Deel dit artikel
-

Amsterdam start nieuwe proef met slimme laadpalen

In tien wijken op 126 laadpunten in Amsterdam wordt tot eind zomer 2022 getest met een flexibele oplaadsnelheid voor elektrische auto’s. De gemeente Amsterdam, Liander, Heijmans, Vattenfall, de Hogeschool van Amsterdam en ElaadNL onderzoeken daarmee hoe energie in het elektriciteitsnet op een efficiënte manier verdeeld kan worden over de op te laden auto’s.

Het Amsterdamse net staat al behoorlijk onder druk en de toename van elektrische mobiliteit moet daar zo min mogelijk aan bijdragen. Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het energienet, maar niet alles kan tegelijk. Door auto’s slim op te laden, kan tijdens het laden van de auto de vraag naar stroom zo goed mogelijk worden afgestemd op de ruimte die beschikbaar is in het lokale elektriciteitsnet.

Speciale software houdt in de gaten hoeveel auto’s stroom vragen op de binnen een wijk, met elkaar verbonden laadpalen. Deze software zorgt er vervolgens voor dat de laadsnelheid gedurende de dag meeverandert met het aantal voertuigen dat tegelijkertijd laadt. Dit betekent dat wanneer er weinig auto’s opladen, de laadpaal meer stroom geeft dan wanneer er veel auto’s opladen. Met deze techniek gaan we efficiënter om met de beschikbare stroom op het net en benut je het bestaande elektriciteitsnet optimaal. Daardoor kunnen er meer laadpunten op een locatie geplaatst worden binnen de ruimte die het lokale elektriciteitsnet biedt.

Elektrische rijders die hun elektrische auto aansluiten op de slimme laadpalen zullen naar verwachting vooral tussen 17.00 en 21.00 uur merken dat de snelheid van het opladen afneemt. Dan staan er namelijk veel auto’s bij de laadpalen en is het huishoudelijk elektriciteitsverbruik hoog. Tegelijkertijd zullen er ook regelmatig auto’s stoppen met laden omdat de batterij vol is; dat vermogen komt dan vrij voor de nog niet volgeladen auto’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond