Deel dit artikel
-

3,81 miljoen euro schade door phishing bij internetbankieren

De schade door phishing bij internetbankieren is toegenomen van 1,05 miljoen euro in 2017 naar 3,81 miljoen euro in 2018. Dat meldt de Betaalvereniging Nederland.

De stijging van de schade door phishing bij internetbankieren lijkt het gevolg van diverse factoren: Fraudeurs gebruiken betere hulpmiddelen waarmee ze phishingaanvallen makkelijker, vaker en grootschaliger kunnen uitvoeren. De kwaliteit van valse e-mails en valse websites wordt bovendien steeds beter, met minder taalfouten en betere vormgeving en opmaak.
Fraudeurs weten hun doelwitten steeds overtuigender persoonlijk aan te spreken, met een juiste aanhef en naam, ook via SMS, berichtenapps als WhatsApp en social media als Facebook.

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer in 2018 is overigens wel licht gedaald, met 2 procent. Dat komt door minder fraude met betaalpassen, automatische incasso’s en overschrijvingsformulieren.

Fraudeurs proberen met phishing ook beveiligingscodes te bemachtigen waarmee ze namens hun slachtoffer een mobiele bankapp op hun eigen smartphone kunnen installeren. Met die bankapp krijgen ze dan toegang tot de bankrekening van hun slachtoffer.

De sterke toename van phishing lijkt ook buiten Nederland om zich heen te grijpen. De Belgische banken meldden begin deze maand dat de schade door phishing bij hun klanten is opgelopen van 2,5 miljoen euro in 2017 tot 8 miljoen euro in 2018.

In 2018 is 96 procent van de fraude met internetbankieren vergoed aan slachtoffers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond