Deel dit artikel
-

2004: Gezamenlijk stroom inkopen via Internet

Goedkoop gas en licht kopen via internet? Het zal in 2004 mogelijk zijn op de website Gasenlicht.net , waar consumenten en kleine bedrijven zich nu al kunnen melden om gezamenlijk in te kopen. De initiatiefnemers verwachten besparingen van 15-20% en vrezen niet voor buitenlandse energiemakelaars.

Met de liberalisering van de energiemarkt in 2004 kunnen consumenten en kleine bedrijven zelf hun leverancier kiezen. Het tijdschrift Carp voorspelde dat er tegen die tijd een slag om de consument en een 'ware prijzenoorlog' zullen uitbreken. De directeur van het Utrechtse energiebedrijf Remu zei echter geen bedreiging te zien in alle nieuwe marktspelers, omdat deze de stroom alleen zullen gaan distribueren en niet produceren. Hij voorzag de opkomst van 'energy brokers', die via internet de vraag naar stroom gaan bundelen en vervolgens naar aanbieders toestappen.

In Engeland en Duitsland zijn dit soort partijen al actief. In Duitsland is de energiemarkt in 1999 geliberaliseerd en daar heeft een bedrijf als Yello Strom al een kwart miljoen gebruikers, terwijl in Engeland de energiemaatschappij PowerGen actief is op internet.

Gasenlicht.net is de eerste Nederlandse energiemakelaar, die naast het brengen van nieuwtjes uit de branche consumenten en MKB'ers wil bundelen, zodat de prijzen kunnen dalen. Sinds drie weken is de site online en de initiatiefnemers Carlos Santos en Ruud van Veen zijn tevreden over de voorlopige resultaten. Van Veel: "Er zijn nu zo'n 100 aanmeldingen. We bereiken voldoende kritische massa bij zo'n 50.000 aanmelders. Ik ben veel in gesprek met brancheorganisaties, want als die het zien zitten, dan volgt de achterban vanzelf. MKB Nederland gaat bijvoorbeeld alvast hun leden mobiliseren."

Het is de bedoeling van Gasenlicht.net dat consumenten en bedrijven met een bepaald profiel worden gebundeld, zodat ze een aantrekkelijke partij voor energiemaatschappijen vormen. In Duitsland levert een dergelijke bundeling tussen de 15 en 25% besparing op. Toch zal de consument enthousiast moeten worden om deel te nemen. Santos: "Op onze site informeren wij ze over de besparingen en ontwikkelingen in de branche. Het is lastig om tarieven van een energienota te vergelijken, maar wij laten zien dat er toch grote verschillen zitten tussen de drie grote aanbieders van dit moment."

Pas over drie jaar is de liberalisering een feit. Tegen die tijd kan een buitenlandse organisatie als het Britse Buyingpower de Nederlandse markt al hebben veroverd. Santos: "Zij willen ook naar Europa komen. Misschien worden het concurrenten of kunnen we met hen samenwerken. Wij hebben wel de kennis over de nationale markt."

Gasenlicht.net werkt nog zonder investeerders, maar hoopt inkomsten te generen uit advertenties en gesponsorde content. Van Veen: "We willen traffic genereren door content aan te bieden aan portalen. Zo hebben we een dochterpagina van Startpagina, waarop we advertentieruimte hebben voor adverteerders. Daarvoor is veel belangstelling bij adviesbureaus. Energieleveranciers kunnen ook 'advertorials' plaatsen op onze site, mits er belangrijke informatie in staat."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond