Deel dit artikel
-

In 2023 voor negen jaar aan Nederlandstalige podcasts gepubliceerd

Er zijn nog nooit zoveel Nederlandstalige podcast-minuten als vorig jaar online gezet. Om alle podcasts van 2023 te luisteren, heb je minstens negen jaar nodig. Dat was in 2022 nog acht jaar. In totaal is al meer dan 35 jaar aan podcast-audio in Nederland en Vlaanderen opgenomen, zo blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Pointer heeft alle Nederlandstalige podcasts genoteerd die in de zogeheten Podcastindex (PI) staan. De PI is een organisatie die wereldwijd zo veel mogelijk nieuwe podcasts archiveert die op openbare plekken worden aangeboden. Op dit moment staan er 4,3 miljoen podcasts in de PI.

Met behulp van de supercomputer Snellius van onderwijscoöperatie SURF zijn ongeveer 150 duizend podcastafleveringen uit 2022 en 2023 omgezet van audio- naar tekstbestanden.

Naast het aantal minuten groeide het aantal unieke podcast-titels: van 7.018 naar 7.130 stuks. het hoogtepunt was echter in 2021, toen er liefst 7.855 unieke titels bestonden. Een aantal van de podcasts die in dat jaar een aflevering publiceerden bestaan inmiddels niet meer.

In 2018 werd voor het eerst meer minuten aan Nederlandstalige podcasts gepubliceerd dan je in een jaar tijd kunt beluisteren. Vanaf dat jaar groeit het Nederlandse podcast-landschap fors.

Vanaf 2017 zijn enkele Nederlandse hitpodcasts gepubliceerd, zoals Bob, De Brand in het Landhuis, Man Man Man De Podcast en de Zelfspodcast. Dat zorgde ervoor dat het medium ook in Nederland ging leven en steeds meer media en zelfstandige makers aan de slag gingen. Onder meer de NPO en BNR hebben vervolgens flink geïnvesteerd en er zijn een aantal productiehuizen en podcastnetwerken opgezet.

Het podcastlandschap drijft wel sterk op bekende Nederlanders, constateren de onderzoek. BN’ers kunnen hun bestaande publiek makkelijk naar de podcast lokken. Voor onbekende makers is dat een stuk lastiger.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond