-

Spartan wordt een toppertje

Microsoft heeft er nog geen woord aan vuil gemaakt, maar de Amerikaanse blogs staan er vol van: de aanstaande nieuwe Windows-browser Spartan wordt iets bijzonders. Met Spartan wil Microsoft de greep op de mobiele markt versterken.

Vermoedelijk weten we na 21 januari meer over Spartan. Die dag zal Microsoft een toelichting geven op Windows 10, waarvan ook een publieke bètaversie zal verschijnen.

Wat weten we nu over Spartan? Om te beginnen dat de browser Internet Explorer niet gaat vervangen, ook niet op (Windows) tablets. Spartan wordt een tweede of eerste keuze. Het wordt een lichtgewicht browser, zonder (zichtbare) menu’s of knoppen. Hij gaat wel de Modern IE vervangen, zeg maar de appversie in de Metro omgeving.

De browser is gebaseerd op de Chakra JavaScript engine die onderdeel is van Internet Exploter. Spartan is (nog) geen app, maar onderdeel van Windows 10. Daardoor kan het worden geïntegreerd met spraakassistent Cortana, die ook met Windows 10 zijn debuut zal maken op de desktop. De browser werkt met extensies, anders dan Internet Explorer.

Met een pen zijn aantekeningen te maken die kunnen worden gedeeld en opgeslagen in OneDrive, en ook in andere browsers kunnen worden bekeken. Tabbladen kunnen worden gegroepeerd, zodat meerdere sites tegelijk kunnen worden geopend.

Maar waarom Spartan? Vermoedelijk omdat Microsoft de greep op de mobiele markt wil vergroten. Internet Explorer is nog altijd de grootste browser op de desktop, maar mobiel is Microsoft nergens door het geringe marktaandeel van Windows Phone.

Concrete aanwijzingen zijn er nog niet, maar het zou kunnen dat er ook iOS- en Android-versies komen. Die net als bij Google Chrome zijn geïntegreerd met eigen zoekdiensten. Microsoft Bing heeft nog altijd een enorme achterstand op Google, een populaire browser kan het marktaandeel aardig opkrikken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond