Industry Wire

Ontdek de verborgen schatten in je videoarchieven met AXES, een Europese tool die videobibliotheken eenvoudig, snel en intuïtief doorzoekt

Leuven – 18 juni 2015. Openbare en particuliere videoarchieven groeien razendsnel. Dat lijkt op het eerste gezicht een goede zaak: er komt immers meer materiaal over steeds meer onderwerpen beschikbaar. Die evolutie brengt echter ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zo wordt het alsmaar moeilijker – en dus tijdrovender – om de informatie te vinden die je zoekt. Dat komt vooral omdat de huidige zoekmachines zich baseren op menselijke annotaties (zogeheten ‘metagegevens’). AXES, een tool die het resultaat is van een onlangs beëindigd Europees onderzoeksproject, brengt daar verandering in. De videozoekresultaten van AXES zijn vele malen beter dan die van andere beschikbare tools. Gebruikers kunnen dankzij AXES hun videoarchieven snel, intuïtief en erg makkelijk doorzoeken. Een testversie is gratis beschikbaar.

De hoeveelheid videomateriaal (historisch én nieuw) is enorm. De BBC-archieven, bijvoorbeeld, gaan terug tot 1890 en bevatten meer dan 1 miljoen uren aan afspeelbaar materiaal. Een schat aan informatie, met andere woorden, maar precies die omvang maakt het een hele klus om de inhoud toegankelijk te maken; vooral omdat bestaande tools heel wat menselijke interactie vereisen om tot goede zoekresultaten te komen.

“AXES is een baanbrekende oplossing om interactief met videoarchieven om te gaan,” zegt Prof. Dr. Tinne Tuytelaars, een onderzoekster van iMinds – KULeuven en de wetenschappelijke coördinatrice van het vierjarige Europese AXES-onderzoeksproject. “We ontwikkelden een slimme tool waarmee gebruikers videoarchieven kunnen doorzoeken zonder vooraf alles te moeten taggen. Door de kennis van Europese experts uit diverse domeinen te bundelen, zijn we erin geslaagd een systeem te creëren dat gebouwen, locaties, gezichten, voorwerpen en gebeurtenissen in het videomateriaal automatisch herkent. En dankzij de geïntegreerde spraakherkenningstechnologie kunnen gebruikers ook zoeken op basis van gesproken woorden in de videofragmenten.”

“Wat AXES verder nog uniek maakt, is dat gebruikers automatisch uitkomen bij het juiste fragment binnen de video. Vooruitspoelen hoeft dus niet meer. En ook het uploadprobleem is van de baan: de AXES-technologie kan worden gedownload en veilig worden toegepast op de privécollecties van gebruikers,” voegt ze nog toe.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht