Deel dit artikel
-

22 Europese steden willen hulp van de EU in strijd tegen verhuurplatforms (update)

Burgemeesters van een twintigtal grote Europese steden pleiten in een brief aan de Europese Commissie voor extra regels voor verhuurplatforms. De brief is mede ondertekend door de gemeente Amsterdam.

De huidige Europese regelgeving maakt de steden vrijwel machteloos, stellen de steden. De verhuur via platformen als Airbnb zou vooral ontwrichtend werken voor de woningmarkt.

Een platform als Airbnb is nu niet verplicht om gegevens te delen over de mensen die hun woning aanbieden, waardoor gemeenten niet kunnen handhaven.

Uitgerekend vandaag maakte Airbnb bekend dat het samen met andere platforms (Booking, Expedia Group en Tripadvisor) data over vakantieverhuur gaat delen met de Europese Commissie.

Overheden en publieke instellingen in heel Europa krijgen binnenkort toegang tot onafhankelijk gepubliceerde data over vakantieverhuur via Airbnb en andere platforms. Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, zal de data ontvangen en publiceren.

De data moeten bijdragen aan meer inzicht in toeristische accommodaties in heel Europa.

In Amsterdam is de schorsing van Airbnb uit de Amsterdam Economic Board opgeheven. Het Amerikaanse bedrijf steunt het aankomend registratiesysteem voor verhuurders in Nederland en wil zich inspannen om in de toekomst verhuurders zonder registratienummer te verwijderen. De toezegging is gebaseerd op het huidige wetsvoorstel en de aanname dat andere boekingsplatforms eenzelfde inspanning leveren.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond