Op basis van dit onderzoek, ervaringen in andere grote steden wereldwijd én gesprekken met organisaties in Amsterdam, deelt Airbnb haar aanbevelingen in reactie op de inspraakronde van de gemeente Amsterdam over de Huisvestingsverordening vanaf 2026. Airbnb zet zich in voor eerlijker, juridisch houdbaar en effectiever toerismebeleid. Wij geloven dat er beleid mogelijk is dat écht bijdraagt aan leefbaarheid voor álle Amsterdammers.
Hotels als blinde vlek: structurele impact op woningmarkt
Waar vakantieverhuur incidenteel is, en woningen grotendeels beschikbaar blijven voor reguliere bewoning, nemen hotels permanent schaarse ruimte in de stad in. Er zijn meer dan 500 hotels3 in Amsterdam die grond en vastgoed gebruiken die anders voor bewoning voor lange termijn benut zouden kunnen worden. Deze inflexibele inzet van schaarse stedelijke ruimte draagt bij aan de woningnood, wat samenvalt met forse prijsstijgingen: zo stegen de huren sinds 2019 met 19,6%4 en de huizenprijzen met maar liefst 58%5. Als Amsterdam een effectieve oplossing wil bieden voor het woningtekort, moet de gemeente beginnen met het afschaffen van de voorgestelde ‘nieuw-voor-oud’-regeling, die het nog steeds toestaat dat nieuwe hotels openen wanneer oude sluiten.
Bijna de helft van de Amsterdammers (45%) vindt dan ook dat hotelvergunningen beperkt of zelfs afgeschaald moeten worden om overtoerisme structureel tegen te gaan.6
Amsterdammers verwachten meer van hun gemeentebestuur
Het nieuwe beleid laat niet alleen hotels, maar ook andere factoren die het toerisme aanjagen, buiten schot. Denk aan het toenemende vliegverkeer, het groeiende aantal cruiseschepen en de intensieve citymarketing die onverminderd wordt voortgezet. Hoe kan de stad het toerisme stimuleren en tegelijkertijd lokale bewoners die hun woning delen hard aanpakken?
Het recente onderzoek van Multiscope toont aan dat een meerderheid van de respondenten een proportioneel en effectief toerismebeleid wil. Concreet verwacht 42% dat grote vervoersstromen, zoals het toenemende internationale vlieg -en treinverkeer, worden beperkt. En 70% vindt dat het citymarketingbudget van de stad beter besteed kan worden aan zaken zoals huisvesting.7
Airbnb voor bewoners van Amsterdam
Airbnb heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om de leefbaarheid te verbeteren. Zo geldt er wereldwijd een verbod op feesten, is er een 24/7 meldpunt voor overlast, en werkt het platform samen met lokale overheden aan voorlichting voor hosts. Het verbeteren van meldsystemen voor overlast en een snellere opvolging van meldingen sluiten goed aan bij de wensen van bewoners. Uit het recente onderzoek blijkt dat 40% van de Amsterdammers dit ziet als prioriteit voor effectiever toerismebeleid.8 Maar ondanks deze inspanningen lijkt de gemeente Amsterdam nu te kiezen voor een symbolische maatregel, waarbij weinig rekening wordt gehouden met effectiviteit of bereidheid tot samenwerking met de kortetermijnverhuur-sector.
Clement Eulry, Country Manager van Airbnb Nederland: “Als Amsterdam het serieus meent met het aanpakken van overtoerisme en het verbeteren van de leefbaarheid, moet het stoppen met ‘symboolpolitiek’ en afzien van het zich eenzijdig richten op kortetermijnverhuur. Amsterdammers verdienen beter en verwachten meer van hun beleidsmakers, te beginnen met het aanpakken van de échte oorzaken: met name hotels, cruises en vliegverkeer, en het stoppen van investeringen in citymarketing. Airbnb vliegt geen toeristen naar de stad en haalt ook geen cruisepassagiers binnen. Wel kan Airbnb helpen om toeristen beter te spreiden over de metropoolregio en buiten het hoogseizoen.”
Een betere route: eerlijk, feitelijk en toekomstgericht beleid
Wij pleiten voor een andere aanpak. Een die recht doet aan de feiten, juridisch houdbaar is, en bijdraagt aan een evenwichtig toerismebeleid waarin álle sectoren hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom roepen wij de gemeente Amsterdam op tot: