Deel dit artikel
-

2013 was top internet IPO jaar

Nog nooit zijn er recentelijk zoveel Amerikaanse (internet) bedrijven naar de beurs gegaan. Hun totale marktwaarde bedraagt ruim vijf miljard dollar. Dat is het hoogste niveau sinds de internetbubbel van 2000. Komend jaar gaat opnieuw een groot aantal internetbedrijven naar de beurs, waaronder vermoedelijk Zalando.

Birinyi Associates telde afgelopen jaar 26 internetbedrijven die naar de beurs gingen. Wie investeerde in deze startups, zag een rendement van maar liefst 77 procent. Het gemiddelde Nasdaq-fonds ‘scoorde’ in 2013 veertig procent rendement. Overigens kwam die groei met name van Facebook, maar ook Twitter zag zijn koers sterk stijgen.

De IPO’s zijn het directe gevolg van het gunstige beursklimaat. De belangrijkste beursgraadmeters bereikten afgelopen maanden recordhoogtes. In ons land sloot de AEX afgelopen jaar op zijn hoogste stand. Er werd een koerswinst van meer dan zeventien procent geboekt.

Een enkeling waarschuwt alweer voor een financiële zeepbel. Immers in 2000 gingen 89 internetbedrijven ter waarde van 9,58 miljard dollar naar de beurs. In 1999 ging het zelfs om 188 startups en een gezamenlijke marktwaarde van 15,86 miljard. Niet lang daarna spatte de bubbel uiteen en gingen veel bedrijven op de fles.

Grote beursgangen zoals die van Facebook en Twitter hoeven dit jaar niet meer verwacht te worden, maar wel kleinere. Dropbox, het Amerikaanse betaalbedrijf Square en Spotify zijn namen die worden genoemd. Niet-tech IPO’s komen van Virgin America en autofabrikant Chrysler. De grootste tech IPO wordt die van het Chinese e-commerce bedrijf Alibaba.

De belangrijkste Europese tech IPO zou die van het Duitse Zalando kunnen worden. Het Finse Kinnevik is de grootste aandeelhouder in Zalando en waardeert de onderneming op drie à vier miljard euro.

Box
Het Amerikaanse cloudbedrijf heeft de banken al geselecteerd voor zijn beursgang ergens in 2014. De marktwaarde van het bedrijf wordt geraamd op twee miljard dollar.

Dropbox
Deze concurrent van Box had vorig jaar al naar de beurs willen gaan, maar koos toch nog voor een normale financiering van 250 miljoen dollar tegen een marktwaarde van acht miljard. Voor komend jaar wordt alsnog een beursgang voorzien.

Square
Amerikaans mobiel betaalbedrijf van Jack Dorsey, een van de oprichters van Twitter. Volgens de laatste berichten is het bedrijf in gesprek met banken voor een beuursgang ter waarde van 3,25 miljard dollar.

Shazam
Maker van een app die liedjes herkent. Recentelijk heeft het bedrijf nog veertig miljoen dollar opgehaald. Het is niet helemaal duidelijk of Shazam zijn IPO dit jaar nog gaat realiseren, of begin 2015.

Alibaba
Waarschijnlijk de belangrijkste IPO voor de komende maanden. Het Chinese bedrijf heeft Yahoo als een van de belangrijkste aandeelhouders en dus zal ook Yahoo kunnen profiteren van de beursgang. Overigens zou Alibaba eerst nog een lening willen afsluiten voordat de beursgang in gang wordt gezet. Dat zou best eind dit jaar kunnen worden.

Gilt Groupe
Amerikaanse online flashsalemodebedrijf waarvan de IPO eind dit jaar wordt verwacht. De laatste jaren heeft Gilt het nogal moeilijk gehad met ontslagen en de verkoop van onderdelen. De tij lijkt gelukkig gekeerd.

Spotify
Of het er dit jaar van komt is niet duidelijk, maar er wordt druk gespeculeerd over een beursgang van het Zweedse muziekbedrijf. De onderneming heeft recentelijk 250 miljoen dollar opgehaald tegen een waardering van vier miljard.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond