-

‘Je kunt hier elk moment een pink slip krijgen’

Dennis Goedegebuure verruilde na bijna tien jaar zijn SEO-baan bij eBay in om te gaan werken bij het in verhouding kleinere Geeknet. “Dat mijn nieuwe werkgever kleiner is, betekent automatisch ook meer snelheid als ik een plan wil implementeren.”

Dennis Goedegebuure (37)

Is: Vice President Internet Marketing Geeknet

Was: Director SEO eBay

Je hebt je hele loopbaan bij eBay gewerkt, mis je het al?
“Het is net alsof je een lange relatie van 9,5 jaar verbreekt. Een aantal dingen ga ik missen, andere zaken komen daar weer voor in de plaats. Het meest mis ik nog de interactie met mijn collega’s en de data die ik bij eBay voorhanden had. Sommige politieke aspecten van een grote organisatie ga ik niet missen. En mijn nieuwe werkgever is kleiner, dat betekent automatisch ook meer snelheid als ik een plan wil implementeren.”

Hoe kan je de beste SEO- en marketingbaan in de wereld zomaar opgeven?
“Er is een aantal redenen waarom ik heb besloten iets anders te gaan doen. Als je te lang in een bepaald specialisme blijft, zit je in een hokje waar je bijna niet meer uitkomt. Ik wilde mezelf verbreden. En ik ben bezig met een eigen e-commerce startup. Op competitief vlak zou dat een probleem zijn. Maar ook het aantal uren dat ik in eBay stak en de aandacht die het van mij vergde om op hoog niveau te presteren, maakten het moeilijk om daarnaast nog iets op te zetten. Bovendien kreeg ik een goed aanbod dat eBay niet kon matchen: financieel en ook qua vrijheid, hoe ik de strategie inzet.”

Wat is de uitdaging in marketing van online ‘tijdschriften’? Valt daar wel innovatie te bewerkstelligen?
“Het is spannend om te zorgen dat de waarde van de community van onze titels naar voren komt. Sommige posts krijgen 300 reacties. En dan nog eens inhoudelijk sterke reacties, omdat de community zeer belezen is over wat er gaande is in de technologie. We zijn nu bezig met de planning voor 2012. Daar komt een aantal nieuwe ideeën om de hoek kijken. We gaan wellicht een stukje marketing en een inkomensbron creëren voor ontwikkelaars, die onderdeel zijn van onze community. Allemaal onder de vlag van de huidige titels.”

Naast SEO, houd je je nu ook bezig met social media marketing, paid advertising en e-mail. Je zult wel wat kennis moeten inhalen.
“Ik houd me bezig met alle facetten om een merk in de markt neer te zetten en de juiste bezoekersaantallen te creëren. Zelf beheer ik een aantal kleine websites waar ik alles zelf moet doen. Dus SEO, maar ook social media en hoe ik bijvoorbeeld een RSS-feed kan optimaliseren. Ik weet er dus wel wat van af. Daarnaast kan ik altijd terugvallen op een paar mensen die het ook ooit hebben moeten leren.”

Cmdr Taco, oprichter van nerdsite Slashdot, tegenwoordig onderdeel van Geeknet, zei onlangs zijn baan op, praktisch gelijktijdig met Steve Jobs. Een stukje internetgeschiedenis. Heb je hem nog ontmoet?
“Ik hoop dat ik nog een biertje met hem kan drinken en zijn verhalen over vroeger kan horen. Ik wil van hem leren. Hij blijft gelukkig wel nauw bij het concept betrokken.”

Je werkt al meer dan vijf jaar in de Verenigde Staten, bevalt de werkcultuur je daar beter dan in Nederland?
“Ja en nee. De Nederlandse directheid en het niet altijd politiek correct zijn, spreken me aan. De manier hoe bedrijven in de Verenigde Staten met risico’s omgaan en de snelheid van handelen, dat trekt mij meer aan in het Amerikaanse bedrijfsleven. Er is echter wel minder zekerheid qua werk. Je kunt hier elk moment een pink slip krijgen. Daarentegen nemen bedrijven hierdoor ook weer sneller mensen aan.”

Wat is je volgende uitdaging?
“Mijn startup. Dat is een idee op het gebied van e-commerce en SEO. In het vierde kwartaal kan ik daar meer over vertellen. En ik heb ruimte voor een adviesrol in drie startups. Eentje ligt al vast. Al is die nog niet gelanceerd. Het is een startup op het gebied van milieuvriendelijke producten. In ruil krijg ik aandelen voor in de startup. Dat is in Nederland vaak lastig.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond