Nederlandse scale-up Amigos gaat de strijd aan met wereldwijde (a)sociale media

Eindeloos scrollen op je smartphone. Dat is wat grote tech bedrijven als Meta (Facebook, WhatsApp en Instagram) Google (YouTube) en ByteDance (TikTok) graag willen. Want hoe meer schermtijd, hoe meer advertenties ze kunnen serveren. Het Nederlandse bedrijf Amigos laat zien dat het ook anders kan. Tienduizenden mensen gebruiken dagelijks de Amigos app om fysiek met elkaar af te spreken en samen iets leuks te doen.
Verslavend effect
Jongeren zitten het meest op hun scherm, met gemiddeld 5 tot 7 uur per dag. Vaak langer dan ze zelf zouden willen of toegeven. Er zijn zorgen om de verslavende effecten van sociale media. Overmatig gebruik kan leiden tot verminderde productiviteit, slaapgebrek en psychische klachten. De Europese Unie werkt daarom aan nieuwe wetgeving die techbedrijven moet dwingen om hun platformen minder verslavend te maken. In Frankrijk is er nu al een smartphone verbod op middelbare scholen. Het zijn eerste stappen, maar de beweging is ingezet. Het probleem ligt vooral in de handhaving. Hoe krijg je mensen zover om hun smartphone wat vaker weg te leggen?
Real-life Facebook
De Utrechtse scale-up Amigos lijkt de sleutel te hebben gevonden. Dagelijks verbinden zij duizenden mensen met elkaar. Niet via een scherm, maar in het echte leven. Zij hebben een app ontwikkeld die het enorm laagdrempelig maakt om met onbekende mensen af te spreken en samen iets leuks te ondernemen. Door een ‘mood’ als interesse te kiezen, zie je direct andere gebruikers – ‘amigos’ – die in zijn voor hetzelfde. Bijvoorbeeld een etentje, samen uitgaan of sporten. Met een paar tikken heb je afgesproken en kun je elkaar offline ontmoeten. Zo wil Amigos een real-life alternatief bieden voor apps als Instagram en TikTok.
Stormachtige groei
Amigos werd eind 2021 gelanceerd, met als doel om het socializen terug te brengen naar het echte leven. Met name bij jongeren bleek het concept al snel heel populair voor het organiseren van huisfeestjes. De app ging ‘viral’ en binnen een paar maanden had Amigos honderdduizenden gebruikers. Nu, twee jaar later, blijft het platform hard groeien en worden de activiteiten steeds diverser. Feestjes zijn nog altijd populair, maar ook activiteiten zoals sporten, gamen en salsa dansen komen voorbij. Na het succes in Nederland, is Amigos ook in Spanje en Polen gelanceerd.
Geen ‘scroll machine’
In tegenstelling tot de meeste social apps, maakt Amigos geen gebruik van algoritmes. Het platform is advertentievrij en volledig ‘peer-to-peer’ (voor- en door gebruikers). Alles draait om het hosten en joinen van groepsactiviteiten. Dat vraagt om een zeker vertrouwen, want met vreemde mensen afspreken kan best spannend zijn. Amigos heeft flink geïnvesteerd in het veiliger maken van de app. Zij profileren zich als ‘no dating app’, gebruikers kunnen elkaar rapporteren en alle activiteiten worden handmatig gekeurd. Daarbij kunnen zij rekenen op een vaste groep ‘super amigos’ die anderen het goede voorbeeld geven.
Toekomst
Of Amigos iedereen van z’n smartphone verslaving af kan helpen? Waarschijnlijk niet. Maar ze bieden wel een leuk alternatief dat veel mensen aanspreekt. Het jonge bedrijf is inmiddels gegroeid naar ruim 700.000 gebruikers, in 4 talen en 5 landen. De verwachting is dat er snel meer steden en landen zullen volgen. Uiteindelijk wil Amigos wereldwijd bijdragen aan een meer open cultuur en zo ongewenst alleenzijn tegengaan. De Amigos app is gratis te downloaden via de Apple App Store en Google Play Store.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.