-

Industrieel Klimmen: ‘Veilig werken op grote hoogte’

Vorig jaar werd ruim de helft van de hernieuwbare elektriciteit opgewekt door windmolens. Tussen nu en 2019 moet er zelfs twee keer zoveel megawatt worden opgewekt in de windenergiesector, waardoor deze markt enorm groeit. Eén van de bedrijven die hier al snel op in wist te spelen, is Industrieel Klimmen.

Zes jaar geleden besloot eigenaar Robert Peters zijn technische achtergrond, commercieel inzicht en voorliefde voor hoogtes te combineren in Industrieel Klimmen, het bedrijf dat alles levert voor werken en redden op hoogte. Hoewel hij in de beginjaren moest praten als Brugman om zijn artikelen aan de man te brengen, wist Robert dat het een succes zou worden. Inmiddels bevindt Industrieel Klimmen zich in een enorme groeimarkt en heeft Robert zelfs de bedrijfsprocessen anders moeten inrichten om de grote groei bij te kunnen benen.

Vanuit zijn nieuwe kantoor in Wormerveer legt Robert uit hoe hij als professioneel doemdenker bedrijfsrisico’s elimineert. “Werken op grote hoogte brengt nu eenmaal gevaren met zich mee. Door alle mogelijke doemscenario’s langs te gaan en uit te sluiten met de juiste middelen kun je uiteindelijk heel fijn en veilig werken. Met Industrieel Klimmen verkopen we rust van geest.”

Naast de verkoop van valbeveiliging- en reddingmaterialen richt Robert zich op keuringen en geeft hij trainingen. Het idee voor een one-stop-shop ontstond toen hij zelf als freelance industrieel klimmer werkte. “Voor mijn schoenen moest ik naar bedrijf A, m’n valbescherming werd bij bedrijf B verkocht en voor de verplichte trainingen en keuringen was ik weer op een andere organisatie aangewezen. Dat moest veel efficiënter kunnen.”

Apenkooi voor volwassenen

Niet alleen vanuit de overheid is er steeds meer aandacht voor veilig werken, ook bij de uitvoerders leeft het onderwerp steeds meer waardoor het Industrieel Klimmen voor de wind gaat. “Zes jaar geleden moest ik hemel en aarde bewegen om bouwvakkers in een gordel te krijgen, terwijl de meesten tegenwoordig echt niet meer naar boven willen zonder valbescherming.”

De hoogste tijd voor Robert om zich alweer te richten op een ander belangrijk onderwerp: het hebben van een reddingsplan. “Valbeveiliging is een fantastisch iets, maar het kan altijd gebeuren dat je tijdens een val bewusteloos raakt en in die toestand een paar meter boven de grond bungelt. Dan is het wel zo prettig als je collega’s hebt die weten wat ze moeten doen om jou weer veilig naar beneden te krijgen. Natuurlijk bel je in dergelijke gevallen een ambulance, maar het werk van een ambulancebroeder begint pas op de grond.”

Dus richtte Robert een trainingsruimte in waarin hij talloze rampscenario’s kan nabootsen. Hij omschrijft het zelf als een soort apenkooi voor volwassenen, maar wel één die ervoor zorgt dat mensen weten wat ze in noodsituaties moeten doen. Zijn klanten komen uit allerlei bedrijfstakken, maar de windenergiesector is momenteel verreweg de belangrijkste afzetmarkt. Zowel voor het volgen van trainingen als het bestellen van materialen.

Een verdubbeling van de markt

Dat er tussen nu en 2019 twee keer zoveel megawatt moet worden opgewekt in de windenergiesector betekent voor Industrieel Klimmen een verdubbeling van deze markt, die met grote klanten als Nuon en diverse andere (internationale) afnemers al erg omvangrijk is. Wanneer dergelijke plannen bekend worden gemaakt, gaan bij Robert meteen alle radartjes draaien. “Bedrijfsmatig waren we er klaar voor om een veelvoud van orders te verwerken, maar op technisch vlak konden de bedrijfsprocessen veel efficiënter worden ingericht.”

Robert vroeg Advisie, adviseur in software totaaloplossingen, daarom om een koppeling te maken tussen Magento en Exact Online, waardoor de orderverwerking vrijwel volledig geautomatiseerd is. De orders worden nu rechtstreeks ingeschoten in Exact Online, terwijl de website dient als een mooi uithangbord. “Sinds de koppeling heb ik veel meer inzicht in de dagelijkse stand van zaken. Voor mij is dat erg prettig, want ons volume is in die tijd verdubbeld. En omdat de administratieve werkdruk nog maar een kwart is van wat het was, kunnen we bergen andere werkzaamheden verzetten. Gezien het feit dat er voor dit jaar een verdubbeling van de omzet van de webwinkel op de planning staat, is dat geen overbodige luxe. En je moet niet vergeten dat dit nog maar het begin is, onze echte piek moet nog komen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Mantas Usinskis

Hello my name is Mantas Usinskis 29 years old, for a little while now I am highly interested in starting a career as climber. I like a big chalange and would love to do something I really like for a job, my only question for you would be if you guys could help me start my career and provide training and certification.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond