ABN: ‘Technologie drijft sectoren uit elkaar’

De TMT sector (technologie, media en telecom), gedreven door technologische ontwikkelingen, wordt op dit moment juist verdeeld door technologie. Dat stelt ABN AMRO in het rapport ‘Visie op TMT’.
Sommige branches – en met name startups – weten optimaal te profiteren van innovaties en zetten de wereld op zijn kop, zoals een Twitter, Spotify en Dropbox. Andere branches en organisaties aarzelen en laten kansen liggen.
De belangrijkste redenen waarom organisaties innovaties tegenhouden, zijn volgens ABN Amro (pdf) divers. Enerzijds is onbekendheid een barrière. Organisaties zijn lang niet altijd op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen, Anderzijds ziet men dat met name oudere medewerkers veranderingen tegenhouden. Bijvoorbeeld als het gaat om cloud computing, twijfelen deze medewerkers over de veiligheid of toepasbaarheid ervan.
Ook vinden bedrijven het lastig om innovaties te integreren in de bedrijfsvoering. Door de angst voor kannibalisatie is verandering niet gemakkelijk. Echter is adoptie van innovatie hard nodig, wil de sector blijven overleven.
De enige sector die een omzetverwachting van twee procent kan realiseren in 2012, is televisie en radio. Deze media slagen er volgens de analisten van de bank veel beter in om oude ideeën los te laten en te blijven leren. Het is ze gelukt om internet en nieuwe technologie te integreren in tv-formats en zo een massamedium persoonlijk te maken. Voordeel hiervan is dat ze de band met hun doelgroep weten te versterken.
Uitschieter in negatieve zin zijn de drukkerijen. Door de structurele krimp van de vraag naar printproducten, wordt de branche gedwongen hierop te anticiperen. Digitaal drukken en het integreren van digitale dienstverlening in het drukproces is cruciaal in tijden waarin het bedrijfsleven kritisch naar kosten kijkt.
De TMT-sector kan volgens de bank een voorbeeld nemen aan startups. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en slagen er in om tegen de conjunctuur in succes te oogsten. Deze jonge ondernemingen kennen namelijk geen drempels en maken geen gebruik van oudere of verouderde computersystemen en software.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond