs) legaal wordt.

Inmiddels hebben Belgische taxichauffeurs de federale regering opgeroepen om in te grijpen tegen Uber.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond