Deel dit artikel
-

Panda update brengt weinig klappers in Nederland

Uit eerste observaties blijkt dat de nieuwe zoektechnologie van Google weinig verrassende veranderingen brengt.

Eind vorige week voerde Google buiten Amerika een vernieuwing door aan de technologie achter de zoekmachine. Deze zogeheten Panda of Farmer Update, is erop gericht om vervuiling van de zoekresultaten tegen te gaan.

Uit Duitse en Engelse rapporten blijkt dat grote vergelijkingssites als Ciao, Kelkoo een ferme tik krijgen. Ze voegen inhoudelijk weinig nieuws toe aan het web, scoren te hoog en zien hun zichtbaarheid nu verlaagd worden. Daar staat tegenover dat nieuwstitels als Die Welt, Der Spiegel en Facebook beter zijn gaan scoren.

De eerste berichten uit Nederland brengen vooralsnog weinig schokkends.

Wesley Plugers van Search Result: “Je merkt dat sites die puur op affiliate keywords draaien, terrein verliezen.” Een bepaalde categorie sitebeheerder heeft sites met enkel affiliatelinks naar webwinkels. Die voegen volgens Google niets toe en zijn minder zichtbaar gemaakt. “Je ziet dat er anders en beter wordt geïndexeerd. Vooral die affiliatesites zijn wat teruggezakt.”

De SEO-specialist: “Deze update rolde niet geleidelijk uit, maar was er bijna in een keer.” Gert Jan Decliseur, Plugers directeur, vult aan: “Sites die in het schimmige zitten hebben zo veertig procnet minder traffic uit search.”

Google schat dat gebruikers van zijn zoekmachine in zes à negen procent van de zoekresultaten verschuivingen kunnen bespeuren.

Maarten Loeff van Yonego onderschrijft het beeld dat zijn collega van elders uit het zuiden schetst. “De kwaliteit van redactie en gebruiksvriendelijkheid is nog belangrijker geworden. Het blijkt nu ook weer dat als je vanuit de gebruiker denkt, met de focus op ROI en conversie en niet op verkeer en positie, dat je een sterke strategie hebt.”

“Ik denk dat we in Nederland geen schokkende dingen zien omdat we al goed naar andere landen hebben kunnen kijken. We hebben ons kunnen voorbereiden op de Panda Update”, die in het voorjaar al in Amerika werd uitgevoerd.

In het forum van Sitedeals.nl klinken sinds zaterdag zowel zuchten van verademing als van zorg.

Deel dit bericht

18 Reacties

Jeroen Bos

Prima stappen die Google zet. Een zoekmachine is primair ontwikkeld voor gebruikers. Die moeten op de eerste pagina(s) de meest relevante informatie vinden en geen pulp als verwijzende sites. Een goede, op de gebruiker gerichte, content strategie wordt gelukkig beloond.

rick

Het blijft een dunne lijn. Sommige nieuwssite herschrijven ook content of plaatsen gewoon persberichten. Hoeveel sites bestaan uit 100% eigen content? En al zou het 100% eigen content zijn, waar komt die kennis vandaan, 100% uit eigen onderzoek?
Google kopieert reviews van anderen. Ze zijn volgens hun eigen maatstaven zelf ook een content farm.

Sander Boers

Ik denk zelf dat de update nog niet klaar is en dat er binnenkort nog wat aankomt, alleen dit is natuurlijk nog even afwachten.

Bastin van Oers

Ik denk net als Sander dat er nog wel wat gaat gebeuren. Voornamelijk affiliate sites en sites met veel duplicate content zullen nog klappen gaan krijgen is onze opvatting.

D.bosma

Mooie eerste resultaten zichtbaar. Content blijft gelukkig king!

R. Overdevest

Is SEO nu over?. Want te veel gedacht vanuit een trucje? Nu pas begint de echte ommekeer in het denken aan hoe je een site met meerwaarde kunt bouwen i.p.v. je site 100% SEO proof te maken.

Erik

Je kan je site nog steeds seo proof bouwen. Er zijn gewoon andere factoren die ook een rol zijn gaan spelen.

Rob Demmers

De Panda update zorgt ook voor nieuwe inzichten en kansen. Google is vrij duidelijk over wat zij als kwaliteit zien: http://googleproducts-nl.blogspot.com/2011/05/over-kwaliteit-gesproken.html
Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je website daar aan voldoet. Snel scoren is er niet meer bij.

Tim de Vrind

En daarbij is het ook indirect een strategische zet om directe prijsvergelijkers een hak te zetten (heeft Google ook niet een productvergelijker die nog verder uitgebouwd moet worden?). Willen ze hun posities/traffic en dus inkomstenmodel handhaven dan mogen ze nu weer wat meer aan SEA uit gaan geven. Dat mag van Google gelukkig wel.

Jeroen

@ Tim: eens. Het kan zeker geen kwaad dat de updates van Google hun grootste Adwords klanten treft. Kunnen die nog meer centjes besteden bij Google.

Overigens vind ik het wel prima dat kwaliteit meer en meer gaat prevaleren over trucjes e.d.

R Beers

Sites met duplicate content filteren of minder tonen kan geen kwaad lijk me, maakt het alleen overzichtelijker. Websites puur gericht op affiliate inkomsten zullen inderdaad klappen krijgen en creatief moeten zijn. Puur vanuit een bezoeker (Google gebruiker) gezien is die stap van Google te begrijpen.

Wouter

Het gaat nog wel even duren voordat alle spam uit de index is.

Jaap

Een klant van mij is zijn eerste positie op een zoekwoord kwijtgeraakt aan een affiliate-spam site. Erg apart…

Affiliate Arie

geruchten, geruchten, @redactie: waar zijn journalisitieke feiten ?

Wesley Plugers

Er blijft inderdaad nog een hoop “spam” in de resultaten staan, maar het is een zeer goede stap van Google. De kwaliteit van de content wordt nu nog belangrijker. Let dus vooral op originaliteit, maar ook keyword density (zoekwoord dichtheid). Een tekst moet goed en makkelijk leesbaar zijn. Het heeft dus geen zin om het grootste gedeelte van je content te laten bestaan uit het zoekwoord waar je op wil scoren..

Harlekino

Echt lachen hier met al die SEO specialisten! Ja PANDA is er, nu gaan de mindere sites eruit: sure. Het algoritme van Google loopt gewoon altijd, minstens, een stap achter en dat merk je gelijk bij zeer dure keywords.

Ik zeg, Google eens op hypotheek, vakantie of op geld lenen:
1. topgeldzaken.nl/lenen-zonder-bkr-toetsing
2. directgeldlenenbkr.nl
11. snel-geld-lenen.info
12. leneninformatiecentrum.nl/geld-lenen/

En zo verder de resultaten door, ja hier is veel tijd ingestoken ;-0 you name it, we rank it hahaha.

Moraal van verhaal? Panda doet aan de grootste problemen nog steeds niets en de slimsten blijven er van profiteren, al een tijdje overigens 😉

Incassobureau inschakelen

Ben blij dat er nu iets aan gedaan word. Alleen hopen dat het helpt. Je ziet toch dat veel sites bovenaan in de zoekresultaten staan die helemaal niet relevant zijn.

Ipad Hulp

Op het moment van schrijven misschien weinig klappers, maar als je het nu opnieuw inventariseert zijn de conclusies toch anders

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond