Deel dit artikel
-

Amerikaanse staten beginnen rechtszaak tegen Google

Texas en negen andere Amerikaanse staten hebben woensdag Google aangeklaagd. Het verwijt luidt dat Google met Facebook samenspant om haar toch al dominante positie op de advertentiemarkt te versterken.

Google zou dat onder meer hebben bereikt door bijna nul commissie te berekenen aan adverteerders en ‘misleidende trucs’ te gebruiken om advertentieveilingen te beïnvloeden. Ook zou Google niet eerlijk zijn met de zoekresultaten.

In honkbaltermen is Google volgens de aanklacht zowel werper, slagman als scheidsrechter.

Of er voldoende bewijs kan worden aangedragen voor de beschuldigingen is nog maar zeer de vraag.

De rechtszaak van onder meer Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, North Dakota, South Dakota en Utah is de tweede grote aanklacht tegen Google en de vierde in een reeks van federale rechtszaken tegen Amerikaanse techreuzen. Donderdag wordt mogelijk een derde rechtszaak tegen Google aangekondigd door dertig officieren van justitie onder leiding van Colorado, meldt Reuters.

Online uitgevers, waaronder Genius Media Group en nieuwswebsite The Nation, hebben woensdag in een aparte rechtszaak gesteld dat ze inkomsten verliezen als gevolg van de dominantie van Google op de markt voor online advertenties. Ze willen dat Google een deel van zijn advertentieactiviteiten afstoot en eisen schadevergoeding.

Op zijn beurt beschuldigde Facebook woensdag Apple van ‘concurrentieverstorende praktijken’. Het sociale netwerk kan zich niet vinden in het pricacybeleid van Apple.

Facebook maakt zich zorgen over veranderingen in Apples iOS 14 waardoor het bedrijf advertenties minder goed kan afstemmen op voorkeuren van consumenten. Gebruikers kunnen aangeven of ze al dan niet gevolgd willen worden door adverteerders.

Tot nu toe konden adverteerders een zogeheten apparaat-ID-nummer (IDFA) gebruiken om gerichte advertenties te tonen.

Vicepresident voor advertenties en zakelijke producten Dan Levy ging woensdag vol in de aanval. Het bedrijf heeft paginagrote advertenties in kranten laten afdrukken met kritiek op Apple. Of Facebook juridische stappen wil ondernemen is niet duidelijk.

Facebook wil dat Apple het bedrijf uitsluit van een blokkade voor reclametracking, een eis die verre van realistisch lijkt.

De juridische schermutselingen lijken het voorspel van strengere regelgeving voor techreuzen. Zo presenteerde de EU deze week al plannen om de macht van deze bedrijven in te perken. Bedrijven die herhaaldelijk de regels overtreden kunnen worden verplicht om bepaalde onderdelen af te stoten. Ook kunnen boetes worden opgelegd tot tien procent van de wereldwijde omzet.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchainkiller

Pak dan ook gelijk blogs en e-zines aan die, al dan niet betaalde, artikelen schreven waarin gouden bergen beloofd werden met artikelen over “hoe je online business te boosten met social media, facebook en google”…

Zitten in hetzelfde schuitje en zijn mede verantwoordelijk voor wat er nu allemaal gaande is!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond