-

Low code development van applicaties maakt innovatie mogelijk

De kloof tussen wat de business wil en wat IT kan opleveren wordt gedicht door low code application development. Met een low code-platform kun je sneller, goedkoper en gemakkelijker applicaties ontwikkelen.

Je ziet dat de markt voor low code volwassen wordt. Grote partijen zoals Google en Microsoft zetten stappen richting low code application development. Google kondigde eind 2016 App Maker aan en Microsoft heeft met PowerApps een cloudplatform waarmee bedrijven applicaties kunnen ontwikkelen rond cloudservices als Dropbox en Salesforce.. De businesscase om met deze low code-platformen te werken is gemakkelijk te maken: hogere productiviteit, betere output en snellere innovatie. Naast de grote namen zijn er snelgroeiende specialisten zoals Mendix (waarmee wij zelf werken) en Outsystems. Deze bedrijven zijn al jaren actief in de low code-markt en worden daarom aangemerkt als leader in dit segment door gerenommeerde analisten als Gartner en Forrester.

De belangstelling voor low code development komt doordat tachtig procent van het IT-budget wordt gebruikt om ‘het licht te laten branden’ (keeping the lights on): het draaiend houden van de bestaande systemen. Daardoor blijft er niet veel over voor innovatie. Daarnaast hebben IT-afdelingen de neiging om oplossingen te kiezen die groot, log en gestandaardiseerd zijn, terwijl het probleem misschien vraagt om een kleine, wendbare applicatie op maat. Een ander obstakel is een grote afhankelijkheid van softwareontwikkelaars. De business en IT hebben geen gemeenschappelijke taal, waardoor het moeilijk is om veranderende eisen te vertalen en de gebruikers de applicatie pas zien als die af is. Tussentijds bijsturen zit er daardoor niet in.

Kloof tussen IT en business

Op zich is de kloof tussen IT en de business natuurlijk niet nieuw. Er zijn tal van initiatieven waarvan IT-professionals hoopten dat ze de oplossing zouden bieden. De programmeertalen .NET en Java bijvoorbeeld, die weliswaar veelgebruikt worden, maar ook heel erg complex zijn. Maatwerk aan ERP-systemen om functionaliteiten die de business nodig heeft toe te voegen stuit op hetzelfde probleem: je moet ervoor kunnen coderen. Business Process Management-tools zijn geschikt om processen stroomlijnen, maar als je wilt innoveren, moet je toch weer kunnen programmeren. En Platform as a Service-leveranciers, zoals Amazon AWS en Microsoft Azure richten zich vooral op de ingebruikname van de oplossing in de cloud en niet zozeer op het bieden van een gemakkelijke ontwikkelmethode.

Sneller en gemakkelijker

Tijd voor een nieuwe strategie. Steeds meer bedrijven kiezen voor low code development om IT-projecten sneller, goedkoper en gemakkelijker op te leveren en zo de time-to-market te bekorten en dus de innovatiekracht te vergroten. Bovendien kun je met dergelijke platformen de beschikbare IT-capaciteit inzetten op de onderdelen van het project die diepere technische kennis vereisen.

Door het gebruik van low code development platformen ontstaat er een nieuwe generatie developers, die ‘burgerontwikkelaars’ worden genoemd. Dit zijn volgens Gartner gebruikers die een nieuwe applicatie creëren voor zichzelf of anderen die – hopelijk – een einde maakt aan heel veel Excelbestanden vol macro’s.

Low code development is visueel van opzet, waardoor het gemakkelijker wordt voor niet-softwarebouwers om ermee aan de slag te gaan. Vergelijk het met wat WordPress voor het bouwen van websites heeft gedaan: je komt een heel eind met het visuele dashboard maar voor ingewikkelde functionaliteiten heb je een softwareontwikkelaar nodig.

Naast snelheid en hogere productiviteit zien wij een aantal andere voordelen van low code development:

    • Snellere go-to-market
      Een low code development platform maakt het ontwikkelen van applicaties tot zes keer sneller ten opzichte van traditionele software- Door agile en continuous delivery ondersteuning in het platform kan de applicatie met één klik gepubliceerd worden in de cloud.

 

    • Minder risico, meer kwaliteit
      Het ontwikkelproces wordt transparanter. Er is geen sprake meer van een ‘black box’ waardoor je pas na lange tijd iets van het eindproduct ziet. Gebruikers worden veel meer betrokken bij het project. Hun feedback wordt direct teruggekoppeld en is meteen weer voor de product owner inzichtelijk. Deze kan het doorzetten naar de ontwikkelaar. Hierdoor heb je een gesloten proces op het ontwikkelplatform, zonder dat je allerlei tools aan elkaar moet knopen. Daarnaast zorgt de visuele manier van ontwikkelen en het gebruik van vele standaard componenten (zoals gebruikersbeheer) voor veel minder bugs in de applicatie.

 

    • Eenvoudig beheer
      De applicatie draait op een cloud platform. Als organisatie heb je geen kosten meer aan allerlei applicatie- en databasebeheerders.

 

Low code development in de praktijk

Voor onze klant Aeres Tech hebben wij met low code development-tool Mendix een assessment & coaching-app ontwikkeld. Deze wordt ingezet voor onder andere een internationale leverancier van agrarische machines en producten.

Met behulp van de assessment app wordt het kennisniveau van een medewerker of dealer bepaald. Op basis daarvan krijgt hij een coachingtraject op maat. Voordat de app werd ingevoerd gebeurde de assessment in een Excelsheet. Het kostte niet alleen veel tijd om die sheet in te vullen, maar het was ook een subjectieve manier van beoordelen. Door de assessment te standaardiseren en bij meerdere medewerkers uit te voeren krijg je een veel beter beeld van het algehele kennisniveau en waar verbetering nodig is. Dit was het uitgangspunt om op een agile manier snel een online assessment applicatie te ontwikkelen.

De flexibiliteit van Mendix zorgde ervoor dat we zonder problemen andere keuzes konden maken in bijvoorbeeld het datamodel, omdat er steeds nieuwe eisen en wensen aan de app gesteld werden. Dit project had een veel grotere doorlooptijd gehad wanneer het op de traditionele manier gebouwd was en het is maar de vraag of het eindresultaat dan ook zo goed zou aansluiten bij de wensen van Aeres Tech.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond