Deel dit artikel
-

Amerikaanse staten klagen Google aan voor zoekactiviteiten

Zoals werd verwacht heeft een groep van 35 Amerikaanse staten donderdag een volgende antitrustklacht ingediend tegen Google. Het is daarmee de derde zaak in zeer korte tijd.

De aanklacht heeft uitsluitend betrekking op de zoekactiviteiten (zoals de verkoop van zoekadvertenties) en de spraaktechnologie van het bedrijf. Zo zou Google geen concurrentie dulden in de markt voor spraakhulpjes in auto’s en zouden partijen als Expedia en Yelp bij de zoekresultaten bewust zijn achtergesteld.

De staten onder leiding van Colorado willen zich aansluiten bij de rechtszaak die het Amerikaanse Ministerie van Justitie in oktober heeft aangekondigd.

Colorado wordt bijgestaan door Arizona, Iowa, Nebraska, New York, North Carolina, Tennessee en Utah, maar ook het District of Columbia, Puerto Rico en het Oceanische eiland Guam, die ook tot Amerikaans grondgebied worden gerekend.

Texas en negen andere Amerikaanse staten hebben woensdag Google ook al aangeklaagd. Hun verwijt luidt dat Google met Facebook samenspant om haar toch al dominante positie op de advertentiemarkt te versterken.

Deze zaak is nogal omstreden omdat die is aangevoerd door openbaar aanklager Ken Paxton, dezelfde die president Trump onlangs te hulp schoot om zijn landelijke verkiezingsnederlaag om te buigen in een overwinning. Paxton wordt door de FBI verdacht van omkoping. Mogelijk om die reden wilden diverse staten zich niet bij hem aansluiten.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond