Industry Wire

Geplaatst door Refurbed

Goudmijn aan grondstoffen in lades van Nederlanders

Amsterdam, 22 mei 2025 – Uit onderzoek van Fraunhofer Austria Research en refurbed, online marktplaats voor refurbished producten, blijkt dat in Nederlandse huishoudens maar liefst 26,8 miljoen ongebruikte smartphones liggen te verstoffen. Dat komt neer op een gemiddelde van 1,5 smartphone per persoon. 8,6 miljoen van deze smartphones is niet ouder dan 3 jaar en is daarmee geschikt om te refurbishen. Het onderzoek laat ook zien hoeveel impact we kunnen maken als we deze smartphones een tweede leven geven: van minder e-waste tot minder afhankelijkheid van schaarse grondstoffen. Daarmee is het onderzoek een duidelijke oproep aan consumenten om oude smartphones in te leveren.
De cijfers passen in een bredere Europese trend. Waar in 2011 82% van de inwoners van Europa nog geen smartphone bezat, zijn de getallen nu omgedraaid: in 2023 bezat 82% van de inwoners er één of meer. In hetzelfde jaar werden er in de EU ruim 113 miljoen nieuwe smartphones verkocht. Met een gemiddelde gebruiksduur van 2,8 jaar, liggen er inmiddels ruim 642 miljoen ongebruikte smartphones in Europese huishoudens. Daarvan zijn 211 miljoen geschikt voor refurbishment. De rest kan worden gerecycled.

Grondstoffenwaarde van €1,57 miljard
De onderzoekers hebben berekend hoeveel grondstoffen en euro’s aan materialen in de ongebruikte smartphones opgeslagen liggen. Samen bevatten ze meer dan 41.000 ton aan metalen, waaronder schaarse metalen en kritieke grondstoffen als goud, kobalt en palladium. De totale metaalwaarde wordt geschat op €1,57 miljard. Dat is dus een goudmijn aan grondstoffen in onze keukenkasten.

EU zou 3 jaar lang onafhankelijk kunnen zijn van nieuwe grondstoffen
Het onderzoek toont aan dat als alle geschikte smartphones terug in gebruik worden genomen via refurbishment, in Europa 86% minder nieuwe grondstoffen nodig zijn en 69% minder kritieke grondstoffen (ten opzichte van de productie van nieuwe smartphones). Ook zou de EU drie jaar lang geen nieuwe grondstoffen nodig hebben voor het maken van nieuwe smartphones. Door ongebruikte smartphones te refurbishen en bestaande smartphones langer te gebruiken, kan de EU in drie jaar tijd bovendien zo’n 24 miljoen ton CO₂ en 8,5 miljard kubieke meter water besparen.

Oproep aan consumenten: lever oude smartphones in
De studie is onderdeel van een breder, meerjarig onderzoekstraject naar de milieu-impact van refurbished elektronica. Eerder ontwikkelden refurbed en Fraunhofer al een wetenschappelijk rekenmodel om de besparing op CO₂-uitstoot, waterverbruik en e-waste inzichtelijk te maken bij de keuze voor refurbished ten opzichte van nieuw.

“Met deze nieuwe studie kunnen we nu daadwerkelijk aantonen hoeveel impact we kunnen maken als consumenten oude apparaten terugbrengen in de economie,” zegt Peter Windischhofer, medeoprichter van refurbed. “We besparen grondstoffen, voorkomen e-waste, verminderen nieuwkoop, en het levert ook nog geld op voor de consument. De onderzoeksresultaten zijn duidelijk een oproep tot actie: check je lades en lever je oude smartphones in!”

Paul Rudorf, projectleider bij Fraunhofer Austria, vult aan: “Het refurbishen van smartphones biedt enorm veel potentie. Smartphones die anders e-waste zouden worden, krijgen hiermee een tweede leven. Refurbishment is essentieel voor het behoud van kostbare grondstoffen en het bevorderen van duurzaamheid in elektronica.”

Sinds het najaar van 2024 biedt refurbed een inruildienst aan: klanten kunnen nu hun oude smartphone aan refurbed verkopen tegen een vaste vergoeding. Het toestel wordt gecontroleerd, schoongemaakt en (indien nodig) gerepareerd. Alle gegevens worden op een professionele manier verwijderd. Dit levert een zo goed als nieuw, maar stukken duurzamer product op.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht