Deel dit artikel
-

Toch heffing op Mp3-spelers

De staat moet alsnog een auteursrechtenvergoeding betalen voor Mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald op verzoek van enkele artiesten en belangenorganisaties.

Artiesten Peter Blok, Caroline De Bruijn, Ricky Koole en Carel Kraayenhof zijn in juni 2008 met de Stichting NORMA en vakbonden FNV KIEM en Ntb een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat gestart. Door het ontbreken van een thuiskopievergoeding zijn musici en acteurs de afgelopen jaren naar eigen zeggen ‘miljoenen aan inkomsten’ misgelopen.

De Tweede Kamer was tegen de thuiskopieregeling, ook al omdat dit spelers veel duurder zou maken. Staatssecretaris Teeven heeft aangegeven de thuiskopieregeling af te willen schaffen om een downloadverbod in te voeren, maar hiervoor bleek vorig jaar geen Kamermeerderheid.

Uit Europese wetgeving en rechtspraak volgt dat de Staat ervoor moet zorgen dat rechthebbenden een zogenoemde billijke compensatie ontvangen voor thuiskopieën. Die billijke compensatie wordt nu niet uitgekeerd, aldus het Hof, doordat de Staat de hoogte van de thuiskopie-vergoeding heeft bevroren en daarnaast digitale audiospelers en digitale videorecorders buiten beschouwing heeft gelaten.

Daardoor heeft de Staat in strijd met regelgeving gehandeld en is zij gehouden de geleden schade te vergoeden. De hoogte van die schade moet in een aparte procedure worden vastgesteld. NORMA denkt dat de schade tussen de 80 en 100 miljoen euro bedraagt.

NORMA, de vakbonden en individuele artiesten reageerden vandaag ‘verheugd’ op de uitspraak en vertrouwen er op dat de Minister van Justitie ‘onmiddellijk stappen zal ondernemen om een vergoeding op Mp3-spelers en dvd harddiskrecorders in te stellen’.

Toch zijn de consequenties van het vonnis nog niet echt duidelijk. Zo is het de vraag of de heffing ook van toepassing is op smartphones en tablets. “In een vervolgprocedure zal moeten worden vastgesteld of ook een iPhone moet worden meegerekend, maar eigenlijk is de uitspraak daar vrij duidelijk over en het zou ook moeten gelden voor bijvoorbeeld computers”, zegt NORMA-directeur Wisso Wissing, die zich realiseert dat met het vonnis de hele discussie weer wordt opengebroken. “Ik ben al gebeld door Kamerfracties, er zal zeker een debat komen. Met name in het licht van de bezuinigingen is die 100 miljoen natuurlijk slecht nieuws.”

Volgens Wissing kunnen binnen enkele weken al afspraken over de schadevergoeding worden gemaakt, zelfs buiten de rechter om.

Hoe de toekomst er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Het kan zijn dat de wetgeving wordt aangepast en de heffing alsnog vervalt in ruil voor een downloadverbod.

De Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (STOBI) vond de thuiskopieheffing op hardware eerder een ‘heilloze weg’.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bart

Een paar van die artiesten staan iig ook opgeslagen op de hdd’s van Spotify… Wat een typisch Nederlands achterhoedegevecht. Ga toch lekker concerten geven ipv juristen aan ’t werk te houden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond