Deel dit artikel
-

RSS dominanter op desktop

De rss-ontwikkelingen volgen zich in een razendsnel tempo op. Dogpile heeft namelijk een rss-tickertape aan zijn toolbar toegevoegd. Gebruikers van de zoekmachine kunnen in de ticker zelf aangeven welke rss-feeds moeten worden afgestruind en hoe vaak er nieuwe informatie van de rss-feeds af moet worden geplukt. Die informatie komt vervolgens op de desktop voorbij scrollen in een rss ticker. Daarmee wordt rss prominenter op de desktop.

De rss-ticker-tape werkt kinderlijk eenvoudig, meldt Search Engine Watch. Wie hem opstart, ziet voortdurend de kopregels van de rss-feeds die hij heeft geselecteerd op zijn beeldscherm voorbij komen. De snelheid waarmee de kopregels voorbij komen kunnen met een simpele handeling worden aangepast.

Wil de gebruiker van de rss-ticker van Dogpile op een gegeven moment een artikel uit een rss-feed in zijn geheel lezen, dan moet hij op de door hem gewenste kopregel klikken. Vervolgens wordt de html-pagina waarop het hele verhaal staat in een aparte browser geopend en kan het hele verhaal dus worden gelezen.

Niet iedere nieuwssite kan zomaar aan de rss-ticker van Dogpile worden toegevoegd (net zo min als dat in een rss-lezer kan, redactie) . Voorwaarde is dat degen die het nieuws verspreidt zijn berichten ook in rss-formaat aanbiedt.Gebeurt dat niet, dan kan de gebruiker de 'feed' dus ook niet toevoegen aan zijn zijn rss-ticker. 

Vooralsnog heeft Dogpile geen plannen om tussen de kopregels die in de rss ticker verschijnen ook advertentie-boodschappen voorbij te laten komen, aldus Search Engine Watch.

Wie bij Dogpile wel gebruik wil maken van een rss-mogelijkheid maar niet van de ticker, kan de rss informatie ook op een aparte pagina binnen laten komen en daar 'opslaan'. Als extra service aan rss-gebruikers heeft Dogpileeen aparte pagina samengesteld waar veel informatie over rss is terug te vinden.

Overigens is het idee van een zogeheten rss-ticker niet nieuw. Er wordt door diverse partijen al langer aan een rss ticker gewerkt. Wat wel nieuw is, is dat een rss ticker ook wordt geïntegreerd in een toolbar en dat rss daardoor nog dominanter wordt op de desktop.

Update: 30-03-2004, 11.30 uur: Een oplettende lezer laat weten dat ook Lycos sinds twee weken een rss-lezer in zijn toolbar aanbiedt. In tegenstelling tot Dogpile biedt Lycos echter geen rss-ticker.

Deel dit bericht

2 Reacties

Dummy

Helaas, geen primeur. Lycos was Dog Pile twee weken geleden al voor. Zie http://www.hotbot.com/tools/desktop/

Oskar van Rijswijk

Dit is geen primeur. Al weer vele maanden oud is de RDFTicker, die feeds toont op de windows desktop: http://www.anse.de/rdfticker

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond