Hardware ontwikkelaar Comate breidt uit naar Wallonië en opent kantoor in Luik

Comate, de Belgische ontwikkelaar en producent van innovatieve hardware voor grote bedrijven, universiteiten en start-ups, opent een kantoor in Luik. De vestiging in La Grand Poste volgt op eerdere succesvolle uitbreidingen in Leuven en Gent. Comate stond vier jaar op rij in de Deloitte Technology Fast 50. De strategische stap onderstreept de ambitie van Comate om een toonaangevend Belgisch hardware-ecosysteem uit te bouwen. Het bedrijf wil nog beter inspelen op de groeiende vraag in Wallonië, voortbouwend op een al stevige basis in de regio. Om de nieuwe stap kracht bij te zetten, organiseert Comate op 20 mei hun eerste Hardware Sessie in La Grand Poste, een evenement gericht op Waalse hardware startups en experten.
Met een team van meer dan negentig ingenieurs, designers en productontwikkelaars realiseert Comate jaarlijks circa honderd hoogtechnologische producten. Het bedrijf is actief in diverse sectoren, met een sterke focus op life science en medtech. Bekende voorbeelden van baanbrekende projecten zijn het Onward-implantaat dat mensen met een dwarslaesie in staat stelt om weer te bewegen, het toestel voor Trince dat gepersonaliseerde kankerbehandelingen optimaliseert op basis van laserstralen en nanotechnologie, en het ‘mini-lab’ ter grootte van een bankkaart voor Blood2collect waarmee je thuis zelf gemakkelijk een bloedstaal afneemt.
Groeistrategie
Wallonië is met meer dan 250 dynamische bedrijven in de biotech-, medtech-, farmaceutische en diagnostische sector een cruciale speler binnen de Belgische life science-industrie. De regio genereert maar liefst 70% van de nationale biofarmaceutische export en wordt strategisch omarmd door de Waalse regering. Die bekrachtigde haar engagement in 2023 met een extra investering van ruim 80 miljoen euro in baanbrekende projecten, waaronder cel- en gentherapie, geavanceerde diagnostica en digitale gezondheidsoplossingen.
Comate bouwde de afgelopen vijftien jaar al een indrukwekkend track record met Waalse ondernemingen op, waaronder Sunrise, verschillende medische corporates en tal van spin-offs van verschillende universiteiten. De keuze voor Luik is een logische en strategische zet in haar groeipad. De opening van een lokaal kantoor stelt Comate in staat om de bestaande, waardevolle relaties met Waalse partners verder uit te diepen, en nieuwe, vruchtbare samenwerkingen te initiëren binnen de bloeiende medtech- en life science-sector in de regio. Bovendien biedt de nabijheid van de gerenommeerde Universiteit van Luik bijkomende kansen om veelbelovende Waalse hardware-innovaties actief te ondersteunen en te versnellen.
Sander Van den dries, founder en Director bij Comate: “De directe vraag en groeiende projectaanvragen vanuit Wallonië maakten de keuze voor een lokale vestiging in Luik voor ons vanzelfsprekend. Door fysiek dichter bij onze partners en klanten te staan, kunnen we onze dienstverlening optimaliseren en nog beter aansluiten op hun specifieke behoeften.”
De aanwerving van een Franstalige Business Developer is een eerste concrete stap in de lokale uitbouw van het Comate-team in Luik.
“Het is voor ons essentieel om een sterke lokale verankering te creëren en talent aan te trekken dat de specifieke noden van de medtech- en life science sector begrijpt”, aldus Sander Van den dries.
Dankzij het eigen investeringsfonds Comate Ventures en de steun van Alychlo NV, de familie-investeringsmaatschappij van Marc Coucke, kan Comate Waalse start-ups die hun hardware-ideeën willen realiseren, extra begeleiding bieden.
Dynamisch ecosysteem
Stefaan Motte, CEO Comate: “We zien in Wallonië een dynamisch ecosysteem met baanbrekend onderzoek dat internationale impact heeft. Comate wil hierin een actieve rol spelen door onze expertise in productontwikkeling ter beschikking te stellen en zo bij te dragen aan het succes van de Waalse innovatiegolf.”
Stefaan Motte, CEO Comate
Al vijftien jaar ontwikkelt Comate innovatieve hardware, van idee tot prototype en productie van het eindproduct. Het bedrijf combineert de specifieke kennis van haar klanten met de eigen diepgaande expertise in engineering en productontwikkeling. De focus ligt altijd op het creëren van marktgerichte producten met een maximale positieve impact voor de eindgebruikers. Het bedrijf viel al meermaals in de prijzen, met o.a. iF Design Awards, Red Dot Awards, de Henry van de Velde Award en Time Magazine Best Innovation Of The Year. Comate werd in 2019 verkozen tot Vlaamse KMO van het jaar, en het bedrijf stond vier jaar op rij in de Deloitte Technology Fast 50.
Met kantoren in Luik, Leuven en Gent beoogt Comate een volledige geografische dekking van België, waardoor het bedrijf dicht bij al haar klanten en partners in het hele land staat. Op die manier wil Comate haar positie als hét kwaliteitslabel voor hardware in Europa en daarbuiten verder verstevigen.
Op 20 mei organiseert Comate hun eerste hardware sessie in La Grand Poste, een evenement voor startups en experten, met het doel om ervaringen en kennis uit te wisselen.
Cijfers Waalse medtech & life science sector
In Wallonië zijn meer dan 250 bedrijven actief in biotech, medtech, farmaceutica en diagnostica.
Dat is samen goed voor meer dan 16.000 directe jobs, vooral geconcentreerd in de regio’s Luik, Namen en Charleroi.
Wallonië is goed voor ongeveer 70% van de Belgische biofarmaceutische export.
De sector vertegenwoordigt meer dan 30% van de private R&D-investeringen in Wallonië.
De sector kende tussen 2002 en 2023 een jaarlijkse groei van 6–8%, zowel in werkgelegenheid als in investeringsvolume.
De laatste vijf jaar zijn er meer dan 1 miljard euro aan privé-investeringen opgehaald door Waalse life science-bedrijven.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.