Deel dit artikel
-

3GSM: Personal IM moet berichtenbarrière slechten

Zeker vijftien aanbieders van mobiele telefonie gaan proberen om hun berichtendiensten op elkaar af te stemmen. Daardoor zijn de telecombedrijven voor onderlinge communicatie via instant messaging niet langer aangewezen op SMS. Orange en Vodafone nemen het voortouw.

Vodafone, Orange, T-Mobile, TeliaSonera, Telefonica Movile Espana en China Mobile willen de barrières slechten die verhinderen dat een berichtje van bijvoorbeeld Orange door een gebruiker van T-Mobile kan worden gelezen. In de meeste gevallen is alleen instant messaging via het eigen netwerk mogelijk. Het enige alternatief is op dit moment SMS, maar dat is voor IM eigenlijk ongeschikt, met soms lange pauzes tussen de berichten.

Het nieuwe initiatief Personal IM  zal worden aangeboden aan minimaal 700 miljoen gebruikers, zij het dat nog niet duidelijk is wanneer de interoperabiliteit ook werkelijk een feit zal zijn. De vijftien aanbieders van mobiele telefonie, waaronder alle mobiele telco’s uit India, hebben op het 3GSM congres in Barcelona alleen een intentieverklaring getekend. De afspraken hebben ook een commercieel doel. De aanbieders willen gebruikers per bericht laten betalen, zoals dat nu ook het geval is met SMS.

Steeds meer telecomaanbieders leveren instant messaging. In Nederland komt Orange binnenkort met Orange Messenger, dat al beschikbaar is in Frankrijk. Vodafone heeft Vodafone Messenger, dat in elf landen verkrijgbaar is en vanaf de PC ook werkt met MSN Messenger. Vodafone topman Arun Sarin denkt dat dertig procent van het berichtenverkeer in de toekomst via instant messaging zal worden afgewikkeld. Personal IM zou ook moeten werken met MSN Messaging, Yahoo, Skype en Google Talk, zij het dat deze diensten onderling ook nog afspraken moeten maken over samenwerking. Alleen MSN en Yahoo gaan op korte termijn hun diensten op elkaar afstemmen.

Bij het initiatief zijn ten minste drie telecombedrijven betrokken die ook diensten in Nederland leveren. Alleen van KPN en Telfort ontbreken toezeggingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond