Waarom zijn chatbots ineens zo populair?

Facebook heeft op zijn Messenger-app al ruim 11.000 chatbots gelanceerd. De interactieve software die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om menselijke interactie te simuleren stelt retailers onder andere in staat om klanten te servicen door in-app klantvragen te beantwoorden. Ook zorgen chatbots voor een salesverhoging, aldus de sociale netwerksite.
Dat schrijft Customer First.
Staan we aan de vooravond van de chatbot-revolutie? Ja en nee!
Nee:
De huidige technologie is bij veel partijen nauwelijks verder ontwikkeld dan MSN Messenger 10 jaar geleden. Je stelt een vraag en je krijgt een uiterst matig antwoord terug.
Ja:
Automation en Internet of Things in de juiste context gaan ons leven wel degelijk veranderen. Nu al kun je bij KLM.com in verschillende talen je vraag stellen aan een slimme FAQ. Al naar gelang wie je bent en waar je je bevindt, krijg je een antwoord en bij Oxxio kun je in een app met een chatbot praten om advies te krijgen over je persoonlijke energierekening. De app communiceert met de slimme meter van de bijvoorbeeld Stedin.
Slimme technologie, machine learning en context zorgen voor relevante informatie op het juiste moment. Anders gesteld: slimme antwoorden waar consumenten echt iets aan hebben!
CX Company is in Europa al 10 jaar markleider op gebied van chatbots en online klantenservice. Grote verzekeraars en telecombedrijven maken vaak gebruik van onze technologie.
Mocht u de komende weken een verhaal willen maken over de oprukkende chatbots en u wilt een kritische en goed ingevoerde expert?
Dan is onze directeur Dirk Jan Dokman een goede. Hij kan goed uitleggen waarom klantenservice via de telefoon vaak bijzonder klantonvriendelijk is, waarom millenials echt per se online hun vragen willen stellen en waarom klantservice via Twitter al weer bijna passé is. En waarom de helft van de huidige chatbots op Facebook over een jaar niet meer bestaat.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.