Deel dit artikel
-

2018: Movers & Shakers

Red Hat, Marketo, GitHub, Shazam en in eigen land HEMA en Independer kregen in 2018 een nieuwe eigenaar. Het was met andere woorden weer een behoorlijk onrustig jaar op het gebied van mergers & acquisitions, al vonden de interessantste overnames op ons eigen grondgebied plaats.

Apple rondde in 2018 de eind vorig jaar aangekondigde overname van Shazam af. De app om nummers op de radio te herkennen werd meteen reclamevrij gemaakt.

Een grote klapper was in september de aankoop door Adobe van Marketo, een expert op het gebied van marketing automation, voor 4,75 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf bestaat al sinds 2006 en begon op het gebied van email marketing. Marketo is gekocht van investeerder Vista Equity Partners, die het bedrijf in 2016 overnam voor 1,79 miljard dollar. Het bedrijf genereerde vorig jaar 321 miljoen dollar omzet.

Ook Salesforce deed weer een grote overname. Het nam in mei MuleSoft over, een platform dat enterprise software systemen integreert. De software wordt het hart van een nieuwe Salesforce Integration Cloud, waarmee diverse databronnen aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Microsoft bood niet minder dan 7,5 miljard dollar voor GitHub, het platform voor ontwikkelaars. Winstgevend is het platform nooit geweest, ondanks abonnementen, maar door de overname is de voortzetting ervan in elk geval gegarandeerd.

Linux specialist Red Hat kwam voor 31 miljard dollar in handen van IBM. Het Amerikaanse bedrijf uit Noord Carolina verdient niet direct aan de open source software, maar aan onderhoud en technische ondersteuning. Belangrijkste overweging voor de overname is de versterking van de hybride cloud, waarbij een deel van de servers nog steeds bij bedrijven zelf staat. IBM concurreert in de cloud met AWS, Microsoft en Google, maar is nooit verder gekomen dan een een vierde positie.

Een even opmerkelijke overname was die van de Zweedse fabrikant van betaaloplossingen iZettle, ook wel de Square van Europa genoemd, door PayPal. De aankondiging was opmerkelijk, want nog geen negen dagen eerder had het Zweedse bedrijf documenten gedeponeerd voor een beursgang in Stockholm die 227 miljoen dollar had moeten opleveren. De marktwaarde van het bedrijf van 1,1 miljard is dus de helft van wat PayPal betaalt.

De interessantste overnames vonden plaats op Nederlands grondgebied. Lange tijd was de voorgenomen overname van Tele2 door concurrent T-Mobile hoogst onzeker. In september sprak de EU in een ‘Statement of Objections’ nog haar bezorgdheid uit. In augustus deed T-Mobile een reeks beloften, zoals het versnellen van de uitrol van 5G. Eind november kreeg de fusie alsnog het groene licht. De gefuseerde organisatie wil de Nederlandse telecommarkt ‘verder opschudden’.

Het Nederlandse bureaunetwerk Dept nam begin dit jaar Duitslands grootste e-commercebureau voor mode en lifestyle over, superReal. Hoeveel Dept voor superReal betaald heeft, houden de partijen voor zich.

Multimiljonair Marcel Boekhoorn, rijk geworden met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort, maakte in oktober bekend dat hij de Hema gaat overnemen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Het bedrijf wordt weer ‘100 procent Nederlands’ en de langslepende ruzie tussen Hema en haar franchisenemers over e-commerce werd opgelost.

De Persgroep betaalde mogelijk honderden miljoenen euro om de financiële vergelijkingssite Independer te kopen van verzekeraar Achmea. De vergelijker heeft de afgelopen jaren Achmea geholpen om een versnelde focus op klantgerichtheid te ontwikkelen, maar op dat punt leverde het bedrijf geen bijdrage meer.

Op de valreep van 2018 nam Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, alle Duitse bezorgdiensten van Delivery Hero over. Tegelijk wordt Delivery Hero aandeelhouder. Met de overname neemt Takeaway zijn belangrijkste concurrent op de Duitse markt over. Daarvoor moest wel 930 miljoen euro op tafel worden gelegd.

De Nederlandse online beleggersbank Binck ging in december akkoord met een overnamebod van de Deense concurrent Saxo Bank. De Denen leggen 424 miljoen euro neer voor het bedrijf. Als de deal rond is zal Binck zijn Nederlandse beursnotering verliezen.

Niet overgenomen: tv producent Endemol Shine, die in 2018 in de etalage kwam te staan. De meest serieuze kandidaat leek RTL, maar ook ITV, Liberty Global en Vivendi werden genoemd. Uiteindelijk ketsten de deals af op te lage biedingen. RTL kocht in december wel BrandDeli, het consortium dat de verkoop van de reclamezendtijd van de zenders van FOX, Discovery en Viacom verzorgt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond