Deel dit artikel
-

2,5 miljard extra voor ‘kenniseconomie’

Het kabinet wil het komend jaar 2,5 miljard gulden extra besteden aan het stimuleren van de kenniseconomie, zo werd gisteren bekend tijdens de presentatie van de Miljoenennota. Het Electronc-highway Platform Nederland vindt dat de plannen gebrek aan 'een vernieuwende ict-visie' vertonen. "Ict kan ernorme verbeteringen kan brengen voor het publiek, maar dat uitgangspunt zien we te weinig terug in deze voorstellen," zegt Peter van der Wel, directeur van EPN.

Het platform is een samenbundeling van mensen uit wetenschap, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, en wil de toepassing van ict in de maatschappij bevorderen. Van der Wel: "Het geld gaat het komend jaar hoofdzakelijk naar projecten die liggen op het vlak van automatisering. Terwijl zaken als onderwijs volgen via internet of de mogelijkheid voor patiënten om online contact kunnen zoeken met een verpleegkundige, eigenlijk belangrijker zijn voor de bevolking."

Ook Vincent Evers, venture capitalist bij Insight Partners vindt dat er in de miljoenennota en de plannen voor extra bestedingen meer nadruk ? en ook geld ? besteed mag worden aan ict en onderwijs. "Alleen door kinderen te laten leren via computers is het lerarentekort op te lossen." Toch ziet hij de nieuwe nota wel als een verbetering in vergelijking met vorig jaar. "Er wordt meer geld besteed aan ICT en dat er voor het eerst gesproken wordt over internet vind ik positief." Directeur Wim Bens van Media Plaza was ook al opgevallen dat de koningin het in de troonrede voor het eerst heeft over internet en ict. Bij Media Plaza zorgde het ook voor tevredenheid.

De verdeling van de 2,5 miljard gulden is als volgt: 1,32 miljard naar onderwijs en scholing, 0,7 miljard naar arbeid en sociale zekerheid, 400 miljoen gulden naar investeringen en onderzoek op het gebied van ict en 1,4 miljoen naar 'kennis en innovatie'.

Het kabinet laat in de miljoenennota weten dat het een positieve invloed ziet van ict technologie, maar wijst erop dat verhoging van de arbeidsproductiviteit ook andere oorzaken (zoals hoogconjunctuur) kan hebben. Verder is het kabinet kritisch over medische dienstverlening via internet, "er ontstaan niet altijd gewenste vormen". Waarmee ondermeer gedoeld wordt op handel in medicijnen. Ook is er aandacht voor privacy. Het kabinet zal 'waar nodig' maatregelen nemen om de privacy te beschermen en misbruik tegen te gaan. Een van de voorbeelden die daarbij genoemd worden is het ontwikkelen van een elektronische handtekening.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond