Deel dit artikel
-

99 miljard dollar verlies voor AOL Time Warner

AOL Time Warner heeft over 2002 een nettoverlies gemeld van maar liefst 98,7 miljard dollar. Daarmee heeft het zijn oude record van grootste verlies uit de Amerikaanse geschiedenis ruimschoots overtroffen. Voor vice-chairman Ted Turner is het reden om zijn ontslag in te dienen.

45,5 miljard dollar van het verlies betreft een vierde-kwartaal afschrijving die verband houdt met een vermindering van de waarde van America Online. De rest van het verlies betreft een afschrijving uit het eerste kwartaal die verband hield met de overname van Time Warner door AOL. Wegens nieuwe boekhoudregels over goodwill was het bedrijf verplicht deze afschrijving te doen, met als gevolg dat AOL Time Warner in het eerste kwartaal van 2002 het grootste verlies uit de Amerikaanse geschiedenis op zijn naam had staan, een record dat het nu met de presentatie van de jaarcijfers heeft overtroffen.

Ondanks het enorme (boekhoudkundige) verlies meldt het mediabedrijf dat de omzet in het vierde kwartaal met acht procent is gegroeid naar 11,4 miljard dollar. De Ebitda (inkomsten voor rente, belasting en afschrijvingen) die dit heeft opgeleverd groeide in dat kwartaal met zestien procent naar 2,8 miljard dollar. Ebitda wordt gezien als een getal dat aangeeft hoe groot de potentiële winstgevendheid van een bedrijf is, maar het wordt ook vaak gebruikt om de werkelijke winstcijfers te maskeren. Het goede Ebitda-resultaat dat AOL Time Warner meldt is volgens het bedrijf te danken aan groeicijfers van alle divisies, met uitzondering van AOL.

Wat Ted Turner betreft, hij heeft aangekondigd in mei zijn functie van vice-chairman op te geven. Eerder liet AOL-oprichter Steve Case al weten op te stappen als chairman van het bedrijf. Deze functie zal toegevoegd worden aan die van de huidige CEO Richard Parsons. Parsons heeft aangekondigd dat het bedrijf ernaar streeft om de schuldenlast tegen het einde van 2004 te hebben gereduceerd tot 20 miljard dollar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Johan Notenboom

Ik heb het altijd een rare boekhoudkundige truc gevonden: via gruwelijke afschrijvingen de winst gruwelijk omlaag trekken. Dit is ook het grote probleem op de beurzen; welke (boekhoudkundige) cijfers moet je nog aanhouden wil je een bedrijf beoordelen en vergelijken met andere. a Beleggers burden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond