Industry Wire

Geplaatst door The Creative Connection

‘AI: de creatieve (r)evolutie in het onderwijs’

Rotterdam, 2 november 2023 – De wereld van generatieve AI ontketent een ongekende revolutie die van invloed is op de samenleving als geheel en op onderwijsprofessionals in creatieve vakopleidingen in het bijzonder. In dit kader bundelen het Grafisch Lyceum Rotterdam en SintLucas de krachten op 9 november 2023. Dan organiseren de twee creatieve vakscholen gezamenlijk een studiedag voor al hun medewerkers met als thema: ‘AI: de creatieve (r)evolutie in het onderwijs.’Waar liggen de kansen voor generatieve AI in de creatieve industrie? Welke mogelijkheden zijn er voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs? Welke risico’s brengen de ontwikkelingen mee en waarover moeten de scholen in gesprek? Wat betekent generatieve AI precies voor de creatieve beroepen? Tijdens de AI-conferentie krijgen de onderwijsprofessionals van het GLR en SintLucas antwoord op deze, en nog veel meer, vragen. Het belangrijkste doel van de dag is het creëren van een gemeenschappelijke basis voor het begrijpen van de impact van AI op verschillende facetten van media- en makersonderwijs op de twee scholen.

Keynote: Dr. Maarten Lamers – De conferentie start in bioscoop Pathé Schouwburgplein, waar dr. Maarten Lamers, docent aan de Universiteit van Leiden, een inspirerende keynote houdt over de vraag of AI creatief kan zijn, en wat de impact ervan is op de creatieve industrie. Lamers doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie, robots, biologisch-digitale hybride systemen en creativiteit in onderzoek.

Workshops en meetups – Na het plenaire deel verplaatst de groep van zo’n 650 medewerkers zich naar het Grafisch Lyceum Rotterdam aan de Heer Bokelweg. Daar vinden zo’n 70 workshops plaats, maar ook paneldiscussies, live podcasts en documentaire vertoningen. Denk aan onderwerpen als: Storytelling met AI-beelden; AI en ethiek; Slimmer werken met behulp van ChatGPT; en Verantwoord lesgeven met AI. Na de workshops zijn er diverse meetups tussen de (onderwijs)teams van beide scholen, waar de dag wordt nabesproken en ervaringen worden uitgewisseld.

Informatie op een rij

  • Wat: Conferentie ‘AI: de creatieve (r)evolutie in het onderwijs’
  • Voor wie: Medewerkers GLR en SintLucas
  • Wanneer: 9 november 2023, van 9.00 tot 16.30 uur
  • Waar: Pathé Schouwburgplein en Grafisch Lyceum Rotterdam (Heer Bokelweg 255)

The Creative Connection – Onder de noemer The Creative Connection gaan het GLR en SintLucas de komende jaren vaker samenwerken. Beide scholen hebben veel ambitie en dezelfde opdracht: het verzorgen van kwalitatief hoogstaand onderwijs op het snijvlak van creativiteit en technologie. De conferentie van 9 november vormt de aftrap van deze samenwerking.

Over Grafisch Lyceum Rotterdam – Het Grafisch Lyceum Rotterdam is dé vakinstelling in Nederland als het gaat om innovatief onderwijs op het gebied van media, entertainment en technologie. Ons innovatieve onderwijs, op het snijvlak van technologie en creativiteit, is actueel, sluit aan bij relevante (internationale) ontwikkelingen en geven we vorm in co-creatie met studenten, bedrijven en alumni.

Over SintLucas – SintLucas is dé vmbo- en mbo-vakschool voor betekenisvolle creativiteit met vestigingen in Boxtel en Eindhoven. Het mbo biedt opleidingen op het snijvlak van creativiteit, ambachten en technologie. We verbinden ons onderwijs aan relevante ontwikkelingen in het bedrijfsleven en de maatschappij om met elkaar betekenisvolle oplossingen te realiseren in de snel veranderende samenleving.

ProgrammaHet programma op 9 november is als volgt:

  • 9.00 uur: Ontvangst deelnemers in Pathé Schouwburgplein
  • 10.00 uur: Opening en keynote door Dr. Maarten Lamers
  • 10.45 uur: Pauze en lopen naar het Grafisch Lyceum Rotterdam
  • 11.30 uur: Start workshopronde 1
  • 13.00 uur: Lunchpauze
  • 13.45 uur: Start workshopronde 2
  • 15.15 uur: Wisseltijd
  • 15.30 uur: Meetups met AI powered discussies + afsluitende borrel
  • 16.30 uur: Einde conferentie

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht