Deel dit artikel
-

70 procent

"Omdat veel ict-projecten uit onjuiste motieven ontkiemen, zal het merendeel ervan mislukken, waarschuwt Gartner. De marktonderzoeker gaat ervan uit dat van de huidige projecten 70 (!) procent in het eerste jaar na oplevering niet zal voldoen aan de verwachtingen", aldus de voorpagina van Automatisering Gids van 12 april.

Heeft u dat ook wel eens, dat u een bepaalde passage uit een artikel nog eens rustig opnieuw leest? Om de strekking ervan goed tot u door te laten dringen? Ik had dat met deze zinnen. Bevreemdend op meerdere manieren.

? In het presentatieprogramma Powerpoint van Microsoft zit een tekenfunctie genaamd 'draaien of spiegelen' waarmee je plaatjes met een druk op de knop, op de kop kunt zetten. En het lijkt wel of alle professionele voorspellers in de ict-wereld, en ook vele daarbuiten, die knop ontdekt hebben in de afgelopen maanden.

Alle grafieken die zich twee jaar geleden nog als ijverige regenwormen bij een flinke bui naar boven kronkelden, vluchten nu angstig de grond in. Organisaties als Gartner en Forrester die elkaar twee jaar geleden nog het record optimistisch voorspellen betwistten, leveren nu slag om de meest negatieve vooruitzichten. Begrijp me goed: ik verander zelf graag van mening. Teken van flexibiliteit en creativiteit, roep ik altijd in zo'n geval. Maar 180 graden draaien, dat zie je niet vaak in zo'n massale vorm. Een echte Umwertung aller werte, zoals de mensen uit het land van Nietzsche zeggen.

? Een dergelijk bericht is ook bevreemdend omdat het over zulke massieve getallen gaat. "De marktonderzoeker gaat ervan uit dat van de huidige projecten 70 procent in het eerste jaar na oplevering niet zal voldoen aan de verwachtingen." 70 procent?

Wie kan het zich permitteren dat 70 procent van het geld dat hij investeert meteen verdwijnt? Wie kan het zich voorstellen wat het betekent wanneer 70 procent van alle uren die je maakt voor je werk, nutteloos gespendeerde tijd blijkt te zijn? Hoort u het al op Radio 1? "Het Ministerie van Financiën heeft vandaag bekend gemaakt dat in de afgelopen regeerperiode 70 procent van alle uitgaven achteraf nutteloos is gebleken". Of: "Het Medisch Tuchtcollege heeft vandaag eindelijk toegegeven dat in zeven van de tien gevallen artsen ernstige fouten in de behandeling van hun patiënten maken."

Wat vervelend is: terwijl ik vroegere uitspraken van dit soort bureaus vaak met een korreltje zout nam, geloof ik dit verhaal zonder enige reserve.

? Bevreemdend is het feit dat veel bedrijven zich dit grote aantal mislukte projecten blijkbaar nog altijd kunnen permitteren. Het merendeel van alle ict-projecten mislukt, maar ondertussen draait de tent gewoon door.

De afgelopen periode heb ik me op deze plaats meerdere keren opgewonden over de schijnvertoningen die in veel bedrijven worden opgevoerd als het om ict gaat. Veel projecten bestaan uit schijnoplossingen voor schijnproblemen. Op zichzelf niet al te gevaarlijk voor een organisatie. Maar als je denkt aan het verloren gaan van al dat talent, al die inzet, al die creativiteit, dan wordt het je soms droevig te moede.

CDA, LPF en VVD hebben zich voorgenomen om tienduizend ambtenaren te ontslaan. En met een merkwaardige mengeling van gevoelens weet ik zeker dat we daar helemaal niets van gaan merken in de kwaliteit van het beleid. Sterker nog. Als Gartners waarnemingen niet alleen gelden voor het ict-domein, waar ik van overtuigd ben, dan kunnen er nog wel heel wat meer mensen uit. Allemaal ijverige mensen die graag goed hun best doen en daarom het ene schijnprobleem na het ander aandragen om het van een schijnoplossing te voorzien. Maar wat moeten deze goede mensen dán doen?

? Tenslotte had dit stukje nog een ander bevreemdend effect. Ik voelde me opgelucht na het lezen ervan. Een beetje op de manier die je kunt hebben als je van de dokter komt na een aantal weken van vreemde klachten en je weet eindelijk wat de oorzaak is. Op zichzelf hoeft dat geen goed nieuws te zijn, maar je weet tenminste wel waar je aan toe bent. Dat kan een mens strijdbaar maken, dat wakkert de vechtlust aan. Na een periode van onzekerheid en vage klachten, kun je je eindelijk gaan concentreren op het vinden van een remedie. Misschien is dat wel een mooi gevoel om écht vast te houden na zo'n uitspraak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond