‘Logistiek moet renderen’

Het huidige omnichanneltijdperk bezorgt supply chain managers van retailers hoofdbrekens. Ze moeten met hun voorraden steeds meer kanalen bedienen en als het even kan de hoeveelheid geïnvesteerd werkkapitaal reduceren. Prénatal hanteert één KPI die vrijwel alle beslissingen drijft: de ‘return on assets’. Supply chain manager Ardjan van der Blonk tijdens het evenement IT’s in the mix: “Logistiek moet renderen. Het gaat erom wat de beste beslissing is voor Prénatal.
Trendwatcher Richard van Hooijdonk spoorde tijdens IT’s in the mix, een evenement van HSO, FlowFabric, Retail Excellence en Slimstock, retailers aan tot actie. “We leven in een tijd van disruptie, en die is heel erg groot en komt heel erg snel. We hebben nog nooit zoveel innovaties gezien als in de laatste acht jaar”, stelt Van Hooijdonk., die voorspelt dat innovaties de retailmarkt nog meer op de kop zullen zetten dan nu al gebeurt. “De opkomst van 3D- en 4D-printing wordt een ramp voor retailers. De eerste 3D-geprinte fiets is inmiddels een feit. Barilla experimenteert met het printen van pasta, Lego met het printen van blokjes. Welke klant heeft dan nog een retailer nodig?”, stelt Van Hooijdonk, die retailers adviseert om een ‘board of disruption’ en een ‘chief disruption officer’ aan te stellen. “Iedere CEO die nog niet iemand van 25 of 30 jaar naast zich heeft zitten, moet zich schamen.”
Hybride vormen
De snelle ontwikkelingen in de retail leiden tot flinke uitdagingen voor de supply chains van winkelketens. Die nemen steeds meer hybride vormen aan en worden daardoor complexer. “Klanten komen uit allerlei hoeken en moeten uit verschillende voorraadpunten worden beleverd; vanuit het centrale distributiecentrum, vanuit een e-commerce-dc, vanuit een winkel of via dropshipment door de leverancier. Klanten willen inzicht in voorraden, ook in die van de winkel. Het kan niet dat een artikel online niet beschikbaar is omdat het niet meer in het dc op voorraad is, terwijl het nog wel in de winkels ligt”, vertelt Ardjan van der Blonk, supply chain manager van Prénatal.
Van der Blonk beaamt dat het bijbenen van de klant noodzakelijk, maar allesbehalve gemakkelijk is. Hij wijst op Wehkamp, dat met zijn nieuwe dc inzet op sameday-delivery. “Gaat dat straks de standaard worden? Met onze winkels zitten we altijd nog dichterbij de klant dan Wehkamp. Stel dat iemand op een feestje met een vies rompertje zit en wij meteen een nieuwe kunnen leveren? Dat zijn diensten waarvoor we geld kunnen vragen”, aldus Van der Blonk, die tevens wijst op de noodzaak om de concurrentie scherp in de gaten te houden. “Het speelveld schuift voortdurend. Kijk maar partijen als Action, die goede producten tegen lage prijzen aanbieden. Nu praten we weer over Chinese webshops zoals DHgate.com
Return on assets
De beslissingen die Van der Blonk met zijn team neemt, zijn hoofdzakelijk gedreven door één KPI: de ‘return on assests’ ofwel het rendement op het geïnvesteerde werkkapitaal. “Als we onze voorraden reduceren en de kosten van fixed assets zoals ons dc verlagen, gaat het rendement omhoog. Logistiek gaat niet alleen over het uitvoeren van activiteiten. Die activiteiten moeten renderen. Als we voorraden van de ene winkel naar de andere verhuizen om afprijzen te voorkomen, word mijn logistieke team daar niet blij van, maar het moet wel. Het gaat erom wat de beste beslissing voor Prénatal is.”
Voorraadoptimalisatie levert een belangrijke bijdrage aan een hoge return on assets. Wat ligt er bij de leveranciers, in de dc’s, in de winkels? Wat is onderweg? “Wij zijn niet als zoveel retailers begonnen met een aparte e-commerce voorraad in een hoek van ons dc. Is er dan sprake van een echte omnichannel-voorraad? Wij zijn met onze logistiek dienstverlener aan het proberen om tot één voorraad te komen”, stelt Van der Blonk.
Allocatie
Voorraadoptimalisatie gaat ook over de allocatie van de voorraad. “Wat doe je met de voorraad als die schaars wordt? Reserveer je die voor de webshop, leg je die in de megastores, de kleine citystores of in shop-in-shops van V&D? Wat meespeelt is dat speciale producten vandaag de dag overal aangeboden kunnen worden door de voorraden van leveranciers te ontsluiten. Vroeger kon je daarvoor alleen in een speciaalzaak terecht. Een ander aspect is dat in Amsterdam een andere kinderwagen populair is dan in Rotterdam, dus moet je daar andere voorraden neerleggen. Dat spel beheersen we nog niet.”
Prénatal heeft een eerste stap gezet door Slim4 opnieuw te implementeren. De retailer maakte al langer gebruik van dit voorraadoptimalisatiesysteem van Slimstock, maar aan de configuratie en instelling van parameters was al lange tijd weinig gebeurd. “We hebben nu alles weer opnieuw ingesteld met de eisen van nu. En dat is nodig, want we hebben nu veel meer stromen te managen. Denk aan concepten zoals ship-from-store en dropshipments. We gebruiken Slim4 nu alleen nog voor aanvulling van de voorraden in ons dc, maar willen het in de toekomst ook inzetten voor winkelreplenishment.”
Budgettering en forecasting
Bedrijven investeren niet alleen in de supply chain, maar ook in systemen die verkopers helpen om beter in te spelen op wensen van klanten. Fashionbrand Gaastra, onderdeel van de McGregor Fashion Group, heeft met ondersteuning van HSO Microsoft Dynamics CRM geïmplementeerd. Het systeem biedt ondersteuning voor de dagdagelijkse commerciële activiteiten middels een app, maar ook voor budgettering en forecasting. Opmerkelijk is de beslissing van Gaastra om niet eerst een functioneel ontwerp te maken. “De tijd van achterover leunen terwijl het geld tegen de wanden klotst is voorbij. We willen snel starten”, verklaart business analyst Lourens van der Wiel, die spreekt over implementatie ‘on the way’.
Foodservicebedrijf Compass, bekend van de Eurest cateringdiensten, heeft samen met FlowFabric een platform gebouwd dat de vestigingsmanagers in staat stelt meer ondernemerschap te tonen. Ze kunnen via dit platform zelf een prognose van de omzet voor de komende week ingeven. Op basis daarvan geeft dit platform een urenadvies, waarna ze zelf het personeel kunnen inroosteren”, stelt program manager Tim Hagenbeek van Compass, die spreekt van een succes. “De wachtrijen voor de kassa’s in onze kantines zijn op drukke dagen nu minder lang. Bovendien kunnen we onze klanten nu een scherpere aanbieding doen.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.