Industry Wire

Geplaatst door Digidentity

Vijf trends die digitale veiligheid in 2025 bepalen

Den Haag, 18 december 2024 – Digidentity, een Solera-onderneming en pionier op het gebied van digitale identiteiten, schetst vijf digitale trends die 2025 zullen domineren. Deze ontwikkelingen tonen zowel de voordelen van digitalisering als de noodzaak van scherpe beveiliging en controle over persoonlijke data.

Digitale ID’s in wallets: toegankelijker én veiliger
Het gebruik van digitale wallets breidt in 2025 verder uit. Naast betalingsinformatie worden digitale ID’s, rijbewijzen en zelfs gezondheidsgegevens steeds vaker veilig opgeslagen in wallets. Met het in werking treden van eIDAS 2.0 is het gebruik van een Europese digitale wallet voor digitale identiteit mogelijk gemaakt. Hiermee ontstaan meer gebruiksmogelijkheden en stimuleert het burgers, bedrijven en overheden dit veilige ecosysteem te omarmen. Hierdoor worden processen efficiënter, terwijl de afhankelijkheid van fysieke documenten afneemt. Tegelijkertijd is het essentieel dat gebruikers zelf kunnen bepalen welke data ze met welke organisaties delen op basis van het ‘need-to-know’-principe.

Strengere regelgeving: meer verantwoordelijkheid voor bedrijven
Nieuwe regelgeving zoals eIDAS 2.0 en de NIS2-richtlijn verplicht organisaties in alle sectoren hun digitale systemen beter te beveiligen en cyberweerbaarheid te vergroten. Bijvoorbeeld door geavanceerde multi-factor authenticatie, zoals biometrie. Bovendien moeten organisaties risico’s beter beheren en incidenten binnen 24 uur melden. Deze verschuiving vraagt niet alleen meer aandacht voor compliance, maar biedt ook kansen om het klantvertrouwen te verbeteren.

Zero-trust: beveiliging herzien in een hybride wereld
In 2025 is het traditionele beveiligingsmodel, dat cybercriminelen probeert te weren, volledig achterhaald. Het zero-trust principe, waarbij geen enkele entiteit automatisch wordt vertrouwd, sluit aan bij een wereld met hybride werken en cloudinfrastructuren. Met deze aanpak spelen organisaties beter in op dynamische dreigingen zoals ransomware en supply chain-aanvallen. Zero-trust zet een nieuwe standaard voor cybersecurity.

AI: effectief voor identiteitsverificatie
Kunstmatige intelligentie (AI) is een onmisbare schakel voor identiteitsverificatie. AI helpt organisaties fraude sneller te detecteren en de gebruikerservaring te verbeteren. Dit maakt processen efficiënter en veiliger. Met biometrische verificatie of patroonherkenning bij transacties, verandert AI de manier waarop identiteiten gevalideerd worden.

Digitale handtekeningen: standaard in de bedrijfsvoering
Digitaal ondertekenen is steeds populairder, vooral binnen het mkb. Innovaties zoals biometrische verificatie en integratie met zakelijke software maken digitaal ondertekenen efficiënter en veiliger. Hierdoor zijn documenten sneller en volledig online rechtsgeldig af te handelen. In 2025 is de digitale handtekening een vast onderdeel van een moderne bedrijfsvoering.

“Wij willen dat mensen ook in een digitale wereld controle over hun data houden. Nieuwe regelgeving voor digitale identiteitsoplossingen is een goede stap naar meer digitale veiligheid”, zegt Marcel Wendt, Chief Technology Officer en oprichter van Digidentity. “Digidentity helpt organisaties hun beveiliging en grip op data te verbeteren met innovatieve technologieën zoals biometrische verificatie en identiteitsverificatie op afstand. De voordelen reiken verder dan betere beveiliging. We maken toegang tot de digitale wereld eenvoudiger en efficiënter.”

###
Over Digidentity
Digidentity is een pionier op het gebied van digitale identiteiten. Het bedrijf heeft met succes meer dan 25 miljoen identiteiten met hoge betrouwbaarheid geverifieerd, waarmee het gemak van hergebruik biedt voor meerdere diensten. Het platform is ontworpen om klanten eenvoudig identiteiten te laten verifiëren op meerdere platforms en diensten: een one-stop shop voor geverifieerde identiteiten.

Het platform focust op beveiliging, naleving van regelgeving en interoperabiliteit en zorgt ervoor dat identiteiten worden geaccepteerd over meerdere diensten, sectoren en zelfs grenzen heen. Het biedt waarde voor de eindgebruiker en voldoet tegelijkertijd aan de compliance-eisen van de dienstverlener.

Digidentity is een trotse en betrouwbare partner voor overheden, zorgverleners en 175.000 bedrijven, met geverifieerde identiteiten van meer dan 180 nationaliteiten. De focus op veiligheid blijkt uit de opname op prestigieuze vertrouwenslijsten, zoals de European Trusted List (EUTL), de Adobe Approved Trust List (AATL) en de UK’s List of Trust Providers (DIATF – IdSP). Lees meer over Digidentity.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht