Deel dit artikel
-

Hands-on: Apple News App

Er klonk veel gemopper over het ‘verdwijnen’ van de nieuwsapp Zite afgelopen week. Ook Prismatic gooit er het bijltje erbij neer. ‘Content distributie blijkt nog niet zo simpel’. Wat zijn de alternatieven?

Nieuwsjunkies, de redactie van Emerce incluis, konden eigenlijk niet zonder: Zite. Het was misschien niet de mooiste iOS en Android app, maar hij selecteerde artikelen over specifieke onderwerpen van verschillende bronnen op een slimme intuïtieve manier. Dat bespaarde de dagelijkse gang langs tientallen blogs, en leverde ook een hoop onverwachte artikelen op die je anders nooit zou hebben ontdekt.

Zite verschilde daarmee van de reguliere RSS readers als Feedly, waarin gebruikers altijd nog zelf nieuwsbronnen moeten plaatsen. Of SmartNews, waarin gebruikers geen eigen onderwerpen kunnen toevoegen en nieuwsbronnen alleen kunnen aan- en afvinken. Google Newsstand kent dezelfde beperkingen.

Geld verdienen met dit soort nieuwszamelapps blijkt reuze lastig. Zo trekt Prismatic op 20 december na vier jaar de stekker uit zijn dienst (onder het mom ‘Content distributie is zo simpel nog niet’) en eerder dit jaar ging ook Circa ten onder.

Zite verhuisde van CNN naar Flipboard en wat velen vreesden is gebeurd: de webdienst is onderdeel geworden van het gelijknamige digitale tijdschrift. Of liever gezegd: totaal ondergesneeuwd.

Flipboard is een veredelde (fraai vormgeven) RSS reader die de inhoud van verschillende sites weergeeft. Daarnaast verzamelt Flipboard zelf geselecteerde bronnen onder bepaalde trefwoorden. Zite is daar nu als derde poot aan toegevoegd.

Zite gebruikers kregen de afgelopen weken de optie om hun gegevens te migreren. Je kunt nog altijd inzoomen op specifieke onderwerpen, maar de instellingen van Flipboard zijn zo rommelig dat iedere lust je ontgaat. Gelet op de overnamegeruchten is het de vraag of Flipboard het zelf nog lang volhoudt. Daar staat tegenover dat Flipboard ook wel weer handig is: er is een webversie voor de desktop.

Een alternatief voor Zite lijkt nog niet gevonden. Van de zelflerende app News360, die elders wordt bejubeld, ben ik niet echt onder de indruk.

iOS gebruikers hebben geluk. De News App van Apple blijkt vooralsnog het ideale antwoord op Zite. Voor Nederlandse gebruikers lijkt News App vooralsnog onbereikbaar, maar hij kan met een simpel trucje zo worden geactiveerd. Daartoe moet je onder Algemene instellingen naar Taal en regio. Nederlands kun je als taal gewoon laten staan, maar vul je bij regio de VS in dan verschijnt de app zonder de noodzaak van een herstart spontaan op het scherm.


News App heeft trekjes van Flipboard: het maakt een eigen presentatie van het nieuws, maar verzamelt ook nieuwsbronnen onder noemers als sport, business en technologie. Via de zoekfunctie kun je echter eindeloos veel trefwoorden of aanvullende bronnen selecteren, net als bij Zite. Het merendeel Amerikaans of Engelstalig, maar dat was in Zite niet anders.

Het resultaat is een ideale mix van veel geraadpleegde nieuwssites en geaggregeerde onderwerpen. De presentatie daarvan is helaas ietwat drukker dan bij Zite of Flipboard, en je kunt nieuwsbronnen en geaggreerde onderwerpen helaas ook niet scheiden. De presentatie kan ook nog wel wat fraaier, maar News App is nog in ontwikkeling.

Een Android of webvariant hoeven we van Apple niet te verwachten, maar wel een Nederlandse versie. Of welke termijn dat gaat gebeuren is echter nog onduidelijk.

Deel dit bericht

1 Reactie

Roel

Interessant artikel, misschien is Skoep een goed alternatief! Het is een app van Nederlandse bodem waarbij je met de Android app de pagina’s en feeds zelf kunt bepalen. Voor overige devices, check de nieuwe mobiele site op http://www.skoep.nl/test (mobile only).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond