-

Hoe de nieuwe online horizon van Boskalis tot stand kwam

Een nieuwe corporate website voor klanten zoals olie-, gas- en windenergiemaatschappijen, havenexploitanten en overheden, investeerders, medewerkers, werkzoekenden, pers en partners waarop alle bedrijfsactiviteiten worden belicht – dat was de opdracht die wij kregen van Boskalis. De site is bovendien de blauwdruk voor veertien subsites. Diversiteit in goede banen leiden was dus de grootste uitdaging bij dit project.

Boskalis is van oorsprong een baggeraar maar doet inmiddels veel meer. Wereldwijd is het Nederlandse bedrijf actief in de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen, landaanwinning en kust- en oeverbescherming, maar Boskalis is ook in te schakelen op het gebied van maritieme diensten, als aannemer in de offshore energiesector zoals bij windmolenparken en voor sleep- en bergingsdiensten. De uitbreiding van het dienstenpakket komt met name door overnames van diverse bedrijven. Op de nieuwe website moesten zowel deze dynamiek als het nieuwe merkconcept ‘Creating New Horizons’ goed overkomen.

Veel horizons in het design

Het ontwerp dat we op deze briefing hebben gebaseerd kenmerkt zich door grote foto’s, sterke fonts, veel video’s en een ruime opzet. Waar mogelijk is gekozen voor beeldmateriaal met een horizon erop. De dynamiek van het bedrijf komt tot leven door video en animaties die zorgen voor een sterke beleving.

mock-up site Boskalis

Boskalis had zelf een grote voorraad fantastisch beeldmateriaal van de werkzaamheden, veelal gefilmd met drones en vanuit helikopters. Het gaat natuurlijk om grote installaties en schepen. Als tegenwicht hebben we in de drop-down menu’s gebruikgemaakt van micro-animaties om de site dynamisch aan te laten voelen. Dat levert een prettige UX-ervaring op.

Belangrijke randvoorwaarde bij het ontwerp was de snelheid waarmee persberichten online kunnen worden gezet. Vanuit compliance-overwegingen moet Boskalis persberichten direct en zonder vertraging op de site kunnen publiceren. We hebben daarom een live koppeling tussen de site en de persberichtentool van Nasdaq gemaakt, zodat dit onderdeel van de site real-time wordt geüpdatet.

Agile was niet haalbaar

Boskalis is een enorm groot bedrijf. De organisatie meekrijgen in je ontwerp is bij dit soort organisaties per definitie een uitdaging. Onze ervaring is dat het een kwestie is van de juiste mensen aan tafel krijgen. We hebben daarom eerst een paar goede sessies gehouden met stakeholders, waar we een conceptpresentatie hebben gegeven en feedback verzamelden.

Voor ons is de gebruikelijke werkwijze voor het ontwikkeltraject agile scrum, maar bij Boskalis bleek waterval een betere methode vanwege de organisatiestructuur en de benodigde inspraak van verschillende bedrijfslagen in het proces. Dat leverde soms vertragingen op omdat we op een go of no go moesten wachten, maar per saldo is de ontwikkeltijd binnen de perken gebleven. Waar heel veel druk op zat was het verzamelen van de benodigde content. Dat wordt altijd onderschat en is op het eind vaak een bottleneck bij het opleveren van een project.

Boskalis site op Macbooks

Gekozen techniek: TYPO3

We hebben gekozen voor TYPO3 als technologiepartij omdat het in technisch en praktisch opzicht een eenvoudige tool is waarbij je één systeem gebruikt voor het beheer van alle sites, talen en content. Daarnaast is het gemakkelijk om rollen toe te wijzen. Zo heeft het hoofdkantoor van Boskalis goed overzicht over wat er waar wordt gepubliceerd. Zij geven op één plek aan op welke van de veertien subsites de content wel en niet moet worden gepubliceerd.

TYPO3 is een open source CMS dat is gericht op de enterprise markt. De tool is geschikt voor grote organisaties en het mooie is dat het budget niet opgaat aan dure licenties. De technologie is vergelijkbaar met Drupal. Je kunt er content gestructureerd mee beheren zonder dat er een extra tool nodig is om beeld en tekst in te laden.

Die content is opgeslagen in een Solr index database. Hierdoor komen zoekresultaten snel in beeld en kunnen er verschillende filters worden gebruikt bij het zoeken. Deze technologie wordt ook toegepast bij overzichtspagina’s van bijvoorbeeld projecten of vloten. De complexe site is hierdoor snel en volledig dynamisch.

De hamvraag is natuurlijk: wat heeft deze nieuwe website Boskalis opgeleverd? Het rendement is moeilijk aan te tonen, want we weten niet hoeveel extra opdrachten er zijn binnengehaald dankzij deze site. De opdracht was er dan ook op gericht om de uitstraling en merkidentiteit goed te krijgen, dus we zaten meer op branding dan op leadgeneratie bij het ontwerp. Gezien de DIA-nominatie die we ervoor hebben gekregen denk ik dat dat gelukt is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond